https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-plynovych-a-elektrickych-aut-mezi-nove-koupenymi-vozy-vzrostl-o-38-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl plynových a elektrických aut mezi nově koupenými vozy vzrostl o 38 procent

8.4.2022 01:54 (ČTK)
Mezi novými elektromobily zapsanými do registru dominoval model Škoda Enyaq iV.
Mezi novými elektromobily zapsanými do registru dominoval model Škoda Enyaq iV.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do Centrálního registru vozidel bylo v letošním prvním čtvrtletí lidé zaregistrovali 2767 aut na plynový nebo elektrický pohon. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo o 38 procent víc, informovalo Centrum dopravního výzkumu (CDV). Počet všech nově evidovaných aut za první čtvrtletí meziročně klesl o 4,3 procenta, uvedl ve středu Svaz dovozců automobilů.
 

"Elektrických vozidel bylo registrováno 1488, meziročně o 1,3 procenta méně, plynových 1279, což je meziročně o 157 procent více. Podíl elektrických vozidel tak na všech registracích činil přibližně 3,1 procenta, plynových 2,7 procenta," uvedl ředitel CDV Jindřich Frič.

Mezi automobily na takzvaný čistý pohon, tedy elektromobily, plug-in hybridy či auty na zkapalněný ropný nebo stlačený zemní plyn bylo registrováno nejvíc těch poháněných LPG, tedy zkapalněným ropný plynem.

Lidé i firmy jich do Centrálního registru vozidel přihlásili 1021, bateriových elektrických vozidel bylo 777, plug-in hybridů 711 a nových automobilů na CNG, tedy stlačený zemní plyn, lidé přihlásili 258.

"Určitě bychom byli rádi, kdyby počty vozidel na alternativní paliva a zejména pak počty elektromobilů rostly rychleji. Ale pokud vezmu v potaz celkový vývoj registrací nových vozidel, pak aktuální čísla vůbec nejsou tak špatná. A pokud jde o poměrně znatelný nárůst LPG vozidel, tak při současných cenách pohonných hmot by mě ani moc nepřekvapilo, kdyby ta čísla rostla nadále," uvedl Jan Bezděkovský, pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu.

Mezi novými elektromobily zapsanými do registru dominoval model Škoda Enyaq iV, který představoval 40 procent všech aut na bateriový pohon. Nejvíce automobilů na LPG bylo značky Dacia, konkrétně šlo o modely Sandero, Duster a Logan. Mezi plug-in hybridy vedla Toyota s modelem RAV4.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2022 06:55
Ono vzroste daleko víc, ale chce to čas. Stejně jako s tou fotovoltaikou. 1O let vláda od levice po pravici házela klacky pod nohy fotovoltaice a teď v krizi se můžou u pultíku před kamery novinářů přetrhnout jak ty panely dostat na střechy všem i na chlívky posledních domkářů v Horní Dolní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist