https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-ojetych-elektromobilu-a-hybridu-v-autobazarech-letos-stoupl-o-12-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet ojetých elektromobilů a hybridů v autobazarech letos stoupl o 12 procent

29.10.2022 00:18 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet ojetých elektromobilů a hybridů v nabídce tuzemských autobazarů a inzerci letos od ledna do konce července meziročně vzrostl o 12 procent na 7362 aut. Celkový počet nabízených ojetých aut byl přitom jen v červenci proti loňsku zhruba o pětinu nižší. Vyplývá to z analýzy trhu Barometr, kterou pravidelně provádí společnost Aures Holdings.
 

Elektromobilů v nabídce proti loňsku přibylo 488 a hybridů 1168. "Do současného dění na trhu ojetých hybridů a elektromobilů v první polovině letošního roku vstupovalo několik faktorů. Za prvé vysoké ceny paliv, které zákazníky nutily uvažovat o úspornějších alternativách k běžným spalovacím autům, za druhé se výrazně rozšířila nabídka elektrických a hybridních modelů na trhu nových aut, která se pochopitelně s mírným zpožděním přelévá i na sekundární trh," uvedl provozní ředitel sítě AAA Auto Petr Vaněček.

Otázkou podle Vaněčka je, jak se v druhé polovině roku změní chování zákazníků vzhledem k enormním cenám elektrické energie, nebo jak zareagují na oznámení některých provozovatelů nabíjecích bodů, kteří dosud bezplatné nabíjení zpoplatní.

I když elektromobilů a hybridů v nabídce ojetin neustále přibývá, zatím stále tvoří pouze 1,1 procenta z celkového počtu nabízených vozů. Loni to bylo 0,89 procenta. U hybridů dominuje Toyota a její luxusní značka Lexus, která zabírá osm míst v první desítce. Mezi elektromobily stále vede BMW i3, na druhé a třetí místo se dostala značka Tesla s modely S a 3.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

1.11.2022 15:25
S ohledem na to, že Toyota se plug-in hybridům docela dlouho fest bránila a měla jen Prius, tak to není zase taková výhra. Bo se to chce podívat jaké emise třeba ty 5 let staré hybridy měly ... rozhodně to nebyla nějaká hitparáda.
A se stářím se to teda rozhodně nelepší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist