https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-vyrobcu-biopotravin-se-v-cr-za-8-mesicu-zvysil-o-8-5-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet výrobců biopotravin se v ČR za 8 měsíců zvýšil o 8,5 procent

6.9.2016 16:51 | PRAHA (ČTK)
Spotřeba biopotravin v ČR podle posledních dostupných dat se předloni zvedla o čtyři procenta. Každý spotřebitel snědl biopotraviny v průměru za 191 korun, celkově za ně Češi dali 2,02 miliardy korun
Spotřeba biopotravin v ČR podle posledních dostupných dat se předloni zvedla o čtyři procenta. Každý spotřebitel snědl biopotraviny v průměru za 191 korun, celkově za ně Češi dali 2,02 miliardy korun
Letos od ledna do konce srpna stoupl v tuzemsku počet výrobců biopotravin o 8,5 procenta na zhruba 590. Zrychlilo se tak tempo nárůstu počtu výrobců biopotravin, když loni jich přibylo 7,3 procenta. Letos do září se zvýšil i počet ekofarem o 220 na 4316.
 

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se daří tempo růstu bioproducentů zrychlovat díky tlaku veřejnosti i zvyšující se nabídce. "Ve společnosti se lidé začínají zajímat nejenom o cenu. Zajímají se daleko více o to, co jedí a kupují pro své děti a domácnost," řekl Jurečka. Podle něj se již dají sehnat biopotraviny na internetu či přímo u farmářů za nižší ceny. "Některé řetězce totiž nabízejí i předražené biopotraviny, ale s obrovskou marží," dodal.

Spotřeba biopotravin v ČR podle posledních dostupných dat se předloni zvedla o čtyři procenta. Každý spotřebitel snědl biopotraviny v průměru za 191 korun, celkově za ně Češi dali 2,02 miliardy korun. Podíl biopotravin však činil stále jen 0,72 procenta na celkové spotřebě potravin v ČR.

Podle Jurečky se podíl biopotravin u českých spotřebitelů v budoucnu zvýší. Ministerstvo chce na podporu například rozvíjet informační kampaně. Podle Barbory Hendrychové z obchodní společnosti Pro-Bio v některých případech nedokáže domácí produkce ani uspokojit poptávku.

Nárůst zájmu potvrzuje i mluvčí Globusu Pavla Hobíková. "Lidé v roce 2015 nakoupili biopotraviny za více než 150 milionů korun, což bylo o 25 procent více než v předchozím roce," sdělila ČTK. Podle ní mají lidé největší zájem o čerstvé mléko, jogurty, tvarohové výrobky a vejce.

Vláda loni odsouhlasila plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020. Plán například počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Tento podíl měla přitom ČR podle plánu schváleného v roce 2010 dosáhnout již loni. Podle ekologů je plán rozvoje málo ambiciózní, hlavně ve zvyšování podílu půdy, na které se hospodaří v ekologickém režimu. Ta v ČR zabírá plochu okolo 500.000 ha, tedy zhruba 12 procent zemědělské půdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist