https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-zaznamenala-dalsi-pokus-o-uskladneni-nebezpecneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie zaznamenala další pokus o uskladnění nebezpečného odpadu

31.1.2019 11:36 | OSTRAVA (ČTK)
Ve skladovací hale ve Starém-Městě nedaleko Frýdku-Místku je uloženo 500.000 litrů odpadu. Ilustrační snímek.
Ve skladovací hale ve Starém-Městě nedaleko Frýdku-Místku je uloženo 500.000 litrů odpadu. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravskoslezská policie zaznamenala další pokus o nelegální uskladnění nebezpečného odpadu. Firma, pravděpodobně polská, která už dříve dvou místech Karvinska a Frýdecko-Místecka ilegálně uložila 650.000 litrů hořlavého odpadu, se pokusila pronajmout si další prostory. Policie ale nechce zveřejnit další detaily, ani oznámit, kde měl být další nelegální odpad uložen. Případem už odhalených nelegálních skladů se nyní zabývají kriminalisté - zjišťují, komu chemikálie patří.
 

Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná řekla, že policisté nabádají případné majitele nemovitostí, aby si dali pozor, komu a za jakým účelem své budovy pronajmou.

"Aktuálně jsme v kraji již zaznamenali obdobný pokus o nájem prostor, náš apel je tedy víc než důvodný," řekla mluvčí. Podle ní se může jednat jak o nemovitosti pronajímané prostřednictvím realitních kanceláří nebo inzerátů, které podali přímo majitelé.

Policisté už přitom zjistili, že pro vlastníka odpadu pracují i Češi.

"Vlastníky nemovitostí i realitní makléře můžou kontaktovat zájemci hovořící polsky i česky," varovala mluvčí. V případě nejasností doporučuje kontaktovat policisty na nejbližším obvodním oddělení policie nebo tísňové lince.

Kriminalisté podle Pokorné shromažďují informace k osobám, které barely s odpadem do objektů ve Starém Městě a Bohumíně navezly. Policisté ohledali místa nálezů, zajistili stopy, které zkoumají znalci, a pokračují s výslechy.

Ve skladovací hale ve Starém-Městě nedaleko Frýdku-Místku je uloženo 500.000 litrů odpadu. V Bohumíně-Podlově je dalších 150.000 litrů. Radní Frýdku-Místku ve čtvrtek asi vyberou firmu, která odpad ze skladu ve Starém Městě odveze a zabezpečí. Pak se bude čekat na určení viníka. Potvrdí-li se, že odpad nezákonně navezla polská firma, přejde odpovědnost za likvidaci podle mezinárodních dohod na Polsko. Města tedy zatím odpad nezničí.

Případy ilegálního dovozu odpadu na české území se vyskytly i v minulosti. Šlo například o ilegální dovoz německého odpadu - stovky tun textilu, obuvi nebo plastů v letech 2004 až 2008. Odpad byl ukládán na nelegálních skládkách i jiných místech v Libereckém, Středočeském nebo Ústeckém kraji. V řadě případů se podařilo dosáhnout odvozu zpět do Německa.

dvc sd


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist