https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-obeti-erupce-indoneske-sopky-dosahl-23-zachranari-nasli-posledni-telo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet obětí erupce indonéské sopky dosáhl 23, záchranáři našli poslední tělo

8.12.2023 23:44 | JAKARTA (ČTK)
Záchranáři na svahu indonéské sopky Marapi našli tělo posledního člověka pohřešovaného po víkendové erupci vulkánu. Počet obětí tak dosáhl 23, dalších 52 lidí se podařilo zachránit, informovala agentura Reuters s odvoláním na indonéské představitele.
 
Sopka ležící na ostrově Sumatra o víkendu vychrlila do výšky tří kilometrů sloupec popela, který zahalil nebe, a vrstva sopečného popílku pak pokryla okolní vesnice. V době erupce bylo v oblasti 75 turistů, z nichž se většinu podařilo evakuovat. Někteří ale utrpěli popáleniny.

V pondělí a v úterý bylo nutné pátrací operace na 2891 metrů vysoké sopce na určitou dobu pozastavit kvůli dalším, slabším erupcím. Popel z vulkánu totiž mimo jiné snížil viditelnost. Záchranáři, kteří se rovněž potýkali se špatným počasím a náročným terénem, našli v úterý devět těl. Poslední pohřešovaný člověk byl nalezen mrtvý dnes v blízkosti místa erupce.

Indonésie leží v takzvaném tichomořském ohnivém kruhu - geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení časté. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek. Merapi patří k nejaktivnějším z nich a je také oblíbeným cílem turistů. Některé trasy byly letos otevřeny až v červnu kvůli erupcím trvajícím od ledna do února.

Nejtragičtější erupce sopky Merapi v nedávné historii byla v roce 1979, kdy zahynulo 60 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist