https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poplatek-za-odpad-v-ceskych-budejovicich-nebudou-platit-deti-a-seniori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poplatek za odpad v Českých Budějovicích nebudou platit děti a senioři

27.11.2019 00:12 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Poplatek za svoz odpadu v Českých Budějovicích nebudou muset od ledna platit nejmenší děti a senioři.  / Ilustrační foto
Poplatek za svoz odpadu v Českých Budějovicích nebudou muset od ledna platit nejmenší děti a senioři. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Poplatek za svoz odpadu v Českých Budějovicích nebudou muset od ledna platit nejmenší děti a senioři. Každý obyvatel města by měl zaplatit za popelnici 680 korun. Město od této povinnosti osvobodí děti do tří let a seniory nad 75 let. Jde přibližně o 12.000 lidí, kteří poplatek hradit nebudou. Novinářům to včera řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO).
 

Otázku, kdo nebude muset platit za svoz odpadků, řešili na podzimu zastupitelé. Opoziční ODS navrhovala kromě dětí osvobodit od této povinnosti také obyvatele nad 65 let. Vládnoucí koalice ale nakonec věkovou hranici posunula o deset let výše. "Je třeba si uvědomit, že populace stárne a věk dožití se zvyšuje," uvedl Holický. Podle informací vedení radnice žije v Českých Budějovicích přibližně 20.000 obyvatel ve věku nad 65 let. Tvoří tak více než 20 procent populace města.

Loni město hradilo za svoz komunálního odpadu 54 milionů korun. Z poplatků vybralo přibližně 80 procent této částky, zbytek uhradilo samo. "Samozřejmě, pokud osvobodíme některé občany od povinnosti, počítáme s tím, že se náš podíl na uhrazení celkové částky zvýší," řekl Holický.

Poplatek za svoz odpadu se v jihočeské metropoli delší dobu nezvyšuje. Částku 680 Kč budou lidé platit sedmý rok za sebou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

27.11.2019 08:01
Nechápu tento populismus placený ze společného, obzvláště když vybraná částka plně nekryje skutečné náklady.
Také pan ČTK píše "Každý obyvatel města by měl zaplatit za popelnici 680 korun." Tzn. že každý obyvatel má svou popelnici, no a z čeho platí třídění, sběrné dvory apod.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist