https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podel-cyklostezky-rakovnik-olesna-vznikne-letos-lipova-alej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podél cyklostezky Rakovník - Olešná vznikne letos lipová alej

19.6.2021 11:25 | RAKOVNÍK (ČTK)
Město plánuje vysázet více než 50 stromů. Ilustrační foto
Město plánuje vysázet více než 50 stromů. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podél cyklostezky Rakovník - Olešná vznikne lipová alej. Jde o letošní jediný navržený projekt do takzvaného participativního rozpočtu města, což je část peněz z městského rozpočtu, o jejichž využití rozhodují přímo obyvatelé. Vedení radnice nyní řeší všechny náležitosti včetně zajištění pozemků, aby na podzim mohlo začít sázení stromů, řekl ČTK rakovnický starosta Luděk Štíbr (ODS).
 

Město plánuje vysázet více než 50 stromů, náklady dosáhnou kolem 500 000 korun. "Odbor správy majetku zahájil přípravné kroky k výsadbě," uvedla mluvčí radnice Kateřina Hradilová. Podle starosty by sázení mělo být hotové do konce letošního roku.

I když šlo o jediný navržený projekt pro participativní rozpočet, lidé o něm v březnu hlasovali, měli možnost udělovat pozitivní i negativní hlasy. "Projekt získal celkem 286 pozitivních hlasů," dodala mluvčí.

V Rakovníku je několik dalších alejí včetně stromořadí u Rakovnického potoka, které bylo v roce 2019 ve veřejné anketě vyhlášeno alejí roku. Tvoří jej 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v Česku. Alej je ve městě také v lokalitě Na Paraplíčku, ale i na několika dalších místech.

Podle starosty má radnice i několik vizí, kde by mohly být nově upraveny zelené plochy, například poblíž nemocnice, kde je březová alej.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.6.2021 12:21
Jenom aby to byly ty správné lípy.
Odpovědět

Jirka Černý

19.6.2021 20:44
Tou březovou alejí myslí tu plochu nad heliportem? To bych asi nazval hájek a co si pamatuju je to spíš směs bříza, javor, lípa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist