https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poplatek-za-odpad-v-jicine-zdrazi-o-12-procent-na-552-kc-za-osobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poplatek za odpad v Jičíně zdraží o 12 procent na 552 Kč za osobu

11.11.2019 00:11 | JIČÍN (ČTK)
Poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 v sedmnáctitisícovém Jičíně se zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. / Ilustrační foto
Poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 v sedmnáctitisícovém Jičíně se zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
Poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 v sedmnáctitisícovém Jičíně se zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. Zdražení radnice zdůvodnila růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadů v posledních letech. Jičín naposledy poplatek za odvoz popelnic zdražoval k 1. lednu 2012 a nynější cena 492 korun na osobu tak platila osm let. Řekl to mluvčí města Jan Jireš.
 

Město odpadový systém dotuje téměř dvěma miliony korun ročně. Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje příspěvková organizace Technické služby, která letos z rozpočtu města dostává na svoz odpadu a čištění města 11 milionů korun. Dalších 5,6 milionu korun dostává na provoz sběrného dvora. "Náklady v posledních letech rostou. Například mzdové náklady u Technických služeb mezi lety 2018 a 2017 vzrostly o 12 procent, ceny energií o devět procent," uvedl Jireš.

I v roce 2020 zůstanou v platnosti stávající úlevy. Od poplatku tedy budou nadále osvobozeni mladiství do 18 let. Nižší poplatek 456 korun budou platit obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území skládku a musejí snášet provoz s ní spojený.

Z okresních měst hradeckého kraje o nových poplatcích za odpad zatím rozhodl Náchod. Základní roční poplatek za svoz odpadů v Náchodě od ledna vzroste z nynějších 650 korun na 900 korun na osobu. Zachováno ale zůstane pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, bude nadále platit sníženou taxu 450 korun. Dosud poplatek do konce února v Náchodě platilo zhruba 80 procent lidí.

Poplatky za odvoz odpadu ve velkých městech hradeckého kraje se neměnily řadu let. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou mají letos základní taxu za osobu 500 korun, Trutnov účtuje 480 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

11.11.2019 12:01
To, že města dotují financování systému nakládání s komunálními odpady je korupce placená z veřejných peněz. Korupce je škodlivá ve dvou důvodů za prvé, že si kupují své případné voliče a druhý důvod je, že dehonestují ty, kteří se takovým praktikám nesníží.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist