https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-pripojenych-fotovoltaik-v-cesku-loni-stoupl-temer-ctyrnasobne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet připojených fotovoltaik v Česku loni stoupl téměř čtyřnásobně

3.1.2023 17:05 | PRAHA (ČTK)
Fotovoltaické panely na střeše domu
Fotovoltaické panely na střeše domu
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pujanak / Wikimedia Commons
Do energetické sítě v ČR bylo vloni připojeno více než 240 megawattů (MW) nových fotovoltaických zařízení. Meziročně jde o téměř čtyřnásobný nárůst. Vyplývá to z dat Cechu akumulace a fotovoltaiky. V příštím roce lze podle jeho zástupců očekávat další několikanásobný nárůst instalovaných zařízení, zejména pak u bytových jednotek.
 

"Každý prozíravý majitel domu si instaluje fotovoltaiku, aby se uchránil od výkyvů cen energií. Při dnešních vysokých cenách energií se návratnost investovaných peněz rapidně zrychluje, takže za pár let bude dům dodávat elektřinu svým obyvatelům zdarma,” uvedl majitel fotovoltaického velkoobchodu a člen představenstva Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) Karel Čáp.

Nárůst instalací potvrdila například i společnost ČEZ. "Počty instalací fotovoltaických elektráren pro domácnosti rostou na nové rekordy a už v létě jsme překonali čísla za celý rok 2021. Každý zákazník, který si pořídí vlastní fotovoltaickou elektrárnu, nejen snižuje své účty za elektřinu, ale také přispívá k posílené energetické bezpečnosti Česka. Podobně rychle rostou i projekty pro firmy a obce. ČEZ Esco v tuto chvíli pracuje na 100 projektech pro velké zákazníky," řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Podle dat od montážních a obchodních firem bylo loni postaveno celkem přes 300 MW nových fotovoltaik, část z nich ovšem stále čeká na připojení do sítě. Vysoký zájem o solární elektrárnu potvrzuje i počet podaných žádostí na instalaci fotovoltaiky na rodinné domy v programu Nová zelená úsporám, kde vloni zaevidovali 53 000 žádostí, což je více jak pětinásobný nárůst proti roku 2021.

Růst navíc podle CAFT bude pokračovat. "V roce 2023 očekáváme velký nárůst zájmu o fotovoltaiku ze strany bytových domů, kterým se letos zásadně zjednodušily podmínky. Očekáváme také vznik prvních desítek megawattů ve velkých instalacích budovaných na volné ploše. Odhaduji, že celkem by v roce 2023 mohlo být postaveno kolem 750 MW nového výkonu,” uvedl předseda CAFT Aleš Hradecký.

Připomněl přitom nová pravidla, která bytovým domům zjednodušují vnitřní rozúčtování vyrobené elektřiny a zároveň fakticky sdílení vyrobené energie. V prvním čtvrtletí by měla navíc začít platit pravidla k usnadnění instalací obnovitelných zdrojů do 50 kW.

V letošním roce CAFT očekává také zkrácení čekacích lhůt u zákazníků, a to díky vstupu nových dodavatelů a nově proškolených firem na trh. Zároveň cech upozorňuje na riziko možného krachu některých firem. "Cech akumulace a fotovoltaiky proto zpřísňuje svůj etický kodex a aktualizuje doporučení pro koncové zákazníky, fotovoltaické desatero,” dodal majitel fotovoltaického velkoobchodu a člen představenstva CAFT Radek Orság.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.1.2023 17:17
S ohledem na cca 4násobný růst ceny elektřiny jde o klasickou přímou úměru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2023 18:19
Jenom přírůstek 240 MW je dost dobrý výsledek, příští rok jich bude zase víc, bo dodací lhůty jsou běžně 8 měsíců a víc. Ale tím, že je to investice na 30 let, na nějakém měsíci nezáleží.
Každopádně dobře investovaný kačák při dnešní inflaci.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.1.2023 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, při tomto tempu to za 25 let nahradí 1 jaderný blok. Na dotacích to bude stát 150 miliard Kč a navíc někdo bude muset zajistit zálohování v zimě. To již budeme velmi blízko roku 2050, kdy máme být uhlíkově neutrální a tyto systémy se budou muset začít obnovovat. Nad tímto "úspěchem" může jásat jen naivní eko-magor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.1.2023 17:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Bohužel, musíme jít všemi cestami a fve je prostě nejlevnější zdroj i v našich podmínkách, taky proto že minimálně využívá přenosovou síť. Zimní zálonování zatím problém není, ale než se ty malé fve namnoží, třeba budou funkční úpožiště, případně vodíková technologie.
To se jádra vůbec netýká, to je potřeba stavět pořád.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.1.2023 13:08
S tím, jak bude stát selhávat v dalších oblastech, se můžeme dočkat samozásobitelství i v dalších oblastech.
Tím jdeme naproti rozvojovým zemím, u kterých se jde od samovýroby k posilování síťových služeb. To, co je u nich znakem rozvoje, je u nás známkou úpadku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.1.2023 17:36 Reaguje na Richard Vacek
A kde vám proboha selhává jaký stát?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist