https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polak-ktery-vystrcil-psa-za-okno-v-9.patre-si-ma-odpykat-pet-mesicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polák, který vystrčil psa za okno v 9. patře, si má odpykat pět měsíců

18.10.2021 01:15 | VARŠAVA (ČTK)
Kromě pěti měsíců ve vězení má zaplatit odsouzený 2500 zlotých (asi 14  000 Kč) na účet sdružení pečujícího o zvířata. Soud mu také uložil pětiletý zákaz vlastnit zvířata. Pes byl mezitím majitelům odebrán a je v útulku. Ilustrační foto
Kromě pěti měsíců ve vězení má zaplatit odsouzený 2500 zlotých (asi 14 000 Kč) na účet sdružení pečujícího o zvířata. Soud mu také uložil pětiletý zákaz vlastnit zvířata. Pes byl mezitím majitelům odebrán a je v útulku. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
K pěti měsícům za mřížemi za týrání zvířat odsoudil polský soud dvaatřicetiletého obyvatele města Lubin na jihozápadě země. Muž v zimě vystrčil psa na parapet v devátém patře a zavřel za ním okno. Pes, třesoucí se zimou a strachem, tam strávil nejméně 40 minut. Verdikt není pravomocný, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu.
 

Psa na parapetu si na počátku února všimla obyvatelka Lubina, která přivolala policii. Když na místo dorazila hlídka, pes už na parapetu nebyl. Policisté klepali na dveře bytu, ale nikdo jim neotvíral.

Místní pochůzkář nicméně nakonec zjistil, kdo je majitelkou psa. "Žena tvrdila, že o ničem neví. Mezitím na policii dorazily záběry, ukazující třesoucího se psa, který se nemohl dostat do bytu, protože okno bylo zavřené. Bylo vidět, že zvíře je v strašném stresu," uvedla policejní mluvčí Sylwia Serafinová.

Z týrání zvířete byl nakonec obviněn dvaatřicetiletý partner majitelky psa, který zvíře vystrčil na mráz a vystavil jej reálnému ohrožení na životě.

Kromě pěti měsíců ve vězení má podle verdiktu okresního soudu v Lubinu zaplatit odsouzený 2500 zlotých (asi 14 000 Kč) na účet sdružení pečujícího o zvířata. Soud mu také uložil pětiletý zákaz vlastnit zvířata. Pes byl mezitím majitelům odebrán a je v útulku.

Muž se podle televize přiznal. Uvedeného dne byl prý opilý. Před policií se hájil, že se domníval, že za oknem se stále nachází lešení, a proto dal psa ven.

Obviněnému hrozily až tři roky vězení.

Rozsudek, ačkoliv není pravomocný, potěšil ochránce zvířat. "Málokdy se podaří dosáhnout spravedlnosti, ale teď se to rozhodně povedlo! Máme radost, přestože byl trest vyměřen spíše u dolní hranice, ale v případech týkajících se zvířat soudy jen vzácně posílají do vězení," uvedl lubinský spolek na ochranu zvířat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RC

Radek Ch

24.10.2021 22:02
Super, konečně se s tyrany zvířat něco dělá. Tresty za týrání bych ještě zpřísnil. Ne 3 roky ale klidně 10 let a takový týpek si nepořídí žádné zvíře. Alkohol jako přitěžující okolnost. Pes není zvíře, pes je přítel!!!
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

25.10.2021 13:27 Reaguje na Radek Ch
No jo, ale v Polsku. Jak by to asi dopadlo u nás v Česku? Tak maximálně podmínku pro pachatele. Pokud by ovšem místní policie neztratila vyšetřovací spis.
Vůbec bych byl pro výrazné zpřísnění trestů spojených s násilím za cokoliv. Před 70 lety i v civilizované Anglii se za vraždu dával trest smrti. Bylo to zajisté odstrašující, konečné a bylo v tom zadostiučinění. Dneska vrah v EU dostane desítku, za devítku se vrátí a jde se vysmát příbuzným obětí. Jak můžou někoho nechat sedět na zadku ve vězení, aby nepracoval? Samozřejmě, že hned na nucené práce i kdyby měl kopat dětskou lopatičkou kanál Dunaj-Odra. Patnáctkrát trestaný recidivista!!!!! Pět zákazů řízení!!!!
Jak mohli nechat naživu Breivika?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist