https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-prezident-slibil-ze-nenecha-zabit-polske-hornictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský prezident slíbil, že nenechá "zabít" polské hornictví

5.12.2018 05:20 | KATOVICE (ČTK)
"Dokud budu v Polsku prezidentem, nedovolím, aby kdokoliv zavraždil polský důlní průmysl," prohlásil prezident Duda (vpravo) v projevu k horníkům, ve kterém označil odvětví za strategický základní pilíř polské ekonomiky. (Na snímku vlevo je Antonio Guterres, generální tajemník OSN).
"Dokud budu v Polsku prezidentem, nedovolím, aby kdokoliv zavraždil polský důlní průmysl," prohlásil prezident Duda (vpravo) v projevu k horníkům, ve kterém označil odvětví za strategický základní pilíř polské ekonomiky. (Na snímku vlevo je Antonio Guterres, generální tajemník OSN).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polský prezident Andrzej Duda včera slíbil, že "nedovolí zavraždit důlní průmysl" v zemi, tedy nedovolí ukončit těžbu uhlí v Polsku, které je právě hostitelem světové konference o klimatu COP24. Účastníky konference včera - na svátek patronky horníků svaté Barbory - probudily hornické dechovky a šok jim podle tisku způsobila i skutečnost, že oficiální polský pavilon na konferenci je celý stvořen z uhlí, sehrávajícího na konferenci roli "hlavního obžalovaného".
 

Zahraniční tisk se již dříve pozastavoval nad tím, že pořadatelství konference OSN o oteplování klimatu bylo svěřeno zemi, jejíž energetika se opírá o uhlí a jejíž ovzduší je nejhorší na kontinentu. Pro Polsko ale uhlí stále představuje "černé zlato" i součást polské identity.

"Dokud budu v Polsku prezidentem, nedovolím, aby kdokoliv zavraždil polský důlní průmysl," prohlásil prezident Duda v projevu k horníkům, ve kterém označil odvětví za strategický základní pilíř polské ekonomiky. "Jsme pořadateli COP24, ale jsme tam i proto, abychom hovořili pravdivě, bez politické korektnosti, diktované cizími, a ne polskými zájmy," vysvětlil šéf státu.

Duda na úvod konference řekl, že Polsko se nezřekne uhlí, kterého má ještě "na 200 let", a že závislost na uhlí nikterak nebrání ochraně ovzduší a pokroku v této oblasti.

Koneckonců i sama konference se odehrává v kongresovém středisku postaveném na někdejším dole a partnerem polského ministerstva ochrany životního prostředí při pořádání konference jsou největší uhelné firmy. A tak se komentátoři podle televize TVN 24 ptají, zda je to černý humor, anebo někdo "spadl na hlavu".

"Ve stáncích jiných států se točí miniaturní větrné elektrárny a je zeleno. Na domácím je černo. Uhlí. Kusy uhlí leží za sklem v podlaze a ve stěnách za mřížemi, připomínajícími koše s hořícím uhlím, které se každý rok rozmisťují ve slezských městech na tramvajových a autobusových zastávkách, aby ohřály kolemjdoucí," poznamenala stanice.

Hostitelé konference podle ní okouzlili svého času představitele OSN příběhem o přeměně někdejšího Slezska těžkého průmyslu v moderní region, který je ze 40 procent pokryt lesy. V Katovicích to ale podle televize není vidět a hosté si stěžují na špinavé ovzduší. Město se ale za uhlí nestydí, a tak v polském stánku na konferenci vystavuje i mýdlo, bižuterii či sprchový gel vyrobený z uhlí.

Zahraniční hosté se podle TVN 24 nestačí divit a na sociálních sítích se svěřují nejen s dojmy, ale i odsudky, že taková konference je "fraška a poklepávání po ramenou". Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger ve svém pondělním projevu na konferenci označil benzin, plyn a uhlí za "absolutní zlo".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

5.12.2018 07:38
Člověk na svém místě. Nestará se o nějaké ideologické lživé bláboly, ale o zájmy lidí, které zastupuje. Jaký rozdíl v porovnání třeba s Macronem nebo Merkelovou.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

5.12.2018 09:47 Reaguje na Jan Šimůnek
...Vam by se mohla libit kniha "Oteplí se a bude líp - česká klimaskepse v čase globálních rizik", autor sociolog autor Petr Vidomus, vydalo 2018 Sociologické nakladatelství SLON.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 11:59 Reaguje na Jan Šimůnek
On zastupuje pouze lidi z důlního průmyslu? Já myslím, že zastupuje celé Polsko a teď mimochodem i celý svět (kvůli konferenci).... a nechová se zodpovědně vůči nikomu kromě pár lidem, kteří v tom mají prachy!

Vy jste vážně ignorant a hlupák!
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

5.12.2018 08:06
Jestli je zájmem lidí, které zastupuje, kratší doba dožití, zásadní změna klimatu a mezinárodní ostuda, tak to potom ano, Duda je člověk na svém místě.








Odpovědět

Jan Šimůnek

5.12.2018 10:38
@Zbyněk Ulčák
"Globální rizika" nejsou nic jiného než bláboly mnohonásobně usvědčených lhářů. Proto taky přesunuli odezvu těchto aktivit na rok 2100 a dál (je to to samé, jako když jejich kolegové z církví slibují posmrtný život).

@Šimon Špidla
To je jen bezcenné strašení a blábolení lidí, kteří na tom vydělávají.

Zcela obecně:
Čína a další země třetího světa na tahle omezení kálí z vysoka, na "Pařížské protokoly" se vykašlaly USA (a je dost nepravděpodobné, že by se to někomu po Trumpovi podařilo zvrátit). Ve Francii se začali bouřit běžní občané, protože výdělky oteplovacích podvodníků už nejsou s to utáhnout - a už vytáhli i gilotinu. Dříve nebo později buď povstanou občané dalších zemí EU, nebo provolí garnituru na způsob Trumpa nebo Dudy.

A na závěr:
Pokud by to celé nebyl podvod, tak by bojovníci proti "lidmi způsobenému globálnímu oteplování" podporovali jadernou energetiku, která je jediná funkční a současně bezuhlíkatá.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

5.12.2018 13:19 Reaguje na Jan Šimůnek
...obavam se, ze o veci spis vice veci nevite, nez vite...
...např. Čína a její kálení - produkuje hodně a hlavně růst produkce CO2 byl v krátké době raketový, ale od roku 2013 emise CO2 příliš nerostou - "V roce 2016 vláda zastavila výstavbu nových uhelných elektráren v 15 regionech po celé Číně, uhlí je stále více nahrazováno obnovitelnými zdroji, zemním plynem a jadernými zdroji. V roce 2015 Čína investovala jen do obnovitelných zdrojů 102,9 miliard dolaru (1. místo na světe), druhá Evropa inestovala cca 48 miliard.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 11:43 Reaguje na Jan Šimůnek
Vidím, že pan Šimůnek zase šíří lži, hloupost a nenávist....

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-zustava-nejoblibenejsi-zemi-pro-investice-do-oze-cr-chybi

Vy jste jistě Zemanův volič. Takový ten klasický slaboduchý ňouma co roznáší všude kolem akorát lži a bordel, který pochytí od svého tatíčka demagoga...

Už jsem takto na Vaše demagogické komentáře odpovídal několikrát.... NEHODLÁM POZOROVAT VYMÍRÁNÍ TÉTO PLANETY A JEJÍ KOLAPS JEN PROTO, ŽE JSOU TEĎ U MOCI POPULISTI TYPU ZEMAN, DUDA, TRUMP NEBO PODOBNÍ A ŽE VY HÁJÍTE JEJICH VLASTNÍ ZÁJMY NA ÚKOR SVÝCH JEN PROTO, PROTOŽE NEVÍTE, ŽE S VÁMI TYTO HOVADA MANIPULUJÍ!!!!!!!!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

5.12.2018 14:43
Sociálně inženýrské projekty jsou přání napravovatelů světa a problém je, že se sociálním inženýrům podařilo tyto přání zakomponovat do nařízení, zákonů a do smluv. Dalším problémem je skutečnost, že plnění přání zpravidla znamená porušení fyzikálních a chemických zákonů, ale ty nejdou ohnout, tak jak pravidla pro přidělování dotací. Tak se sociální inženýři občas sejdou tuhle v Katovicích tuhle v Paříži a troubí do světa jaký nastal pokrok (ale jen proto, aby obhájili již utracené peníze), ale když to sečtou přesně, tak zjistí, že se fyzikální ani chemické procesy nepodařilo ohnout a že je vše při starém.
A tak mi tady žijeme.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 11:50 Reaguje na Vladimír Hošek
Další slaboduchý, neinteligentní kverulant...

Jediný kdo tu s Šimůnkem a vám podobným ohýbá fyzikální a chemické procesy jste Vy! Další člověk minulosti nechápající současný stav světa a jeho příčiny.....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.12.2018 11:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ne, ne jen nadhled a smysl pro realitu. Vám by prospělo opustit vytvořené vzdušné zámky a slézt na chvíli na zem.
Odpovědět
MD

Miloslav Dědek

5.12.2018 16:04
Řešení problému globálního oteplování je známé. Smutnou skutečností je, že stávající globální mocensko-politické struktury nejsou schopné toto řešení důsledně realizovat. Ve výrobě, výzkumu, vědě a v dalších oblastech se rychle a úspěšně vyvíjejí velké globální organizace. Naproti tomu vývoj globální mocensko-politické struktury stagnuje. Je nejvyšší čas začít efektivně omezovat příčiny oteplování atmosféry, ale stávající mocensko-politické struktury to nejsou schopné realizovat a podobně tomu je i při řešení mnoha dalších závažných globálních problémů lidstva. Jedna z možných cest k vytvoření celosvětové mocensko-politické struktury, která budou schopná efektivně realizovat nejen opatření proti oteplování atmosféry, je uvedena v článku OTEVŘENÝ DOPIS POLITICKÝM STRANÁM VE VŠECH STÁTECH SVĚTA -
http://miloslav7.blogspot.com/2018/04/otevreny-dopis-politickym-stranam-ve.html
Dosažená úroveň rychle se vyvíjejících výrobních prostředků a poznání je v příkrém rozporu s chaoticky se měnícími a v podstatě stagnujícími organizacemi mocensko-politických struktur. Důsledkem toho je, že budoucnost lidstva se předvídá podobně jako se předpovídá počasí. Je nejvyšší čas vytvořit globální mocensko-politickou organizaci, která bude centrálně řídit vývoj celého světa. Tato globální mocenskopolitická struktura bude mít předpoklady a podmínky pro systematické a cílevědomé plánování budoucnosti lidstva v globálním měřítku. Lidstvo bude do budoucnosti kráčet demokraticky zvolenou cestou, tj. cestou, kterou si bude přát většina pozemšťanů.
Jak na to? Viz: TEORIE VŠEVÝVOJE -. http://miloslav7.blogspot.com/2014/01/teorie-vsevyvoje.html
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.12.2018 17:24
@Zbynek Ulcak
Zkrátka Čína přešla na ropu, plyn a jádro (což logicky vedlo ke snižování nárůstu emisí) a je za to chválena, zatímco USA, které tímtéž dosáhly dokonce snížení emisí CO2, jsou neustále ekologům trnem v oku. A Německo, které se s obnovitelnými zdroji dostalo na drastický vzestup produkce CO2, je vynášeno do nebes. Takže zeleným nejde o snižování produkce CO2, ale o politické preference (čím je režim méně demokratický, tím více je ekology adorován).
Pochopitelně, ŽP v průmyslových oblastech a sídelních aglomeracích Číny je na úrovni, proti které byla situace v severočeském kraji za komunistů naprostá idyla.

Navíc "alternativní zdroje" v Číně především znamenají především budování megapřehrad, přičemž s obyvateli dotčených území není zacházeno o mnoho lépe, než jak Němci zacházeli na okupovaných územích se Židy.

@Miloslav Dědek
Ano. Nejekologičtěji se chovalo osazenstvo koncentračních táborů za WW2. Kdyby vyřešili emise z komínů táborových krematorií, byla by to přímo vzorná ekologická zařízení. Ostatně, Pol-Pot byl taky zelený.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2018 11:46 Reaguje na Jan Šimůnek
DEMAGOGU!
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2018 09:55
@Lukáš Kašpárek
President Duda zastupuje celé Polsko, které z relativně levné a dostupné energie z uhlí profituje. Jakési imaginární "zájmy celého světa" ho právem nezajímají.

Fyzikální zákony zcela jednoznačně ignorují zastánci OZE. Proto také jejich projekty krachují.

Co je na jasných a prokázaných faktech demagogického?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist