https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-vini-jednoho-cloveka-za-skodu-1-8-mld.korun-v-lesich-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie viní jednoho člověka za škodu 1,8 miliardy korun v Lesích ČR Aktualizováno

18.2.2021 17:10 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Policisté zasahovali předloni v dubnu nejen v sídle Lesů ČR, ale také na ministerstvu zemědělství. Jeho mluvčí v té době uvedl, že policie úřad požádala o součinnost a o předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR.
Policisté zasahovali předloni v dubnu nejen v sídle Lesů ČR, ale také na ministerstvu zemědělství. Jeho mluvčí v té době uvedl, že policie úřad požádala o součinnost a o předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR.
Policie obvinila bývalého generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z podvodu v souvislosti se státním podnikem. Podle kriminalistů Szórád způsobil škodu zhruba 1,8 miliardy korun, hrozí mu dva až osm let vězení. O obvinění dnes na dotaz ČTK informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej, Szórád své stíhání potvrdil České televizi a Českému rozhlasu Radiožurnálu.
 

V sídle Lesů ČR zasahovali policisté v dubnu 2019. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tehdy uvedl, že razie se týkala doby Szórádova působení v čele podniku. Szórád následně řekl médiím, že to, co mu policie klade za vinu, je absurdní.

Na své nevině Szórád trvá i teď. "Od začátku říkám, že celou svoji kariéru, co jsem působil v Lesích ČR, tak jsem všechno vykonával, jak nejlépe jsem dovedl, svědomitě a s péčí řádného hospodáře," řekl Radiožurnálu. "Vývody, ke kterým vyšetřovatel došel jsou z mého pohledu nesmyslné, nepochopitelné. Je mi trapné někomu obhajovat, že jsem chodil do práce pracovat, což tam vždycky nebývalo zvykem," dodal Szórád.

Případem se zabývá královéhradecká expozitura NCOZ a dozoruje jej Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství. Borgula dnes ČTK sdělil, že stíhání bylo zahájeno 15. února.

Lesy ČR o stíhání nemají informace. "O obvinění nás policie zatím neinformovala. Jde o policejní záležitost, ke které se nemůžeme vyjadřovat," sdělila ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Lidové noviny dříve uvedly, že policie Szóráda podezírá ze způsobení škody 2,4 miliardy korun, a to v souvislosti s nevýhodným ukončením smluv a s nedostatečným zásahem proti kůrovcové a větrné kalamitě. "Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů," citovaly z materiálu souvisejícího s vyšetřováním.

Policisté zasahovali předloni v dubnu nejen v sídle Lesů ČR, ale také na ministerstvu zemědělství. Jeho mluvčí v té době uvedl, že policie úřad požádala o součinnost a o předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

18.2.2021 18:27
Na základě tohoto článku předpokládám, že Policie ČR začne rovněž stíhat Hubeného a další, kteří se podílejí na devastaci Šumavy, samozřejmě včetně Bláhy. A když ho budou vyšetřovat můžou se zároveň zeptat, jestli jeho velký majetek koresponduje s jeho příjmy.

Přichází čas přestat si něco nalhávat. Kdo volí Piráty, volí konec demokracie a budoucí diktaturu. Kdo volí Piráty, volí náš návrat do časů podobných komunismu. A pravděpodobně volí i příchod něčeho ještě děsivějšího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 22:15 Reaguje na Milan G
Vy jste prostě jen naivní věřitel. Taky mi přišel nějaký hyenizační článek na Piráty, je to součást kampaně. Psal jsem to už na podzim. Můžu vám vypsat i pár bodů, která tam špinavci nalžou.
Odpovědět
MG

Milan G

19.2.2021 11:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Reagujete na co? Jak tak koukám vám nevadí, že fízlové chtějí stíhat jednoho člověka za nedostatečný zásah proti kůrovcové a větrné kalamitě. A pokud to dělá jiný člověk záměrně a ještě se s tím chlubí toho nechají být. Zajímavé pojetí práva a jeho dodržování.

Ale vy reagujete na piráty, že , to vám vadí víc, když se napíše pravda o bukanýrech. Mně žádný článek nepřišel a názor na tuhle partaj si udělám sám. Peksa a jeho doslova záškodnická činnost proti ČR, už jen toto stačí, že jsou nevolitelní. Zeptejte se místních pražáků co udělal Hřib pro metropoli, všichni nadávali na Krndu a teď najednou zjišťují, že může být ještě hůř. Balcarová, Michálek, Třešňák to stačí.

Takže: Přichází čas přestat si něco nalhávat. Kdo volí Piráty, volí konec demokracie a budoucí diktaturu. Kdo volí Piráty, volí náš návrat do časů podobných komunismu. A pravděpodobně volí i příchod něčeho ještě děsivějšího.

Tenhle odsudek jsem si dovolil zapůjčit, protože s ním bezvýhrad souhlasím https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-strucnost-nade-vse.A210213_231014_p_politika_wag
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.2.2021 08:34 Reaguje na Milan G
Vy jste naivní chudák bezejmenný pane...
Odpovědět
DA

DAG

18.2.2021 20:38
Našel se obětní beránek? Podle mě by měli spíš prověřovat politiky. Ty nastavili pravidla hry. Ředitel může určitě něco změnit, ale během tak krátké změnit fungování výběrových řízení a chodu firmy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2021 22:15 Reaguje na DAG
Asi jen nepolíbil prsten.
Odpovědět
VK

Václav Kain

18.2.2021 22:18
Vypadá to na spojení se zelenými makovicemi a jejich prosazování bezzásahových zon.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.2.2021 08:35 Reaguje na Václav Kain
A další pomatený pošuk.... pro vás byl hrdina třeba Hitler, nebo Stalin, že?

Vzpamatujete se!
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.2.2021 07:54
žabař. populisté ve vládě zvládnou způsobit podobnou škodu průměrně za necelé dva dny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2021 09:00
Měl by jít sedět ten, kdo ho neupozornil, že je zaděláno na pětisetleté sucho... Ale po bitvě je každý generál.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.2.2021 08:37 Reaguje na Karel Zvářal
Jasně, hlavně celý ten bezohledný a sebestředný moloch LČR obhajujte.... vaše generace (jedinci jako vy) jsou již ztraceni....

Vás už nikdo vidět realitu nenaučí....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.2.2021 15:56
NCOZ a Borgula ... no potěš.
To zas bude vostuda.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.2.2021 08:31
LČR jsou prohnilé téměř celé... takto se jen zbaví jednoho (sice nejprohnilejšího), ale to rozhodně nestačí... vinu nesou všichni, kteří jen přihlíželi katastrofě, kterou sami svým hovadským přístupem k "lesům" způsobili, a na kterou byly varování opravdovými odborníky na les již před revolucí.... ani 30 let pak nestačilo na to, aby se LČR a jejich bezohledná politika chytli za nos a uvědomili si jak špatného počínání se dopouštějí....

A ani dnes nedochází k zásadním změnám v myšlení a počínání LČR... stále dokola jen články o tom jak je vítr, brouk a námraza zlá a podlá.... jak "nám" ničí "lesy".... demagogie a pokrytectví žijí dál... jak taky jinak, když má trestně stíhaný premiér své zájmy na tom, aby bylo vše jak dnes a aby se hlavně bezhlavě těžilo co to jde.... ubohá to země ta ČR... ubohá...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist