https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polska-akademie-ved-zaradila-kocku-mezi-invazivni-druhy-mnohe-tim-zaskocila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polská akademie věd zařadila kočku mezi invazivní druhy, mnohé tím zaskočila

4.8.2022 17:25 | VARŠAVA (ČTK)
Solarz připomíná, že vědci se ve stále větší míře shodují, že vzhledem k tomu, kolik ptáků a malých savců uloví, mají kočky domácí škodlivý vliv na druhovou rozmanitost. "Proto z čistě vědecké perspektivy na území Evropy, a tedy také v Polsku, ji musíme považovat za nepůvodní druh," vysvětlil ústav v rámci nynější kontroverze.
Solarz připomíná, že vědci se ve stále větší míře shodují, že vzhledem k tomu, kolik ptáků a malých savců uloví, mají kočky domácí škodlivý vliv na druhovou rozmanitost. "Proto z čistě vědecké perspektivy na území Evropy, a tedy také v Polsku, ji musíme považovat za nepůvodní druh," vysvětlil ústav v rámci nynější kontroverze.
Když Polská akademie věd před časem zařadila kočku domácí mezi invazivní, tedy nepůvodní druhy, mnohé tím zaskočila, nebo dokonce rozčílila, napsala agentura AP. Pro chovatele koček se ale nic nezměnilo, ujistily úřady.
 

Wojciech Solarz, biolog z Polské akademie věd (PAN) přiznává, že nečekal vlnu rozhořčených reakcí, která se zvedla poté, co Ústav pro ochranu přírody kočku domácí zařadil na svůj seznam invazivních druhů s pořadovým číslem 1787. Reakce veřejnosti podle něj mohou souviset s tím, jak věc vyložila média: některé články prý vzbuzovaly dojem, že ústav vyzývá například k likvidaci toulavých koček.

Solarz připomíná, že vědci se ve stále větší míře shodují, že vzhledem k tomu, kolik ptáků a malých savců uloví, mají kočky domácí škodlivý vliv na druhovou rozmanitost. Ústav pro ochranu přírody na svých internetových stránkách také uvádí, že kočka zdomácněla asi před 10 000 lety na Blízkém východě. "Proto z čistě vědecké perspektivy na území Evropy, a tedy také v Polsku, ji musíme považovat za nepůvodní druh," vysvětlil ústav v rámci nynější kontroverze. Podle Solarze kočka domácí kritéria invazivního druhu splňuje "na 100 procent". Ústav pro ochranu přírody chovatelům doporučuje, aby svým kočičím mazlíčkům v době hnízdění ptáků omezili volný pohyb venku.

Veterinářka Dorota Sumińská, autorka knížky Šťastná kočka, v televizi TVN řekla, že za snižující se biodiverzitu může znečištění životního prostředí nebo fasády domů, do kterých narážejí ptáci. Na kočky se podle ní svaluje příliš velká část viny.

Polská Státní agentura pro ochranu přírody varovala před šířením "fake news" v souvislosti se články o zařazení kočky domácí mezi invazivní druhy. Ujistila, že nejde o seznam polský ani unijní, a není tedy třeba ke kočkám přistupovat jako k "nepůvodnímu druhu představujícímu ohrožení pro Polsko nebo EU". Pro majitele těchto zvířat to znamená, že nemusejí mít povolení pro jejich chov, prodej nebo nákup. Ale i tento úřad chovatele upozornil, že jejich miláčci mohou představovat významné nebezpečí pro divoce žijící živočichy, a že by je proto neměli pouštět ven bez "náležitého dohledu".

Mezi invazivní druhy živočichů s významným dopadem na přírodu patří v Evropské unii například nutrie říční, psík mývalovitý nebo veverka popelavá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.8.2022 18:22
To budou ty negativní dopady klimatické změny - úmorná vedra ,kde i polští vědátoři chytnou fantas.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.8.2022 19:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Množí se to kudy chodí, co myslíte, že s tím budou dělat?
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2022 06:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hloupý příspěvek
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.8.2022 21:18
konečně. jakkoli je kočka domácí plyšáček k pomilování, je to invazivní a nelítostný predátor.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.8.2022 21:43 Reaguje na Lukas B.
1*
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2022 11:34 Reaguje na smějící se bestie
Kočka je velmi užitečná-ledvinový pas
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.8.2022 07:02 Reaguje na Lukas B.
Nouze nás naučí vidět věci v jiném úhlu pohledu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.8.2022 11:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
to je fakt. viz třeba přejmenování na střešního králíka v dobách nuzných.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.8.2022 22:10
Oznámil jsem to své kočce, která leží vedle mě na gauči. Pánové a dámy, ten pohled bych Vám nepřál.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 07:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Soused chová dvě kočky, ani nevím, jak vypadají, jen občas slyším jejich mňančení. Když je veze v přenosce na veterinu k prohlídce, jsou celé podělané strachy. A tak by to mělo být u všech - kočka domácí má sedět doma a mít panický strach z venkovních prostor. A jinak jsem pro podobný přístup jako na Islandu - zákaz nočního vycházení. Která bude přistižena, nemá pána, tudíž je v ekosystému nežádoucí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 08:18 Reaguje na Karel Zvářal
Pokud má kočka kolem stavení chytat myši, jak bylo dříve běžné, neměla by se bát venkovních prostor. Druhá věc je nekontrolované množení venkovních koček, kdy přebyteční jedinci jsou dominantními kočkami vytlačováni dál od stavení. V mětech je většinou venkovní kočka celkem požehnání, protože redukuje hlodavce přemnožené kvůli spoustě odpadků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 09:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dříve to mělo opodstanění, lidé chovali spoustu havěti, měli hodně krmení (zrní), u kterého se držely myši. Dnes je takových drobnochovatelů jako šafránu, lidé chovají kočky jako mazly, když se jim omrzí, zavezou ho do útulku, nebo někam hodně daleko... Navíc oproti minulosti můžem nakoupit účinné sklapovací pasti, v nejhorším nasypat jedu. To dříve nebylo, takže kočka byla jediné řešení, jak myši držet na uzdě. Ve městech je deratizační sluba, která se stará zejméa o potkany. Takže kočky loví, co jim přijde do rány, včetně spousty ptačích mláďat, zejména těch na hnízdě (kosi, drozdi, červenky aj.). Proto razím tezi, že kdo chce kočku, ať ji drží doma. V nabídce takové jsou.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2022 10:12 Reaguje na Karel Zvářal
Zdravím p.Zvářal.Něco ze života k těm kočkam.Někdy asi 25 roku dozadu jsem měl kočku,která měla na jaře čtyři kotata.Jednou ráno donesla pul zajíčka.Několik dní nato donesla samičku strakapouda velkého.Byla doba hnízdění takže šla do kopru i snuška.Čest její památce i těm kotatum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 10:49 Reaguje na karel krasensky
Zdravím do Beskyd! Také přídám příhodu z natáčení. Před mnoha lety jsem navštívil kolegy na JM, kteří kontrolovali jedno z posledních hnízdišť naší ikonky. Stáli jsme na dvoře družstva, pán, co tam krmil, sesedl z détíku a říká kamarádovi do ucha: Všechny je (4 mladé, nelétající výskočky) pochytaly kočky. Dobrota to vyslechl bez hnutí brvou, a jako důkaz nám zrovna v tu chvíli prokráčel kolem nohou vypasený kocour... Takže ta jejich užitečnost má i svou stinnou stránku.
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.8.2022 11:55 Reaguje na Karel Zvářal
To jako že se ten kocour vypasl na těch ptacatech???? A další....když vám ukradnou auto, a vy v té čtvrti uvidíte týden na to cikána, je to důkaz toho, že vám auto ukradli cikáni??? Další....ten olezly dědek instaloval fotopast, že ví, že to byly kočky???
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.8.2022 23:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
:-) to je nejlepší příspěvek. Kdysi jsem se tu marně snažila dopátrat tipů na likvidaci největšího vraha ptáčků straky. Asi je zakázané se jí zbavovat, tak se likvidují kočky. A takhle je to se vším.
Odpovědět
va

vaber

5.8.2022 08:49
nevím jak kde ,ale kolem naší vesnice se toulá mnoho bezprizorních koček, které loví cokoliv a čekají kdo je nakrmí, samozřejmě mají i koťata a tak jich utěšeně přibývá,
stejně tak se toulá i většina koček o které mají majitele, žádný majitel kočky na vesnici ji nemá zavřenou v baráku,
známý měl kocoura, byl krásný a přítulný, ovšem toulal se a s okolními kocoury každou noc tvrdě bojoval o moc, často přišel hodně poraněný, toulalo se tam několik opravdu extrémě velkých kocourů a tak jednou už se nevrátil a asi prohrál nějakou bitvu,
koček je ve volné přírodě moc a nikoho to nezajímá
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.8.2022 09:44
Pro kočky platí to samé, jako pro ostatní predátory. Buď je gaučák,
tak budiž hezky doma na granulích a nebo predátor lovící kořist dle
potravních možností v okolí. Kočky mají zvyk se úlovkem pochlubit a
tak může majitel posoudit, jakou kořist kočka loví. Nosí-li myši, tak
je to O.K., pokud nosí pouze ptáky, tak je to s její užitečností velmi
špatné. Psa lze vychovat, aby si nevšímal třeba slepic, ale kočka je
osobnost, kterou pokárání "nevyléčí" a pouze se přestane chlubit těmi úlovky. Je pak na majiteli, zda preferuje kočku a nebo třeba ptáky.
Po eliminaci hlodavců na únosnou mez jsem přestal chovat kočky,
protože gaučák se mi příčí a pytláka doma nechci. Nesmyslná útlocitnost
při odchytech bezprizorních koček s následnou kastrací a opětovným
vypouštěním je v rozporu například s odchytem holubů a jejich likvidací.
Obojí je problém, ale přístup je k nim jiný. No a to nehovořím o tom,
že např. městské populace zdivočelých koček jsou semeništěm nemocí a
rizikem pro ostatní kočky v okolí. V jiných zemích jsou to třeba i psi
a ono takové povolání jako byl ras, by mělo být opět zcela legální.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 09:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Kočka i vykastrovaná pořád může chytat myši a že těch hlodavců v městech kolem kontejnerů je, zatímco holubi nic nechytají a akorát serou po římsách a střechách. Proto asi ten rozdíl v přístupu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 09:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na potkany je dobrá kuna, kterých je ve městě hafo. Loví je i puštík, mladé dříve sýček, no a výr, kterých je u nás historické maximum, patří mezi nejproduktivnější ptačí deratizátory.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 10:02 Reaguje na Karel Zvářal
Přiznám se že na kunu jsem zatím nenarazil. Dříve se tady občas ochomýtal tchoř, ale v poslední době jsem ho neviděl. Sýčci v Ostravě vymizeli a výr sem asi nezaletí. A kočka má proti kuně jednu výhodu - neleze po omítce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 10:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud jsou potkani u kontejnerů, zřejmě jim tam někdo něco nechává. Do bytu Vám asi nelezou, ani do přízemních, ale beru že jako chovatel miciny se jich zastáváte.

Dojímají mě zkazky, jak paničky jim dávají na krk zvoneček, aby před ním všechno uletělo:-) Ano, myši utečou, ale písklata na hnízdě dostane i za doprovodu zvonečku... Prostě doma, a basta!-)
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.8.2022 10:56 Reaguje na Karel Zvářal
Zvířátka a loupežníci:
"V lese najdeme živobytí, kočička si ptáčka chytí, kohout jádry bude živ a ten kozel najde trávy..."
Vykrmený, ve skvělé kondici predátor se lovem baví .. je to jeho přirozenost, zde není žádná vazba predátor - kořist).
Vrátit lov toulavých koček do zákona (lov umožnit všem). O vzdálenost od posledního obydleného stavení lze diskutovat... Toho tchoře jsem naposledy viděl snad před 25 lety, kuny skalní jsou všude.... Lesaček ubylo, už jsme o tom diskutovali.
Výr také podporuje přenos tularemie... musí být těch neúspěšných loveckých pokusu dost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 11:14 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Ten predační tlak je dnes tak obrovský, že "tradiční" lov toulavých koček by ho příliš nezmenšil. Je to na delší rozpravu, je toho příliš moc, co se změnilo za posledních 50 let, a nebude vůle (úřadů) na tom něco měnit. Proto jsem ve věci "nápravy" pesimista.

"Příroda si poradí sama"... a když ne, tak je to tak správně! Takto uvažují dnešní ekologisti.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.8.2022 11:40 Reaguje na Karel Zvářal
Neporadí...
Po prázdninách a dovolených je nechtěných koťat lufťáku plná vesnice. Začala s tím problémem už paní Marta v devadesátkách...
Nejhorší je fakt, že intrivial obcí je dnes takový ptačí ostrov..Zase množírny typu kravín JZD ubyly... Na druhou stranu psy už se tolik netoulají jak dříve.
Ty kuny dnes chodí z vesnice místo z lesa. Nikdo nic nechová + chalupy .. jinak by ji ve stodole hospodář zlikvidoval a na nic by se nikoho neptal. Stačí se podívat nočkou ve vesnici.
Mám 100let starý lankasterkový troják, když se na něj podívám, tak si říkám co všechno s ním bylo uloveno.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 13:13 Reaguje na Karel Zvářal
Nejrozšířenější potkanozrave zvíře na světě v domácnostech je kobra.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 13:36 Reaguje na Darth Bane
Jak která. Kobra královká preferuje jiné hady.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 15:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobře, kobra indická.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.8.2022 18:24 Reaguje na Darth Bane
Super.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 10:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Kočka se samozřejmě ulovkem nechlubi, kočka uvažuje zcela racionálně. Kočka vás třeba velmi bedlivě pozoruje, pokud krajině maso, a všimla si, že máte takový báječný dlouhý lesklý drapek, který to maso skvělé kraji. Takže pokud vám přinese myšku, chce tím říci, zda byste ji tuto mohl nakrájet, a dát do mističky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 13:11 Reaguje na Břetislav Machaček
V CR městské kolonie bezprizornich koček dávno sezrali rakosnici.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 13:37 Reaguje na Darth Bane
To není pravda. V Ostravě Porubě u domova sester se jedna naše známá stará asi o 17 bezprizorních koček. Doma má dalších pět.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.8.2022 15:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, já jsem také dříve krmil mne neznámý počet venkovních koček, ale postupem času přestalo těch granulí ubývat a co ubylo, bylo dílo kosu. Jak píši kočky byly sežrání rakosniky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2022 15:27 Reaguje na Darth Bane
V blízkém okolí vím o dvou případech. Paní krmí nejméně pět divokých koček v zahrádkářské kolonii, na kritiku (aspoň vykastrovat) kašle, prý se nenechají chytit-pohladit.
Jiná rodina (na kraji města) krmí více než dvacet koček, jen jedna se nechá pohladit. Po roční (letošní) návštěvě u nich mi tvrdili, že všechny jsou vykastrované. Tak nevím, jestli jim věřit, nebo to řekli jen tak...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.8.2022 13:39 Reaguje na Darth Bane
Nevím jak teď, ale dřívě měla Ostrava Poruba uzavřenou smlouvu s veterinářem. Toulavé kočky byly odchyceny, vykastrovány a pak vypuštěny ve stejné lokalitě. Smůla je v tom, že po každých prázdninách si řada děcek přiveze mazlíka od prarodičů a po pár dnech jich hodně skončí na ulici.
Odpovědět
DB

Darth Bane

7.8.2022 11:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, já jsem asi před rokem zaregistroval, že ostravské kočičí spolky poukazovaly na to, že Ostrava tenhle program přestala financovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist