https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zasahla-proti-aktivistum-blokujicim-vstup-do-svedskeho-parlamentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zasáhla proti ekologickým aktivistům blokujícím vstup do švédského parlamentu

12.3.2024 10:14 | PRAHA (ČTK)
Švédská policie dnes zasáhla proti Gretě Thunbergové a dalším ekologickým aktivistům, kteří druhým dnem blokovali vstup do švédského parlamentu. Policisté aktivisty z místa odtáhli, informovaly agentura Reuters a švédský deník Dagens Nyheter.
 

Thunbergová a další aktivisté zatarasili přístup k budově parlamentu ve Stockholmu již v pondělí, dnes ráno se před Riksdag vrátili. Svým protestem vsedě žádali razantní reformy, které by pomohly zastavit klimatické změny, a kritizovali údajnou nečinnost politiků.

Policie dnes proti demonstrantům zakročila. Dva policisté Thunbergovou zvedli a odtáhli ji na místo vzdálené asi 20 metrů od vchodu do parlamentu, napsala agentura Reuters.

"Zablokovali jsme vchody do parlamentu na protest proti pokračujícímu ničení životního prostředí. Kvůli klimatické krizi již umírají lidé. To musí skončit," prohlásila v pondělí Thunbergová. "Švédská vláda, stejně jako všechny ostatní vlády světa, nepovažuje klimatickou krizi za krizi a dává přednost krátkodobým ekonomickým ziskům před životy lidí a planety," dodala.

Thunbergová zahájila své ekologické aktivity v roce 2018 právě demonstracemi před švédským parlamentem. Posléze se k ní připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států a Thunbergová se stala hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které si dalo za cíl přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Loni Thunbergovou opakovaně policie zadržela nebo odnesla z protestních míst v několika různých zemích, včetně Švédska, Norska či Německa. Minulý měsíc britský soud aktivistku zprostil obvinění z narušení veřejného pořádku na londýnském protestu proti fosilním palivům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

12.3.2024 11:39

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.3.2024 14:58 Reaguje na karel krasensky
A když Krásenský, kterého si velmi vážím, kysličník nevidí, tak neexistuje. Máte to s Grétou 1:1.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.3.2024 20:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Važený páne Svobodo,kysličník opravdu vidět protože jsem slepec a zde píšu braillovým písmem.Stydte se.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.3.2024 20:34 Reaguje na karel krasensky
vidět nemužu
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.3.2024 20:45 Reaguje na karel krasensky
Jak to mohu vědět, a proto se stydět? Vy zase Grétě přisuzujete nadlidský zrak a popíráte elementární vědecké poznatky. To také není fér.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.3.2024 12:36
Mě baví, že tyhle ideje prosazují jedinci, kteří žijí spotřebním způsobem života.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.3.2024 12:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano. Pamatuji si jak jela před lety vlakem do Německa, a během svačiny vyprodukovala tolik odpadu jak naše rodina za týden.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.3.2024 15:46 Reaguje na Michal Ukropec
Navíc lhala že musela sedět na chodbě, protože vlak byl údajně přeplněný. To německá dráhy dementovaly s tím, že měla s doprovodem zaplacenou jízdenku s místenkou první třídy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.3.2024 19:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V kupé byli i novináři s kamerami. Inu je ekologistka. Lže.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist