https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policejni-hlidky-na-lyzich.v-krkonosich-budou-pusobit-se-strazci-prirody-a-horskou-sluzbou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policejní hlídky na lyžích. V Krkonoších budou působit se strážci přírody a Horskou službou

17.1.2021 16:30 | PEC POD SNĚŽKOU (Ekolist.cz)
Policisté v Krkonoších na skialpech.
Policisté v Krkonoších na skialpech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Policie ČR
Nové policejní hlídky na lyžích mají pomáhat předcházet porušování pravidel v Krkonošském národním parku. Budou působit ruku v ruce se strážci přírody národního parku a ve spolupráci s Horskou službou ČR. V těžce přístupném terénu se budou policisté ve „smíšených hlídkách“ se strážci Správy KRNAP pohybovat na speciálním skialpinistickém vybavení.
 

„Přítomnost policistů v obtížně dostupném terénu by měla v rovině prevence odradit případné přestupce od vstupu do zakázaných oblastí či mimo turisticky vyznačené cesty a od porušování právních předpisů, které v tomto specifickém území platí s cílem ochránit přírodu, ale také životy a zdraví osob, jimž může hrozit nebezpečí," upřesňuje úkol policistů Pavel Škandera, ředitel územního odboru Trutnov.

„Jako odborníci na pohyb v zasněženém terénu jsme příslušníkům Policie ČR poskytli základní výcvik pohybu v terénu na skialpech. Měli by zvládnout náročné lokality, které jsou bohužel velmi oblíbené u skialpinistů, a to i přes nebezpečí, které hrozí jim, a při stržení laviny vlivem jízdy na lavinovém svahu i ostatním,“ okomentoval spolupráci náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

V uplynulých dnech podepsalo s Horskou službou ČR, o.p.s. vedení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje realizační dohodu o spolupráci, která se vztahuje pro oblast Orlických hor i pro Krkonoše.

„Policisty jsme pro výkon služby na lyžích vybavili, a to jak technickým vybavením, tak i s tím spojenou výstrojí. Policisté mají specifické dovednosti a jsou také odborně od Horské služby proškolení pro výkon služby na lyžích,“ dodává k projektu Petr Petřík, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Na lyžích je možné v Krkonošském národním parku na území Královéhradeckého kraje potkat naráz až osm policistů, nicméně tento specifický výkon služby bude organizován s ohledem na možnosti a zejména aktuální situaci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

17.1.2021 16:29
Jako nic proti, ale v prvé řadě bych je raději viděl na něčem úplně jiném než na lyžích, bo na skialpech budou skůtry a 4kolky honit docela blbě. A že ty jsou řádově větší problém, než ty skialpinisté ... byť samozřejmě i mezi nima se nějaké to množství hovad najde.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.1.2021 17:41
Film Krakonoš a lyžníci dostává druhý díl. -)))
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

17.1.2021 20:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nu , ale to je ostudou společnosti 21.století v ČR. Mimochodem podobnost s Krakonošem a lýžníky toto moc společného nemá ! V dnešním případě se nejedná o paš ale o ničení krkonošské přírody. A to, že se rozhodla Policie ČR pomoci Ochráncům KRNAPu je ostudou většinou vzdělanějších majetnějších občanů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.1.2021 20:51 Reaguje na Krejcar Stanislav
Já jsem tím spíše chtěl poukázat na účinnost, s jakou tehdejší financové honili "Krakonoše" Heřmánka. Ti dnešní policisté budou proti sněhovým skůtrům v podobné roli.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.1.2021 06:49
Podle jiných článků na ekolistu jsem nabyl dsojmu, že na hovadství v přírodě již tento stát rezignoval, a tak jsem rád, že to tak zřejmě není...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.1.2021 13:44
Já bych ty skialpinisty neodchytával, ale taky je nezachraňoval a pouze
na jaře posbíral do rakví. Hoši z HS riskují život kvůli oslům a není
taky přece problém je odchytit dole. Ohlídat to dole s kamerou a odměnit
pokutou ve výši průměrného platu. Při opakováni nařídit veřejně prospěšné práce při ochraně přírody. Bububu a tytyty na některé neplatí a potřebují
se buď zabít a nebo umrznou v lavině, či to manuálně odpracovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist