https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polska-policie-zatykala-cleny-odpadove-mafie-vyvazeli-do-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polská policie zatýkala členy "odpadové mafie", vyváželi do ČR

4.4.2019 23:00 | KRAKOV (ČTK)
Polská policie zatkla další dva muže ze Slezska, patřící do organizované zločinecké skupiny, zabývající se nelegálním skladováním nebezpečného odpadu. Nyní zatčení muži měli na starosti vývoz nebezpečného odpadu do Česka, uvedla dnes polská zpravodajská televize TVN 24. Ta v předchozích dnech informovala o zadržení 15 členů zmíněného gangu.
 

Policejní mluvčí Bartosz Izdebski upřesnil, že oba muži ve věku 38 a 27 let byli zadrženi ve středu ráno, hned po návratu z ciziny, kde zařizovali vývoz další zásilky odpadu. Starší měl na starosti dopravu a také na falešné doklady pronajímal haly; podle policie již nebezpečnými látkami naplnil řadu skladů v Česku. Mladší dohlížel na vykládku nákladu v halách, a to jak v Polsku, tak v Česku. Oba budou obviněni z účasti v organizované zločinecké skupině a z podvodu.

Podle televize spolupráce s českou policií umožnila bleskovou lokalizaci skladů v Česku, ve kterých Poláci nebezpečný odpad skladovali, a čeští policisté zadrželi muže, který při pronájmu skladů s gangem spolupracoval. Vyšetřování je vedeno různými směry a další zatčení nelze vyloučit.

Polská prokuratura v úterý informovala o zadržení 15 členů "odpadové mafie" během jediného dne; ve skutečnosti šlo o členy tří navzájem spolupracujících a propojených gangů, kteří si v různých částech Polska pronajímali sklady, ve kterých uchovávali tisíce tun chemikálií, které následně vyhazovali na různých místech, mnohdy poblíž hustě osídlených aglomerací. Na kriminální činnosti se podílely i přepravní firmy, jejichž šéfové si uvědomovali hrozbu trestní odpovědnosti, jakož i lidé, kteří falšovali dokumenty či vyhledávali vhodná místa ke skladování. Gang si opatřoval rovněž "bílé koně", jejichž jménem se uzavíraly dohody o pronájmu skladů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

František Pláteník

František Pláteník

6.4.2019 08:13
zavřít na doživotí aby se v kriminálu nenudily tak budou odklízet odpad co navezli sem a ti co jim pronajali haly proč si je nekontrolovali jen s hrábly prachy tak se zapojí do úklidu a pěkně za darmo aby věděli jsou to všichni lumpové a Poláci nedají pokoj EU by jim měla zakázat vývoz po EU všeho a když to nepomůže okamžitý vyhazov z EU bez nároků bez milosti a vrátit vše co jste dostali
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist