https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-tri-ctvrtin-cechu-by-plastove-lahve-mely-byt-zalohovane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle tří čtvrtin Čechů by plastové lahve měly být zálohované

30.11.2018 07:50 | PRAHA (ČTK)
Více než polovina respondentů při nákupu nápojů ve skle přihlíží k tomu, zda je lahev vratná. Ilustrační snímek.
Více než polovina respondentů při nákupu nápojů ve skle přihlíží k tomu, zda je lahev vratná. Ilustrační snímek.
Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že plastové lahve by měly být zálohované. Šest z deseti Čechů by při nákupu upřednostnilo potravinu bez obalu, vlastní obaly si do obchodu alespoň občas nosí čtvrtina respondentů. Plastové lahve třídí téměř 90 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG o nákupních zvyklostech v ČR. Jeden z čelních výrobců nápojů Karlovarské minerální vody (KMV) se problémem od ledna zabývá, při zálohování by se podle firmy z jednorázových plastů staly výrobky s mnohonásobným použitím.
 

Více než polovina respondentů při nákupu nápojů ve skle přihlíží k tomu, zda je lahev vratná. Zatímco v obchodech většina Čechů o obalech přemýšlí, mimo obchody jen pětina lidí vůbec nekupuje do jednorázových kelímků kávu, čaj, pivo či limonády. "Nejnižší podíl nákupu jednorázových kelímků je ve věkové skupině 55 až 64 let, zde se jedná o sedm z deseti dotázaných," uvádí tisková zpráva KPMG. Nejčastěji z nich Češi pijí na venkovních akcích a festivalech.

"Jde o skutečný problém, který je potřeba řešit. Za předpokladu plného zavedení zálohového systém přestane být PET lahev 'jednorázovým plastem' a stane se výrobkem s mnohonásobným použitím. Zvýší se tak nejen míra sběru, ale také získáme dostatečně kvalitní surovinu pro výrobu recyklovaného PET, díky němuž dokážeme snížit množství nového PET uváděného do oběhu," uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Balenou neperlivou vodu v PET lahvích alespoň někdy kupuje 70 procent respondentů, přestože drtivá většina má v domácnosti k dispozici pitnou vodu. Častěji ji kupují lidé na venkově a mladší, rozdíly podle věkových kategorií či místa bydliště ale nejsou výrazné.

Všechny nebo většinu PET lahví třídí 88 procent respondentů, dalších osm procent alespoň polovinu. Méně než polovinu třídí dvě procenta lidí a tři procenta odpověděla, že PET lahve vůbec do kontejnerů na plasty nevyhazuje. Podle průzkumu roste podíl třídících lidí s věkem: v kategorii 18 až 24 let třídí všechny nebo většinu lahví 83 procent lidí, zatímco lidé nad 45 let z 90 procent a více. Častěji recyklují lidé z vesnic a menších měst do 100.000 obyvatel.

Podle statistik Autorizované obalové společnosti EKO-KOM za rok 2017 odpad soustavně třídí 73 procent Čechů, v průměru každý ročně vytřídí 20,7 kilogramu papíru, 13,2 kg plastů, 12,6 kg skla a bezmála půl kilogramu nápojových kartonů. EKO-KOM provozuje celorepublikový systém zajišťující zpětný odběr a využití odpadů z obalů.

Průzkum se uskutečnil v květnu a červnu a zúčastnilo se jej 1000 respondentů, kteří mají v domácnosti na starosti většinu nákupů potravin. Ze 70 procent to byly ženy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.11.2018 08:35
1. PET láhev v důsledku zálohování nepřestane být jednorázovou lahví, protože nebude ani vymyta a znovu použita jako skleněné láhve, ani recyklována na novou láhev. Čili jasná ekologická lež.

2. V dobách před zavedením PET lahví se pravidelně vyskytovaly problémy s rezidui mycích prostředků v lahvích - občas se někdo otrávil a tu a tam i zemřel. Na druhé straně byl mikrobiologický obraz řady výrobků z mytých lahví špatný a tu a tam z jejich obsahu někdo i onemocněl. Takže ekologové vyrábějí riziko pro lidi.

3. S recyklací PET lahví mám praktické zkušenosti z Německa (měl jsem tam příbuzné):
A- Láhev lze vrátit jen v síti řetězců, kde byla zakoupena a v regionu, kde se tak stalo (jinými slovy, láhev zakoupenou v Albertu v Brně bych mohl vrátit třeba v Hypernově v Brně, ale už ne v Kauflandu, a nemohl bych ji vrátit v Albertovi v Olomouci nebo Praze).
B- Každá láhev má individuální čárkový kód, přičemž ta omezená vrátitelnost je vázána na jeho neporušení. Ten kód byl v Německu tištěn vodorozpustnou barvou, takže stačilo orosení láhve po vytažení z ledničky a nešel přečíst = láhev se stala nevratnou.
C- Spořádaný německý občan, zvyklý tolerovat totalitní režimy, tu nevrátitelnou láhev odloží do speciálního kontejneru, který se nachází v každém obchodě (jehož existence dokazuje, že se s vysokou mírou nevrátitelnosti lahví tento systém počítá a z ní taky žije).
Obávám se, že nas... český občan tu láhev půjde vyhodit do rezervace nebo jinam, kde to bude ekology co nejvíce bolet.

4. Ten průzkum ... To se vyptávali soudruhů z Kliniky?

5. Soudruzi ekologové zapomenuli uvést fakt, že máme návratnost PET lahví do recyklace bez zálohování srovnatelnou s tím Německem, které masově okrádá občany "zálohováním".
Odpovědět
ig

30.11.2018 09:16
Já jsem udělal stejný průzkum. Protože jsem jen výzkumník-amatér, zvolil jsem asi špatný vzorek respondentů, když jsem se ptal jen doma, navíc jsem dostal odpovědi které jsem neměl předem zahrnuté v dotazníkovém formuláři (vetšinou to znělo jako "Pff"), takže musím říct, že nevím, jak to dopadlo :-) Ale zajímalo by mě, jestli ti lidé kteří dělali tenhle výzkum měli lepší vzorek.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.11.2018 13:09
klíčová informace, od které se můžeme odrazit je, kolikrát se "otočí" nejobyčejnější nejrozšířenější skleněná pivní láhev "europistole" (pivo do zálohovaného skla má tradici). mockrát to není. sklo má proti plastu výhodu otěruvzdornosti a schopnosti vymývání hodně agresivním nebo vřelým sajrajtem. nevýhoda je křehkost, hmotnost a eko-eko náklady při výrobě (ona ani ta doprava prázdných flašek, čili vození vzduchu ve skle není nic moc eko-eko).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.11.2018 13:47
Ta paní ČTK soustavně lže a nyní i víme komu ve prospěch. Mantra zálohovaných plastových lahví je také součástí konkurenčního boje KMV a ČTK se prohřešuje propagací KMV. Ten průzkum je zcela jistě cinknutý a je v režii KMV.
Pan Šimůnek odhaluje jen několik problémů z praktického života po zavedení zálohování plastových lahví, je jich velmi mnoho je to jen špička tohoto ledovce.
Transakční náklady na vybudování takové zhovadilosti jsou nesmírné a nic dobrého nepřinášející. Naopak tento systém dokáže zničit tu nejcenější surovinu z třídění plastů a to tzv. čirý PET.
Pokud MŽP něco podobného zařídí, tak je to na defenestraci všech zainteresovaných a nechápu jak se někdo k něčemu takovému může propůjčit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.12.2018 07:28
@Vladimír Hošek
Za všemi ekologickými aktivitami je nutno hledat korupci a prakticky vždy se tam najde. Tedy i za touhle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist