https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-danska-bude-plyn-z-nord-streamu-unikat-tyden-politici-mluvi-o-sabotazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Dánska bude plyn z Nord Streamu unikat týden, politici mluví o sabotáži

29.9.2022 01:13 | KYJEV (ČTK)
Německé rozvědky podle listu Tagesspiegel varovaly, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Pokud se nepodaří potrubí opravit velmi rychle, dostane se do něj obrovské množství slané vody, což způsobí korozi. Ilustrační foto
Německé rozvědky podle listu Tagesspiegel varovaly, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Pokud se nepodaří potrubí opravit velmi rychle, dostane se do něj obrovské množství slané vody, což způsobí korozi. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři způsobily úmyslné útoky, domnívají se evropští politici i Evropská unie. Zatím není jasné, co poškození způsobilo, podle Dánska bude místo možné prozkoumat nejdříve za týden. Provozovatel plynovodního potrubí, konsorcium Nord Stream AG, uvedl, že zatím nevylučuje, že se vedení podaří po havárii obnovit a zprovoznit. Podle německé rozvědky to ale možné nebude, napsala německá média. Rusko odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné a naopak zmiňovalo Spojené státy. Moskva hodlá kvůli záležitosti svolat jednání Rady bezpečnosti OSN.
 
Stále více evropských politiků hovoří o poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři jako o sabotáži. Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs na twitteru napsal, že tímto incidentem vstoupil kontinent do nové fáze hybridní války. Dánský ministr energetiky a životního prostředí Dan Jörgensen řekl, že plyn bude unikat nejméně týden, než se plynovody mezi Ruskem a Německem zcela vyprázdní, teprve pak bude možné poškozená místa detailněji prozkoumat.

"NATO a EU by měly (úmyslné útoky na Nord Stream) brát vážně a patřičně na ně reagovat," uvedl Rinkévičs, který o věci telefonicky hovořil s šéfem dánské diplomacie Jeppem Kofodem. Dánský ministr obrany Morten Bodskov situaci probíral s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem, podle něj se shodli, že aliance by měla lépe chránit kritickou infrastrukturu v členských zemích.

"Rusko je v Baltském moři silně vojensky přítomno a my očekáváme, že bude dál chřestit zbraněmi," uvedl Bodskov. Podle něj potrvá jeden až dva týdny, než bude bezpečné prozkoumat místa, kde jsou plynovody poškozené, a zjistit, co se tam stalo.

Provozovatel plynovodního potrubí, konsorcium Nord Stream AG, sdělil, že zatím nevylučuje, že se vedení podaří po havárii obnovit a zprovoznit. "Nikdo teď nedokáže seriózně říci, jak to tam dole vypadá," řekl mluvčí Ulrich Lissek. Dá se prý odhadovat, že poškození je rozsáhlé, o způsobu opravy nebo nákladech na ni nechtěl spekulovat.

Německé rozvědky podle listu Tagesspiegel varovaly, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Pokud se nepodaří potrubí opravit velmi rychle, dostane se do něj obrovské množství slané vody, což způsobí korozi.

Ze třech z celkových čtyř větví podmořských plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 po pondělním náhlém poklesu tlaku uniká plyn. Skandinávští seismologové informovali, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy. Plyn uniká ve velkém množství ze třech různých míst poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách. Švédská pobřežní stráž agentuře DPA sdělila, že množství plynu, které se dostává za dna na hladinu, se zatím nijak nezměnilo.

O úmyslném poškození v úterý hovořila dánská i švédská vláda a také předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. "Tyto incidenty nejsou náhoda a mají dopad na nás všechny", sdělil šéf diplomacie EU Josep Borrell. Zatím není jasné, kdo nebo proč na plynovody zaútočil.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová oznámila, že na vyšetřování incidentu se bude podílet i německé námořnictvo. "Okolnosti tohoto znepokojivého incidentu se musí rychle vyjasnit a je třeba zjistit, kdo je za něj zodpovědný," řekla Lambrechtová.

Ačkoliv evropští představitelé Moskvu přímo neobvinili, Kreml dnes prohlásil, že obvinění Moskvy ze sabotáže se dalo čekat. Dodal také, že je absurdní a hloupé, a že zastavení toku plynovodů podle něj není v zájmu Ruska ani Evropy. Ruská diplomacie i Kreml naopak prostřednictvím svých mluvčích poznamenali, že s dotazy ohledně poškození Nordstreamu je potřeba se obrátit na amerického prezidenta Joea Bidena. Ten v únoru před ruskou invazí hovořil o "ukončení" projektu Nord Stream 2 v případě, že Moskva Ukrajinu vojensky napadne.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, ty švédské pak v úterý varovaly před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Plyn uniká ve velkém množství ze třech různých míst poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová oznámila, že na vyšetřování incidentu se bude podílet i německé námořnictvo. Norský ministr energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvůli incidentu zvýšilo úroveň bezpečnosti v okolí svých ropných plošin i pevninských terminálů. Norská vláda následně oznámila, že na místo vyšle armádu.

Nedostatek plynu po útocích na plynovody Nord Stream aktuálně v Česku nehrozí, shodli se analytici oslovení ČTK. Výbuchy zvýšily ceny plynu na burze, českých domácností se toto zdražení nyní podle nich bezprostředně nedotkne.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 08:14
Já se obávám, že si mužici naostro otestovali destrukční systém a dá se očekávat, že odpálí nějaké plynovody do Evropy z Norska nebo Alžíru.
Odpovědět
va

vaber

29.9.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 09:13 Reaguje na vaber
Hluboký omyl. Na zničení těch rour nemá zájem nikdo, musel to udělat pouze magor. A ten jednoznačně největší je Putin. Takže ta úvaha má logiku. Jak chce zabránit, aby si Evropa nepořídila jiné dodavatele plynu? Když všichni ví, že úzké místo je infrastruktura?
Odpovědět
va

vaber

29.9.2022 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
omyl, největší magor řádí na Ekolistu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:22 Reaguje na vaber
A je to Vinkler nebo Macháček?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.9.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Spojené státy se rozhodly, že celá Evropa konečně zaplatí reparace za válku. Za 2. i studenou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Totální pitomost, je to zase naopak. Ty rúry byly odstavené a žádný plyn tím do Evropy nešel.

"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.
Odpovědět
Anyr

Anyr

29.9.2022 11:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kolaborante! Však na tebe a podobné taky dojde.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.9.2022 12:15 Reaguje na Anyr
Na všechny evropany si strýček posvítí.
Odpovědět

Jiří Červený

29.9.2022 09:54 Reaguje na vaber
S omluvou, ale nejspíš budete vedle Vy. Ruské společnosti hrozí obří mezinárodní arbitráž za nedodržení smlouvy a výpadky dodávek. A tohle je řešení, které obstojí u každého soudu. Vyšší moc. Nikdy se to nedozvíme, ale tohle dává největší smysl. Prachy nesmrdí a Němci plyn potřebuji, takže Rusové rádi dodávají. Jenže je tu vedení Kremlu, které to vidí po svém. A ve vedení Gaspromu holt taky nesedí jen nekompletní blbci, takže sáhnutí po tomhle "reseni".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:24 Reaguje na Jiří Červený
To je zase nesmysl, ty žaloby jdou na dodávky dávno nedodané z doby, kdy ty rúry fungovaly.
Navíc Gazprom má jakoukoliv žalobu totálně na salámu a v Evropě tak, jako tak končí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.9.2022 12:17 Reaguje na Pavel Hanzl
A už tušíte proč Anglie vystoupila z EU?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 12:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vím to samozřejmě dávno. Proč se ptáte?
Odpovědět
Pe

Pepa

29.9.2022 10:49 Reaguje na vaber
třeba porušení smlouvy a s tím spojená pokuta a zabavení majetku, třeba aby němci nevybrali dost toho plynu co tam zbylo, když to už technicky nejde opačným směrem, třeba to aby se nedala využít ta část pro odbočku na západ, třeba to aby v pravý čas vyvolal rusák krizi (nejspolehlivěji vyvoláš krizi právě nenadálou událostí než avízem), třeba aby to hodil rusák na někoho jiného a vyvolal rozkol mezi spojenci, najde se spoustu důvodů proč to udělal rusák, napiš sem kdo podle to udělal ty se zdůvodněním.

Jakou máš teorii ty nebo budeš jen kritizovat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:27 Reaguje na Pepa
vaber pouze kritizuje, jak všichni místní vohnouti.
Každopádně tahle akce na první pohled jasná není, jako ostatní ruské sviňárny.
Odpovědět
Pe

Pepa

29.9.2022 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
jasné to není, můžeme se jen domnívat, jsme jen diváci v sále :)
Odpovědět
va

vaber

30.9.2022 09:18 Reaguje na Pepa
i kdyby někdo pravdu zjistil ,vždy se budou hlásat dva názory, jeden, udělali to Rusove a druhý, někdo jiný , nezávislá ? média utlučou názor ,že to udělal někdo jiný, viník už je určen a Hanzl ví kdo to je, soudí rychle jak soudce Lynch ,
kdo to udělal , za peníze kdokoliv, ale musel mít podporu hodně vlivných lidí,
a já při svém pohledu na tento teroristický čin, vycházím z toho, co se psalo o Nord2 ještě dávno před tím než byl postaven a co vyhlašovali nejvyšší politici ,celá stavba se řešila hlavně z politického pohledu a jak se ukazuje dnes i ekonomika měla silný vliv, ovšem pro plebs se mlelo o ekologii ,kde je dnes ekologie?
oni totiž někdy vyjdou zprávy které později v médiích ,jinými zprávami popírají,spoléhá se na hloupost lidí a krátkou paměť, to už se stalo mnohokrát, stačí být jen pozorný a takové zprávy časově seřadit ,ale většina lidí to nedělá a slepě přebírá co slyší
nějaká arbitráž s někým s kým už nemám žádné vztahy a žádné páky , je bezvýznamná a žádná nebude, jako nikdy nebyl soud s těmi co údajně zničili dvojčata,
tam by se probíraly věci které by mohly celý případ kompikovat a zamotat,
Hanzl pozná viníka vždy a přesně ,vinen je ten koho nemá rád a nevinen je ten koho má rád, je to nestranný soudce,
má černobílý svět ,opožděný jednoduchý tvor,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:07 Reaguje na vaber
Kdybyste uměl aspoň číst...ach jo..."tahle akce na první pohled jasná není"..to je podle vás soudce Lynch? A jakého viníka jsem poznal teď?
Viníci 11. září jsou prakticky všichni už po smrti.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.9.2022 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři způsobily úmyslné útoky, domnívají se evropští politici i Evropská unie.
Stále více evropských politiků hovoří o poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři jako o sabotáži.
"NATO a EU by měly (úmyslné útoky na Nord Stream) brát vážně a patřičně na ně reagovat,"....
Vážení. V dnešním světě plném nenávisti neexistuje bohužel žádný způsob ochrany. Ona moderní civilizace je totiž tou spoustou moderních technických záležitostí tak bezbranná, že je ochrana nemožná. Posudte jen ony malé výpadky internetu či elektřiny. A to je jen pakatel. Jediná možnost jen a pouze obnovit normální komunikace bez oné nenávisti mezi lidmi, což se dnes jeví jako nemožné. A to je zlé neboť pak zpravidla přichází nekontrolovatelné násilí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:21 Reaguje na Zan K.
Naštěstí je jasné, odkud ta nenávist jde a stačí zařezat jednoho grázla, nebo jeden stát a výrazně se celému světu uleví. Problémy budou vždy, ale ne fatální, jako dnes.
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.9.2022 11:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Blbost a nepochopení toho, co jsem napsal. A ona vyjádření spousty přispěvatelů včetně vás to jen dokazuje.
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.9.2022 11:36 Reaguje na Zan K.
i toto je důkaz.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-morske-potrubi-a-kabely-jsou-achillova-pata-eu-chysta-zatezovy-test-215671#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A ono to není jen o oněch plynovodech jak jsem uvedl. A můžeme se podle mě "těšit" i oné války a teroru v kosmu. Vše totiž souvisí se vším....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.9.2022 08:55
Nord Stream je mrtvý. I kdyby se podařilo jej opravit a nezkorodoval by, nikde není zaručeno, že se celá akce nezopakuje. Názorně se nám ukazuje, že spoléhat se na ruské dodávky plynu nelze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 09:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Až Rusko řachne a na Jamalu bude vládnout někdo úplně jiný, bude mít eminentní zájem tyhle roury oživit. Jenže to nějaký roček, spíš desetiletí, potrvá.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.9.2022 18:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. Ovšem když rusko řachne, tak také Evropa a kus Ameriky. (Nakonec se o tom dnes píše všude). Tak se těšte, pomýlení nadšenci...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 07:48 Reaguje na Zan K.
Předpokládám, že se rozloží stejně, jak SSSR po prohraném Afganistánu.
Odpovědět
sv

s v

29.9.2022 09:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To, že rusáci jsou se svým současným vedením prolhané a vyděračské svině (o zlodějinách a vraždění nemluv), které smlouvy ze zásady nedodržují se ukázalo již mnohokrát v minulosti.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.9.2022 10:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže pak analogicky nelze spoléhat na žádné dodávky, ani ty lodní. Zranitelné je vše, obzvláště když se přepravuje palivo. A ony dnešní jednoduché ruční Javeliny či Stingery to jen dokazují. Těm je jedno zda tank či tanker.
Odpovědět
Pe

Pepa

29.9.2022 10:53 Reaguje na Zan K.
proto se diverzifikuje
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.9.2022 17:59 Reaguje na Pepa
Diverzifikuje? Co? Jediné řešení je to do kterého se nikomu nechce. Ergo vrátit se o 100 až 150 rokům zpátky. Stovky a tisíce soběstačných malých provozoven a přímé jednání s úřady se jen tak jednoduše nedá zlikvidovat....
Odpovědět
sv

s v

29.9.2022 22:26 Reaguje na Zan K.
A to sis vycucal z kterýho prstu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2022 19:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Popsal jste to přesně, že se na ty dodávky nikdy nelze spolehnout
a komu to prospěje? Evropě? Rusku? Ostatním dodavatelům? Bingo! Přece konkurenci, která si před rozhádáním EU s Ruskem ani neprdla
a musela plyn nabízet v Asii za pár doláčů. Celý svět se předhání,
kdo přeplatí jiné, aby ho měl. No není to ideální stav mít nyní
obchod s plynem pod palcem a diktovat ceny? To vymyslel Putin?
Tak tomu věří pouze chorý mozek !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 08:05 Reaguje na Břetislav Machaček
A kdo má ten kšeft pod palcem a kdo diktuje ceny? Největší dodavatel do Evropy, Norsko?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.9.2022 09:29
Snad by to EU s Ruskem měli opravit. Možná že už pouhá jednání o opravě by vedla k nalezení sabotéra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 11:28 Reaguje na Richard Vacek
A kdo by to měl platit? A hlavně proč?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.9.2022 11:57
Ještě chybí pan Vinkler a "Svatá prostoto" a bude to kompletní.
Pánové a dámy, můžu vás ujistit, že vy to tady nevyřešíte a rozhodně nic tady neovlivníte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:02 Reaguje na Michal Uhrovič
Svatá prostota je toho názoru, viz odkazy "vedle" ... že víme prd a dozvíme se asi nemlich to samé.
Nemá cenu nad tím špekulovat. domýšlet si a hrát si na to, jak do toho vidíme.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.9.2022 12:22 Reaguje na Svatá Prostoto
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2022 19:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Já si myslím, že jedna věc je logika činu a druhá je snaha
logiku postavit na hlavu. Obojího jsme denně svědky a záleží
na logickém uvažování každého z nás, nebo slepé víry věřit
čemukoliv, co se vydává za pravdu. Někdo uvažuje, jiný věří!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 08:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Hledám logiku všude. Nic není náhoda a všechny jevy svoji příčinu a logiku vývoje mají.
Jenom není někdy na první pohled vidět a je třeba ve druhém nebo třetím levelu.
Zkusím odhad různých logických postupů:
Roury odpálili Američané, aby jim nekonkurovali Rusi.
Roury odpálili Rusi, aby to mohli shodit na Amíky.
Roury odpálili Ukroši, aby neměla Evropa možnost změknout a vyměnit je za plyn.
Odpálil to někdo z Evropy, aby nemohla Evropa vyměknout.
Nechal to odpálit osobně Putin, protože je vzteky bez sebe a neví, jak by se jinak Evropě pomstil.
Tož mudrujte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.9.2022 20:04
Zatímco svět po nehodách na Nord Stream 2 strnul, mlčení přeťal pikantní tweet od Radoslava Sikorského. "Děkuji USA!" – napsal exministr obrany a exministr zahraničních věcí Polska. Na Twitteru také zveřejnil únorové video, na kterém Joe Biden slibuje „ukončit Nord Stream 2, pokud Rusko napadne Ukrajinu“.Hned druhý den po sabotáži na Nord Streamu otevřelo Polsko plynovod Baltic Pipe a stalo se tak hlavním dodavatelem plynu z Norska.
/ria/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 07:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Sikorsky je provařená osoba, Amíci mají tyhle roury totálně v paži, protože ví že Gazprom v Evropě končí nafurt roura neroura. Navíc v tom prostoru (na rozdíl od Rusů), žádné plavidlo nemělo. Ty roury byly trvale odstavené a Baltic Pipe s tím vůbec nic nemá, vaše parakonstrukce jsou skutečně geniální...
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.9.2022 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepodceňujte poláky. Brzo budou i vojensky v Evropě jako asijský Israel a to i s podporou USA. Postačí se podívat na jejich počet v USA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 15:59 Reaguje na Zan K.
To je vpořádku. Jakmile padne Rusko (doufejme že bez války, ale úpně), atk motivacer ke zbtojení bude v Evropě zase velmi nízká.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.10.2022 07:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Motivace ke zbrojení je velmi silná. O peníze jde až v první řadě a o ekologii na válčišti už nepůjde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist