https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-premier-polsko-neprerusi-prace-v-uhelnem-dole-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský premiér: Polsko nepřeruší práce v uhelném dole Turów

25.5.2021 11:06 | BRUSEL (ČTK)
"Mohu znovu zdůraznit, že samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu," řekl Morawiecki.
"Mohu znovu zdůraznit, že samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu," řekl Morawiecki.
Polsko nezastaví těžbu v uhelném dole Turów, jak na žádost Česka nařídil Soudní dvůr Evropské unie. Při příchodu na summit EU to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, podle něhož by přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny bylo "ekologickou a energetickou katastrofou". Morawiecki dodal, že polské rozhodnutí odpoledne v Bruselu prezentoval českému premiéru Andreji Babišovi s tím, že Polsko hodlá s českou stranou hledat společné řešení problému.
 

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá. Pokud se soudnímu rozhodnutí nepodřídí, hrozí jí vysoká pokuta.

"Mohu znovu zdůraznit, že samozřejmě nepřerušíme těžbu, nepřerušíme činnost elektrárny. To je podle nás jasné, protože zastavení by jistě znamenalo ekologickou katastrofu, energetickou katastrofu," řekl Morawiecki. Polsko podle něho hodlá ukázat dobrou vůli, ale jen takovou, která umožní pokračování prací. Rozhodnutí unijního soudu označil za nespravedlivé.

Soud EU nařídil uzavření dolu jako předběžné opatření do vydání verdiktu, kterým má rozhodnout o české žalobě. Polský premiér již dnes prohlásil, že Varšava je ochotna s Prahou jednat a že předloží unijní justici nové argumenty na podporu svého postoje. Uzavření dolu a elektrárny by podle něj ohrozilo energetickou bezpečnost Polska a připravilo o práci 5000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

25.5.2021 11:37

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.5.2021 15:08 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tohle by byla hlavně sociální katastrofa pro tisíce lidí. V podkrkonoší jsme si tím prošli v devadesátých letech a kromě turistických center tady spousta obcí od té doby jen upadá. Nedivím se Polákům, tady by bylo potřeba použít hodně dobré diplomacie a situaci vyřešit bez EU soudu nějakou dohodou. Věřím, že cesta by se našla.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2021 10:44 Reaguje na Marcela Jezberová
Uvědomujete si vůbec, že ten kdo má máslo na hlavě je polský stát a současná vládní garnitura Polska?

Kdyby nebyli současní vládní politici Polska populisti a dokázali svým občanům říct onu nepříjemnou pravdu o dnešní realitě a byli schopní zajistit rozumný a spravedlivý přechod od uhlí jinam, tak by se toto celé divadlo nekonalo...

To Poláci nedodržují ani zákony, ani mezinárodní závazky, a kašlou jak na své vlastní občany, tak občany zemí, které svým debilním přístupem poškozují (samozřejmě mimo jiné ČR)...

Ano, občané Polska na toto celé taky doplatí.... ale pouze a jen vinou svých neschopných a ulhaných politiků populistů a tlakům těžařské lobby.... ne vinou objetí této šarády jako je ČR....

A k tomu vývoji v podkrkonoší, ale vlastně i kdekoliv jinde na světě.... kdo chce a umí, prosadí se a bude úspěšný (případně i bohatý).... kdo nechce a nebo neumí, ten bude chudý a neschopný vzít vlastní osud do vlastních rukou.... neboli, bez práce nejsou koláče....
Odpovědět
li

25.5.2021 20:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ukážete mi politika,který neni populista?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2021 10:25 Reaguje na
Nechci říkat konkrétní jména nebo strany, abych nevnucoval své preference, ale kdyby jste se o dění zajímal do hloubky, tak víte, že jsou strany, které lžou neporovnatelně méně než vládní ANO nebo KSČM nebo SPD... ti už ani neví co lžou a každý den mění "výpověď". Navíc se dá dohledat oficiální (odborné) srovnání politiků a jejich stran z pohledu posuzování šíření desinformací a lží.

Na to, kdo lže a kdo ne ale nepřijdete z běžných médii... na zjištění takových věcí se člověk musí tématy zabývat do hloubky (shánět informace od odborníků a vědců) a takové informace porovnávat s tvrzeními jednotlivých politiků. Pak je vše jasné a zřejmé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 15:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Existuje daleko jednodušší a poměrně dost účinná metoda.
Máme u nás v podstatě dva dominantní světonázory. Demokratický, Evropsko - americký, kde se lže a podvádí velmi zřídka a vždy je to odhaleno a kritizováno. Na to dojel třeba Trump.
A pak totalitní Ruský (do určité míry i Čínský), kde se lže neskutečným způsobem (ani za sovětů to nebylo horší) a ten dominuje u nás zase v totalitních stranách (ANO, Spd, Ksčm).
Demoblok je prakticky evropský, u nás je země rozštípnuta prakticky napůl.

Já to řeším tak, že proruským totalitářům nevěřím ani ťok a demokratům to radši ověřuji.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.5.2021 16:16
Jescse Polska nie zginela
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 15:42 Reaguje na karel krasensky
Ale už to má dost nahnutý.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.5.2021 16:35
Další důkaz, že evropské instituce včetně soudů, jsou zcela ku ničemu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.5.2021 20:34 Reaguje na Jiří Daneš
Kdyby byly k ničemu a neškodily, to by ještě byla paráda.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2021 10:31 Reaguje na Jiří Daneš
Tak to můžete říct potom o všech soudech a vlastně o principu právního státu celkově... Vy asi raději despoticko-anarchistickou totalitní cestu, ale my co jsme schopni pochopit, že si musí svět stanovit nějaká pravidla (zákony a regule) a že bez respektování těchto pravidel nastává anarchie a jednoduše řečeno bordel....

To, že někdo nerespektuje ani zákony, ani soudy neznamená nic jiného, než to, že je to sebestředné a bezohledné hovado.... nic víc, nic míň...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2021 11:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ne že bych vám nerozuměl a nebylo hezký, jak to popisujete, ale oblast mezinárodních vztahů a mz práva ... pokud se tomu tak dá reálně vůbec právo říkat ... je trochu jiný level.

Tam platí prostě právo silnějšího a v rámci zrovna EU ještě navíc ono okřídlené, že drzé čelo je víc, než poplužní dvůr.

Zde to v reálu znamená, že Pšonci něco zacálují (v porovnání s rozsahem celého tohodle průseru něco fakt málo) a to bude tak všechno. Nás mají na háku úplně, EU taky a Němci do toho nějak natvrdo nepůjdou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist