https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-nenasla-vinika-unorove-otravy-kanat-a-lisek-u-horazdovic-vec-odlozila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie nenašla viníka únorové otravy káňat a lišek u Horažďovic, věc odložila

7.4.2022 17:15 (ČTK)
Případy otrav volně žijících zvířat se objevují po celé zemi, západní Čechy a jižní Morava patří podle ČSO k nejproblematičtějším oblastem.
Případy otrav volně žijících zvířat se objevují po celé zemi, západní Čechy a jižní Morava patří podle ČSO k nejproblematičtějším oblastem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Klára Hlubocká / Česká společnost ornitologická
Policie nenašla viníka únorové otravy tří káňat a dvou lišek v okolí Horažďovic na Klatovsku. Věc proto odložila. Pitvy prokázaly, že dravce a lišky někdo otrávil, v těle všech se našly stopy nebezpečného jedu karbofuranu. O případu informovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Policisté věc prověřovali pro podezření z týrání zvířat.
 

Na volně přístupných pozemcích mezi Malým Borem a Horažďovicemi našel svědek dvě uhynulá káňata a jednu lišku 5. února. O tři dny později na místo přišla psovodka terénní psí jednotky České společnosti ornitologické (ČSO) se speciálně vycvičenými psy a našla ještě jedno káně a jednu lišku. "Policisté opakovaně šetřili na místě i v okolí, prováděli různé výslechy osob, porovnávali obdobné případy, ale nepodařilo se zjistit skutečnosti, opravňující konat ve věci stíhání konkrétní osoby," konstatovala Ladmanová.

Psovodka ČSO Klára Hlubocká ČTK v únoru řekla, že zvířata uhynula po požití otrávené návnady. Zbytky otráveného masa byly na balíku slámy v poli v otevřené krajině. Podle ní to byly první zjištěné případy otravy dravců v letošním roce. Káňata i lišky ležely v poloze typické pro otravu - u ptáků široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas, uvedla.

Případy otrav volně žijících zvířat se objevují po celé zemi, západní Čechy a jižní Morava patří podle ČSO k nejproblematičtějším oblastem. Traviči nejčastěji používají prudký jed karbofuran, který je od roku 2008 v EU zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení, řekla tehdy Hlubocká.

Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 104 případů, jejichž oběťmi se stalo 488 zvířat. Ročně je to kolem 25 případů otrav. Za trávení divoce žijících zvířat byl v ČR dosud odsouzen jeden člověk - loni soud vyměřil rybníkáři z Klatovska podmíněný trest za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019. Reálný počet otrav je vyšší než zjištěné případy, uvádí ČSO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.4.2022 07:56
No bodejť. To by vyřešila jen velká odměna udavači.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist