https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-schvalilo-posouzeni-vlivu-na-zivotni-prostredi-pro-lithiovy-dul
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko schválilo posouzení vlivu na životní prostředí pro lithiový důl

1.6.2023 01:44 | LISABON (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Portugalské úřady schválily posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro lithiový důl v Barrosu. Podle agentury Reuters to uvedla britská společnost Savannah Resources, která za projektem stojí a která toto rozhodnutí označila za přelomové. Pokud by se povrchový důl asi 145 kilometrů severovýchodně od města Porto otevřel, stal by se největším lithiovým dolem v západní Evropě.
 

Společnost Savannah se sídlem v Londýně získala předběžný souhlas pro EIA od portugalského regulačního úřadu pro životní prostředí APA v roce 2021. Musela ale provést změny, které úřad požadoval. Projekt mu znovu předložila začátkem tohoto roku.

APA vydala dobrozdání, kterému se říká DIA. Pozitivní DIA umožňuje společnosti postoupit do dalších fází procesu, včetně zveřejnění nové studie rozsahu a posouzení sociálního dopadu.

APA uvedla, že projekt musí také zahrnovat "sociálně-ekonomický kompenzační balíček", jako jsou licenční poplatky obci, kde má být důl umístěn. Barroso je místo významné z hlediska světového zemědělského dědictví. Je jednou z mnoha oblastí bohatých na lithium v severním Portugalsku. Savannah už v hornatém regionu těží živec, křemen a pegmatit.

Portugalsko je největším evropským producentem lithia. Místní těžaři ale surovinu prodávají téměř výhradně keramickému průmyslu a teprve nyní se připravují na produkci lithia vyšší třídy, které se používá v elektromobilech a k napájení elektronických zařízení. Lithiové projekty v Portugalsku čelí silnému odporu ekologů a místních komunit, které požadují přísnější regulaci a větší transparentnost.

Společnost Savannah Resources očekává, že dokončení zbývajících kroků environmentálního licenčního procesu potrvá devět až 12 měsíců. Doufá, že konečnou ekologickou licenci obdrží v roce 2024.

Lithium plánuje těžit i Česká republika. Jeho ložisko u Cínovce je největší v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist