https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-chce-obzalobu-aktivistu-za-obsazeni-elektrarny-chvaletice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie chce obžalobu aktivistů za obsazení elektrárny Chvaletice

26.6.2019 00:09 | CHVALETICE (ČTK)
Chladicí věž obsadilo 3. října 2016 jedenáct aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října.
Chladicí věž obsadilo 3. října 2016 jedenáct aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Will Rose / Greenpeace
Policie uzavírá případ aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří v roce 2016 obsadili chladicí věž elektrárny Chvaletice a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Pět z nich bylo obviněno z poškození cizí věci a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Do několika dní chce policie podat návrh na podání obžaloby státnímu zástupci, sdělila minulý týden mluvčí krajské policie Markéta Janovská. "V současné době bylo umožněno stranám řízení prostudování spisového materiálu," uvedla Janovská.
 

Podle policie 11 aktivistů neoprávněně vniklo do areálu elektrárny, vystoupali na ochoz chladicí věže, kde za pomocí horolezecké techniky slanili a navrtali její opláštění. Poté na ni ukotvili a rozvinuli transparenty. Tím podle spisu poškodili chladicí věž a "vyvolali situaci poruchy uvedeného zařízení, snížení funkčnosti obecně prospěšného zařízení, která vedla k podstatnému omezení plnění účelu stavby". Stíhání šesti zahraničních aktivistů policie předala do zemí jejich pobytu.

Chladicí věž byla v době akce Greenpeace kvůli opravám v elektrárně mimo provoz. Obvinění vloni zaplatili 407.780 korun, které společnost Severní energetická zaplatila za zamazání zhruba stovky děr na chladicí věži. Další požadavky elektrárny státní zástupce neuznal. Obviněným hrozí až šest let vězení.

Chladicí věž obsadilo 3. října 2016 jedenáct aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní díry, později na ni vyvěsili dva transparenty. Organizace protestovala proti modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Organizace Greenpeace protest odůvodňovala tím, že považuje za chybné rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji, nevyhodnotit dopady rozhodnutí na životní prostředí a vyloučit ze schvalovacího řízení veřejnost. Severní energetická označila nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Na elektrárnu se zaměří také letošní Klimakemp, akce zaměřená na diskuse o změně klimatu, současné energetice a možnostech jejího alternativního vývoje. Uskuteční se od 30. června do 7. července u Veltrub na Kolínsku, odkud není do Chvaletic daleko. Důvodem je žádost uhelné elektrárny Chvaletice o výjimku z emisních limitů, což kritizovali i zástupci Greenpeace. Organizátoři již avizovali demonstraci a blokády, zatím je blíže neupřesnili.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.6.2019 05:30
Krok správným směrem. Měli by dostat na tvrdo nepodmíněné tresty.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

26.6.2019 11:25
Zahraniční pachatelé byli předání stíhání ve svých zemích, asi proto , aby jsme nepohněvali jejich vládu. Jestli byli doma potrestání, se tu nepíše, nejspíš to dopadlo všelijak. Domácí pachatelé dostávali dosud tresty, které příliš neodrazovaly, takže snad se to nyní změní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist