https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-neuvalila-informacni-embargo-na-kauzu-otravy-reky-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie neuvalila informační embargo na kauzu otravy řeky Bečvy, MŽP se hájí Aktualizováno

16.11.2020 15:58 | ZLÍN (ČTK)
V zájmu policie však podle mluvčí není, aby orgán státní správy, který vyšetřuje ekologickou havárii, neposkytoval ve věci žádné informace.
V zájmu policie však podle mluvčí není, aby orgán státní správy, který vyšetřuje ekologickou havárii, neposkytoval ve věci žádné informace.
Policie neuvalila informační embargo na kauzu otravy řeky Bečvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Policie podle ní však nemůže zveřejňovat informace z policejního vyšetřování a vyvracet nebo potvrzovat veřejná sdělení jiných osob.
 

Do řeky vypustil 20. září dosud neznámý pachatel kyanid, havárie postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Otrava řeky vzbudila velký zájem veřejnosti, komentují ji také politici, minulý týden se o ní diskutovalo i ve Sněmovně. Opoziční poslanci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru.

"Jsme si vědomi veřejného zájmu o toto téma a v rámci vlastní působnosti a po dohodě s dozorujícím státním zástupcem pravidelně informujeme veřejnost o stavu řízení, pochopitelně s ohledem na možnosti, které nám ukládá trestní řád. Žádné trestní řízení nemůže probíhat 'v přímém přenosu' médií a jakkoli vnímáme veškeré související okolnosti, nesmíme podlehnout tlaku na zveřejnění informací z policejního vyšetřování a stejně tak nemůžeme vyvracet či potvrzovat veřejná sdělení jiných osob," uvedla Rendlová.

V zájmu policie však podle ní není, aby orgán státní správy, který vyšetřuje ekologickou havárii, neposkytoval ve věci žádné informace. "Policie České republiky nemůže zasahovat do pravomoci orgánu státní správy, v tomto případě České inspekce životního prostředí, a omezovat jej ve své činnosti včetně informování veřejnosti. Trestní řízení probíhá po vlastní linii, o které nemají nezúčastněné strany žádné informace, tedy je ani nemohou vyzradit a ohrozit tak další činnost policie," uvedla Rendlová.

Policie je také kritizována za to, že doposud není znám viník otravy Bečvy. "Faktem je, že policejní vyšetřování je nyní zcela závislé na výsledku znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování znaleckého posudku byla, s ohledem na množství zkoumaného materiálu, stanovena přizvanému znalci na tři měsíce a uplyne 20. prosince 2020. Z objektivních důvodů může být tato lhůta prodloužena. Do doby, než budou policii známy výsledky znaleckého zkoumání, nelze ve věci očekávat žádný větší posun," uvedla mluvčí.

"Vyšetřovatel vyzval Ministerstvo životního prostředí i Českou inspekci životního prostředí, aby nezveřejňovaly nové informace k trestnímu řízení či informace, které by mohly mít vztah k trestnímu řízení nebo vedly k zahájení trestního řízení," stojí ve vyjádření ministerstva životního prostředí, které reaguje na vyjádření tiskové mluvčí Policie ČR.

To se podle MŽP týká právě kroků inspekce, popřípadě jiných orgánů, které operovaly na místě havárie a v rámci šetření došly k určitým zjištěním, jež následně vedly k zahájení trestního řízení ve věci havárie na Bečvě.

"Ministr, MŽP i ČIŽP jsou ve svých vyjádřeních směrem k médiím konstantní a poskytují průběžně informace, které poskytnout mohou, a řídí se přitom příslušnými paragrafy trestního řádu," stojí ve vyjádření ministerstva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 16:56

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
KP

Karel Pavelka

16.11.2020 17:16 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Pliváte tu a zvracíte Vy a Vám podobní...Nakonec odborníci chemici o tom dnes promuvili, že to šlo zjistit za několik dní, to by se ovšem muselo chtít...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.11.2020 17:42 Reaguje na Karel Pavelka
Soudruh B.R. zavelel, a jde příkladem. Plive a zvrací.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 18:03 Reaguje na Michal Ukropec

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 19:02 Reaguje na Michal Ukropec
Opět jako obvykle nerozumí psanému textu . To je povel pro vás , odborníky na všechno , soudce a katy . Takže se musíte polepšit . Už jste hromadě lidí pro smích .
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.11.2020 17:49 Reaguje na Karel Pavelka
Vyhodnocení vzorků je jedna věc, druhá věc je vypracovat znalecký posudek, který obstojí u vyšetřování a případně u soudu. To za několik dní nesesmolíte.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 19:09 Reaguje na Karel Pavelka
Kteří podobní . Jmenuj , neboj se , hrdino . A co tady podle tebe plivám ? Já jsem vás , partyzány , akorát vyzval k tomu , co tady vždycky děláte . Napadáte , lžete , urážíte , žalujete .
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

16.11.2020 18:04
Pochopte pana Brabce. Je ve velice těžké osobní situaci.

Jednak musí předstírat nestrannost. A taky by se neměl úplně zesměšnit naprosto neudržitelnými prohlášeními, jinak už nebude Babišovi k ničemu.

Krom toho je pravděpodobné, že mu to šaškování už nikdo nezaplatí. Babiš ve vládě pomalu končí a těmi stovkami kilogramů kyanidu co vytvávily Bečvu disponuje širokodaleko v dané oblasti nejspíš jen jedna společnost. Můžete hádat která...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2020 18:14
"Policie neuvalila informační embargo.......
Policie podle ní však nemůže zveřejňovat informace..."
Ti panáčci jsou skutečně kouzelní. Český národ je mistr světa ve vykrucování, obezličkách a zdůvodňování, proč to nejde.
Výmluva na soudní znalce je vždy po ruce, ovšem realita je jiná.
Pracovníci Povodí Moravy odebrali asi 80 vzorků, v jejich laboratořích je vyhodnotili a výsledky předali Policii ČR. Na to žádné znalce nepotřebují. To mám z ústního podání od dispečera, pro ně to tím končí.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 18:14
Proč se vy gardisti , co všechno ví , neseberete a nejdete policii říct kdo to byl ? Vždyť vy přece máte důkazy . Vy jste ty pachatele viděli . Vy jste odborníci na jedy , ryby , lesy , přehrady , ekonomii , právo , vy víte jaké jsou vyšetřovací postupy , vy víte co má kdo dělat , kanalizace , vy víte odkud a kam ty kanalizace vedou . Policajti na to určitě čekají . Proč jim to neřeknete ?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.11.2020 20:33 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Základní otázka, kdo pracuje s kyanidy a je napojen na tu kanlizaci by snad bylo možno snadno zodpovědět. Také kdo nikluje, viz nedávné zjištění niklu v Bečvě, by se snad dalo zjistit. Ale myslím, že není vůle, protože při zpracování dehtů se ani nepoužívají kyanidy, ani se nenikluje. Když bude zjištěn a označen někdo jiný, než DEZA, bude zas poukazováno na cinknuté vyšetřování.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.11.2020 16:59 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Na jiném serveru, říká si Nov..., se vyskytují,i takoví experti, kteří tvrdí, že fluorescein, používaný ke stopování průběhu vodních toků, je prudký jed. A takových lhářů je i tady celý houf, ne-li, až na výjimky, co ptvrzují pravidlo, všichni diskutéři.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.11.2020 21:51
„Dá se mu věřit v tom, že on ví, kdo to rozhodně neudělal, a teprve zjišťuje, kdo to byl. Ale už teď můžeme s jistotou říct, že Deza z holdingu Agrofert to nebyla.“

Jen mrtvé ryby plavou s proudem.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyluka-jindricha-sidla-becvu-nekdo-otravil-ale-ma-to-hned-tri-vyhody-129682#source=hp&seq_no=5&dop_ab_variant=0&dop_req_id=9q7Df8jMwDT-202011160914&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
MN

Míra Nový

17.11.2020 09:46
Jinými slovy.
Babišův muž, bývalý ředitel Babišovy Lovochemie, nyní ministr životního, !!!SPROSTĚ LHAL!!!, když nechtěl odpovídat na "dotěrné" otázky, kvůli údajnému policejnímu embargu!!!
Jak dlouho to bude trvat, než i nejtupější požíračům koblih dojde, co je hnutí ANO za svoloč?!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2020 22:19 Reaguje na Míra Nový
Blbost koblih je skutečně galaktického rozměru a lepší to už nebude. Jenom je naděje v tom, že jich ubývá. Jsou už tak blbé, že netrefí ani do volební místnosti a kdyby áhodou ANO, neví co tam mají dělat.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

17.11.2020 14:58
Počkejme na zveřejnění výsledků policejního vyšetřování. Goufejme, že se podaří zjistit pachatele. Podle průběhu otravy by se mohlo jednat o to, že někdo úmyslně vypustil do vodního toku koncentrovaný roztok kyanidu, což by naplňovalo skutkovou podstatu zločinu obecného ohrožení dle § 272 tr. zák. s trestní sazbou 3 - 8 let (kdyby došlo ke smrtelné otravě lidí 8 - 15 let).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist