https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poletavy-prach-byl-letos-v-brne-nadlimitne-na-dvou-stanicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polétavý prach byl letos v Brně nadlimitně na dvou stanicích

20.12.2018 00:19 | BRNO (ČTK)
Na dvou měřicích stanicích v Brně byl letos překročen zákonný limit pro polétavý prach stanovený na 35 dní v roce. / Ilustrační foto
Na dvou měřicích stanicích v Brně byl letos překročen zákonný limit pro polétavý prach stanovený na 35 dní v roce. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na dvou měřicích stanicích v Brně byl letos překročen zákonný limit pro polétavý prach stanovený na 35 dní v roce. Jde o Zvonařku s 55 dny a Úvoz s 46 dny, tedy stanice, u nichž je velmi hustá automobilová doprava. Ve Svatoplukově ulici to zatím bylo přesně 35 dnů v roce, uvedli včera v tiskové zprávě zástupci iniciativy Dejchej Brno. Brno chystá stavby další části městského okruhu, což by mělo odvést dopravu z některých komunikací. Připravuje ale také další výsadbu zeleně. Novinářům to včera řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Polétavý prach obsahuje mikročástice sloučenin síry a dusíku, amonných solí, uhlíku, některých kovů, případně těkavých organických látek a polyaromatických uhlovodíků. Dlouhodobé vystavení vysokým koncentracím polétavého prachu podle odborníků poškozuje dýchací a srdečně-cévní ústrojí a zkracuje délku života. Přispívá ke vzniku astmatu a plicních chorob, včetně rakoviny plic, zvyšuje také počet onemocnění vysokým krevním tlakem a úmrtnosti na srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice.

"Nedávno provedení hodnocení zdravotních rizik ukazuje, že více než 600 obyvatel Brna může být každý rok hospitalizováno pro vážná onemocnění srdce a cév, neboť jsou nuceni dýchat vzduch příliš znečištěný prachem. Kromě toho mají prachové částice v ovzduší na svědomí více než 160 nemocničních příjmů pro vážné nemoci dýchacího systému a téměř stovku předčasných úmrtí," uvedl expert v oblasti zdravotních rizik z Centra pro životní prostředí a zdraví Miroslav Šuta.

Prachovým částicím v ovzduší lze podle něj také přičíst to, že více než 100 dětí ročně onemocní v Brně chronickou bronchitidou i zhruba 50 procent astmatických záchvatů u dětí. "Brno bohužel dlouhodobě neplní ani platné limity ani stávající hodnoty doporučované odborníky pro ochranu lidského zdraví," uvedl Šuta.

Hladík uvedl, že situaci zlepší více opatření. "Problematika polétavého prachu se nedá vyřešit mávnutím kouzelného proutku. Jednou věcí je dobudování velkého městského okruhu, kterým vytlačíme dopravu a na kterém pracujeme, druhá věc je, aby městem nejezdila tranzitní doprava," řekl Hladík. Město chce také více sázet zeleň. "Chceme dávat oddělovací zeleň mezi chodníky a komunikace. Většinou jsou tam kabely, takže tam nejdou sázet stromy. Vyřešíme to ale pomocí keřů. Příští rok chceme udělat analýzu tak, abychom byli schopní v roce 2019 nebo 2020 vysázet tisíce až desetitisíce keřů," uvedl Hladík.

Kvóta 35 dní, kdy smí být překročen denní limit pro polétavý prach, vychází z evropské legislativy a české legislativa jej převzala do zákona o ovzduší. V roce 2017 síť měřících stanic v Brně zaznamenala přeslimitních dnů na stanici Zvonařka 40 a na Svatoplukově 36. U Dětské nemocnice jich bylo 35.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

20.12.2018 10:57
1. Ilustrační snímek ukazuje Husovu třídu.

2. Jak u Zvonařky tak na Úvoze se po významnou část letošního roku intenzívně pracuje (bagruje, brousí beton a asfalt atd. atd.) na generálce komunikace a okolní ulice, po nichž jezdí doprava, jsou pravidelně znečišťovány blátem (a dalším materiálem) z výkopů; v oblasti Zvonařky dokonce část roku jezdí auta po prašném povrchu (štěrku).

3. Je naprosto nemožné, že by soudruzi dýchači o těchto skutečných zdrojích znečištění ovzduší polétavým prachem nevěděli, ovšem před čtenáři jejich existenci úzkostlivě zamlčují.
Odpovědět
MM

Milan Milan

20.1.2019 10:54
Kdyby se sdělili hned možné a docela "objektivní" příčiny, tak by to nevypadalo tak dramaticky. Polopravdy jsou vždy zajímavý nástroj sdílení informací.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist