https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polaci-povolili-rozsireni-dolu-turow-liberecky-kraj-se-brani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poláci povolili rozšíření dolu Turów, Liberecký kraj se brání

29.1.2020 00:27 | LIBEREC (ČTK)
Poláci otevřeli cestu k plánovanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice. / Ilustrační foto
Poláci otevřeli cestu k plánovanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice. / Ilustrační foto
Poláci otevřeli cestu k plánovanému rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice. Před týdnem vydalo regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi rozhodnutí v procesu EIA, kterým se záměrem souhlasilo, a to navzdory námitkám z české strany. Na včerejším jednání o tom Zastupitelstvo Libereckého kraje informoval radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj je podle něj připraven využít všech možností, jak se bránit.
 

"Vydali vlastně dvě stanoviska, tím druhým řekli, že to stanovisko je okamžitě vykonatelné. To znamená, že my se sice můžeme odvolat, ale předpokládám, že okamžitá vykonatelnost znamená, že pokračují přípravy k zahájení těžby a k získání potřebné těžební licence," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Povolení k těžbě vydané v roce 1994 vyprší už v dubnu. "My teď máme dva týdny od zveřejnění na úřední desce, abychom se proti tomu odvolali," dodal Půta.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit ho plánuje až na 30 kilometrů čtverečních a těžit se Poláci chystají do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obce i Liberecký kraj se proti záměru brání, obávají se hlavně ztráty vody, ale i hluku a prachu.

Liberecký kraj už podal stížnost k Evropské komisi, postup Polska považuje za nezákonný. Poláci s českou stranou nespolupracují a nesouhlas České republiky i veřejnosti s rozšířením těžby se snaží obejít. Liberecký kraj doufá, že Evropská komise podpoří snahy Česka ochránit zdroje pitné vody na české straně hranice. Liberecký kraj se přihlásil jako účastník povolovacích procesů v Polsku a zároveň podal žalobu proti změně územního plánu, kterou polská Bogatyně loni v květnu umožnila další rozšíření dolu.

Liberecký kraj a obce a města v pohraničí zároveň sbírají podpisy pod petici za záchranu pitné vody určenou Evropskému parlamentu. Podepsat ji lze i na stránkách www.stopturow.cz. "Věřím, že se nám do konce ledna podaří sesbírat minimálně 5000 podpisů. Potřebujeme přesvědčit Petiční výbor Evropského parlamentu, aby se naším podáním zabýval," dodal liberecký hejtman. Postup koordinuje kraj s Ministerstvem životního prostředí ČR, které na dnešek svolalo tiskovou konferenci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

29.1.2020 10:03
Proč do toho Starostové už dávno nezatáhli vládu ČR ?
Opravdu si myslí,že sami uspějí v Bruselu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 10:55 Reaguje na PavelA
Naše vláda je ještě horší než ta Polská.
Prodává uhláky soukromníkům s garancí dalšího provozu. Nie sme sami chuji.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.1.2020 11:20
Poláci si váží nerostného bohatství. Tak to má byt.
Odpovědět
Pa

PavelA

29.1.2020 11:31 Reaguje na Josef Mozek
Ano.
A elektřinu v Turówe vyrobenou,dodají Němcům,ti jí zatíží emisní daní a protože naše ceny určuje burza v Německu,tak to zaplatíme Polákům i my.Cajk
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 12:08 Reaguje na Josef Mozek
Kdyby si toho vážili, tak to netěží a nespalují.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist