https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-asociace-malych-farmaru-maji-mit-vsechny-dotace-limit-souhlasi-se-skrty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle asociace malých farmářů mají mít všechny dotace limit, souhlasí se škrty

18.5.2023 01:16 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která sdružuje malé farmáře, souhlasí se škrty neinvestičních dotací v plánu na snižování schodku státního rozpočtu. Předsednictvo asociace uvedlo, že národní dotace jsou v ČR páté nejvyšší v EU a díky lobbingu je v minulých letech čerpaly největší firmy. Podle asociace by dotace měly mít limit, který zatím vláda nezavedla.
 

Vláda v plánu na konsolidaci veřejných financí uvedla, že v příštích dvou letech chce na národních dotacích do zemědělství ušetřit více než deset miliard korun.

Předsednictvo asociace rozumí nutnosti přijímat opatření ke snížení schodku veřejných financí, z jehož výše viní především bývalou vládu Andreje Babiše (ANO). V plánu současné vlády Petra Fialy (ODS) spatřuje příležitost ke změnám v českém zemědělství směrem k větší podpoře rodinných farem. Asociace dlouhodobě prosazuje, aby rodinné farmy byly zaneseny přímo do legislativy. Podporu tomu vyjádřil již dříve i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Asociace uvedla, že ještě před deseti lety se objem národních dotací pohyboval kolem jedné miliardy ročně a na loňských pět miliard stoupl hlavně vlivem velkých podniků, které pak peníze také čerpaly. Podle ASZ lze mírně snížit i kofinancování evropských dotací tak, aby to nepoškodilo menší firmy.

Podle předsednictva asociace vláda zatím nevyužila všech možností ke snížení dotací, které se nabízejí, jako především stanovení maxima dotací pro velké zemědělské firmy a holdingy. "Je čím dál více evidentní, že jsme státem, který dotuje velkovýrobu v rozsahu, který nepotřebuje a už na ni ani nemá peníze," uvedlo. Nekula letos v dubnu uvedl, že takzvané zastropování bylo při přípravě plánu na nové dotační období ve hře. Zavedlo ho již například Rakousko.

ASZ u vládního plánu na konsolidaci rozpočtu kritizuje zvyšování odvodů pro OSVČ, mezi které se podle ní naprostá většina farmářů počítá. Na drobné sedláky podle ní opatření dopadne výrazněji, než na jiné profese, a to kvůli tomu, že se vyšší odvody budou týkat i rodinných příslušníků jako spolupracujících osob. Za problematické považuje také zvyšování daní z nemovitosti, což ovlivní i daň se zemědělské půdy. "Především je to ale znevýhodnění malých a středních zemědělců, kteří obhospodařují výrazně větší podíl vlastní půdy než velké právnické osoby," uvedla ASZ.

Jako vhodnější řešení navrhuje zdanění části komerčních výdělků z myslivosti, což by se ale nemělo týkat danění činnosti spolků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

18.5.2023 05:27
Prostě malozemědělci pokládají škrty za správné, pokud se nebudou týkat jich.
Oni berou dotace zaslouženě a zasloužili by si i další výhody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.5.2023 05:42 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
Pe

Pepa

18.5.2023 11:01
Tak pokud byl před 10 lety objem národních dotací dle asociace 1 mld/rok a loni již 5 mld/rok, tak je nejvyšší čas to vrátit do starých dobrých kolejí a to během tohoto roku!
Odpovědět

Vítězslav Šorab

18.5.2023 13:29 Reaguje na Pepa
Jasně i náklady a mzdy byly před 10 lety stejné jako jsou dnes. Takže vraťme mzdy jako byly před 10 lety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist