https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-prodlouzilo-tezbu-v-turowe-do-roku-2044-potvrdilo-ceske-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko prodloužilo těžbu v Turówě do roku 2044, potvrdilo české MŽP

1.3.2023 10:07 (ČTK)
Polsko povolilo prodloužení těžby v hnědouhelném dole Turów do roku 2044. ČTK to potvrdilo české ministerstvo životního prostředí. Ekologické organizace polské rozhodnutí kritizují. Polské rozhodnutí o další těžbě v dole, který leží v blízkosti českých hranic a německých hranic, podle nich vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.
 

"Podle našich informací Polsko rozhodnutím ministra klimatu a životního prostředí ze 17. února 2023 povolilo prodloužení těžby do roku 2044. Ekologické nevládní organizace již údajně byly informovány i o tom, že mohou proti tomuto rozhodnutí použít opravný prostředek," uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Zástupci Libereckého kraje, u jehož hranic se důl Turów nachází, ČTK sdělili, že zatím informace k prodloužení těžby nemají.

Představitelé ekologických organizací ve společném prohlášení uvedli, že se polské rozhodnutí opírá o nesprávné posouzení dopadů těžby na životní prostředí. Polsko podle nich argumentuje atraktivními pracovními místy a zlepšením makroekonomických ukazatelů, a naopak hodnotí vliv dolu na odtok vody z českého území jako zanedbatelný. Ekologové dlouhodobě tvrdí, že obce na české straně hranice kvůli blízkosti dolu přicházejí o podzemní vodu.

"Polsko pokračováním těžby ničí životní prostředí a porušuje evropské právo. Smlouva s Českou republikou toto jednání kryje. Česká vláda prodala zájmy svých občanů a životního prostředí za miliardu korun. Voda z českého území přitom mizí dál. Bohužel nevíme jak moc, protože vláda nepochopitelně data o podzemní vodě tají. Doufáme, že Evropská komise na základě naší stížnosti bude jednat a zastane se nejen životního prostředí, ale také místních obyvatel," uvedla Nikol Krejčová z Greenpeace ČR.

Premiéři Česka a Polska podepsali loni 3. února dohodu o řešení vlivu těžby v dole Turów. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy Kč) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU. Podle ekologických organizací ale smlouva nechrání české občany před ztrátou vody.

"Česká vláda podepsala nevýhodnou dohodu, která jí svazuje ruce a brání jí zakročit proti porušování evropských předpisů. Nyní se tak může jen dívat, jak z českého území odtéká voda, a snažit se rychle postavit krizovou infrastrukturu, abychom nepřišli o pitnou vodu. Na ochranu našeho životního prostředí česká vláda zcela rezignovala," uvedl Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.3.2023 07:25
Je to průser a diletantství, trapná dohoda
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist