https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polska-mesta-dusi-smog-hromadna-doprava-je-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polská města dusí smog, hromadná doprava je zdarma

9.1.2017 12:11 | VARŠAVA (ČTK)
V neděli koncentrace škodlivých prachových částic v některých městech překročila normu až o 2000 procent, uvedl list Gazeta Wyborcza.
V neděli koncentrace škodlivých prachových částic v některých městech překročila normu až o 2000 procent, uvedl list Gazeta Wyborcza.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Polská města dusí smog, úřady proto vyzývají řidiče, aby nepoužívali své vozy, a dali přednost městské hromadné dopravě, která je při této příležitosti v některých městech zdarma. Zejména starší lidé a děti by se měli vyvarovat delšího pobytu venku.
 

Nejhorší situace se znečištěním povětří podle inspektorů ochrany životního prostředí panuje v Krakově, Vratislavi, Poznani a v okolí Opole. Normy jsou ale vysoce překročeny také ve Varšavě, Otwocku, Kaliszi, Siedlcích, Toruni, Bydhošti a Olsztynu.

V neděli koncentrace škodlivých prachových částic v některých městech překročila normu až o 2000 procent, uvedl list Gazeta Wyborcza, který dal jev do souvislosti i s tím, že pět milionů Poláků si stále topí uhlím, přičemž 70 procent z nich v zastaralých kamnech. "Smog doopravdy zabíjí," napsal deník s tím, že v podobných podmínkách míra úmrtnosti stoupá o šest procent.

Radnice ve Varšavě rozhodla, že pro dnešek budou tramvaje, autobusy, metro a městské vlaky zdarma, bezplatné bude i použití záchytných parkovišť, odkud mají řidiči pokračovat městskou dopravou.

Za městskou dopravu dnes neplatí ani cestující v Kielcích. V Krakově nemusí platit řidiči, kteří případným revizorům ukážou řidičský průkaz. Radnice zároveň vybídla ředitele škol, aby zrušili všechny akce mimo učebny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
msk šeb
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

9.1.2017 19:55
I Poláci pochopili že smog není z lokálních topenišť, jenom žeskému "Koniášovi" to uniká. Dokonce v dnešní info v ČT o smogové situaci v MS a Zlínském kraji naši osvícení redaktoři jako viníka situace nenatočili ani jeden kouřící komín, dokonce ani jako archivní záběr.... To se teda divím, že jako viník situace nebyl určen nejaký Pepa z Horní Dolní topící "nepředepsaným" palivem, případě nemající zrevidovaný komín nebo kotel. Zdá se, že mld na kotlíkové dotace moc ovzduší nepomáhají. Proč asi????? A komu teda pomáhají????
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist