https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-v-poslednich-dnech-pristihla-tri-muze-kteri-u-nesmene-kopali-vltaviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie v posledních dnech přistihla tři muže, kteří u Nesmeně kopali vltavíny

6.2.2023 19:47 | TRHOVÉ SVINY (ČTK)
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Policie v posledních dnech přistihla tři muže, kteří v okolí obce Nesmeň u Trhových Svinů na Českobudějovicku vykopávali vltavíny. Dva z nich přitom měli na tyto aktivity nařízený zákaz od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Hrozí jim tak až dvouleté vězení. Policie o případech informovala na svém webu.
 

Prvního muže přistihli policisté koncem ledna. "Měl u sebe lopatu, pomocí které narušoval půdní kryt přehrabováním zeminy v okolí již vykopané jámy," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Dalšího muže policisté zajistili u Nesmeně v pátek. "Během kontroly si povšimli dalšího světla, které vycházelo z jámy několik desítek metrů od nich. Opět zaslechli i podezřelé zvuky, proto se jeden policista k místu vydal a při nasvícení jámy uviděl dalšího nelegálního kopáče s cepínem," řekla Schwarzová.

V Jihočeském kraji je řada míst, kde se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů.

V roce 2021 uložila ČIŽP společnosti Rekultiva pokutu 400 000 korun. Inspekce zjistila, že firma kopala opět u Nesmeně na ploše téměř 1000 metrů čtverečních do hloubky až čtyř metrů. Společnost z místa zem odvážela a patrně v ní pak hledala vltavíny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist