https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-zacalo-s-opravou-ropovodu-druzba-a-potvrdilo-ze-na-sabotaz-to-nevypada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko začalo s opravou ropovodu Družba a potvrdilo, že na sabotáž to nevypadá

14.10.2022 01:13 | VARŠAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polsko začalo s opravou poškozené severní větve ropovodu Družba, kterou proudí ropa z Ruska do Německa. Úřady také potvrdily dosavadní předpoklady, že nic neukazuje na sabotáž, informovala agentura Reuters. Provozovatel ropovodů PERN zjistil únik ropy v potrubí zhruba 70 kilometrů od města Plock ve středním Polsku v úterý večer. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do České republiky, je v pořádku.
 

"Vše nasvědčuje přirozeným příčinám, únavě materiálu, prasklý úsek se bude samozřejmě prověřovat," řekl Mateusz Berger, který v kanceláři polského premiéra odpovídá za kritickou infrastrukturu. "V tuto chvíli tedy nemáme žádné informace, které by ukazovaly na sabotáž," dodal.

Berger uvedl, že únik způsobila poměrně velká trhlina podél potrubí. Další podrobnosti odmítl uvést. Společnost PERN ve středu večer uvedla, že lokalizovala místo úniku a že první zjištění neukazují žádné známky zásahu třetích stran.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu v rozhovoru s veřejnoprávním rozhlasem řekl, že je příliš brzy na to, aby bylo možné říci, zda jde o náhodné poškození, nebo o únik způsobený sabotáží.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.10.2022 06:17
Takže špatné údržba - taky dobrý !
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.10.2022 09:25 Reaguje na smějící se bestie
Další, co si myslí, že vše vydrží věčně. XD No tak jim praskla roura uprostřed kukuřičného pole! :D
Ten ropovod má 5 502 km a jen v ČR je z něj skoro 500 km. Udržovat bez občasných poruch, zejména pak bez únavy materiálu, něco takového, je prakticky nemožné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.10.2022 12:26 Reaguje na Anyr
Asi tak ... mohli na to samozřejmě dlabat, ale taky nemuseli a prostě smůla. A dokud se neprokáže to první, tak bych nedělal vlny ... ostatně každý, kdo má dům, chalupu, auto nebo i kolo určitě má taky nějaké máslo na hlavě:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 14:02 Reaguje na smějící se bestie
Jak chcete udržovat ropovod, aby nepraskla roura? To tam vyskočí nápis "tady to volové za chvíli rupne, dělejte něco!"?
Odpovědět
va

vaber

14.10.2022 08:04
,,další podrobnosti odmítl uvést,,
to se dělá když se chce lhát,
jaký je rozdíl mezi sabotáží a teroristy
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.10.2022 12:24 Reaguje na vaber
Vy zase slyšíte trávu růst ... to se jako má chlubit tím, že to s pravidelnou údržbou a kontrolami potrubí asi moc nepřeháněli?

Frantíkům ze stejného důvodu stojí x JE, a to v nejblbější možnou dobu ... taky sabotáž nebo terorismus?
Odpovědět
va

vaber

15.10.2022 09:27 Reaguje na Svatá Prostoto
vysvětlit a odpovědět na dotazy je samozřejmost,zvláště v dnešní situaci a kdo to nechce dělat, něco skrývá,
prasklá roura ,pokud praskla, nemá s údržbou nic společného, roury se prakticky nedají udržovat ,když většina rour je v zemi,

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 13:59
"Ropovod byl budován v letech 1961 až 1971 (do Záluží u Mostu byl doveden v roce 1965)". Wiki
Dalších komentářů nětreba.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist