https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-prehlasovali-prezidentske-veto-novely-zakona-o-ochrane-prirody-a-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci přehlasovali prezidentské veto novely zákona o ochraně přírody a krajiny

4.4.2017 20:26 | PRAHA (ČTK)
Prezident Miloš Zeman při návštěvě Poslanecké sněmovny.
Prezident Miloš Zeman při návštěvě Poslanecké sněmovny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna dnes přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Předloha nyní bude moci vyjít ve sbírce. Nová pravidla pro národní parky ale možná skončí u Ústavního soudu, protože si na ně chce prostřednictvím senátorů stěžovat Svaz obcí Národního parku Šumava.
 

Novela přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci 15 let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice.

Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že ve stanovisku prezidenta nenašel nic nového. "Musím konstatovat, že zůstávám zcela na svém, že si myslím, že poslanecká verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny je dobrá a je vyvážená," řekl. V tiskové zprávě pak ministr sdělil, že zvítězil "zdravý rozum nad demagogií" a snahou nechat po další léta národní parky v další nejistotě. Nyní podle něho bude nutné připravit zásady péče, novou zonaci a do dvou let od účinnosti zákona zahájit jednání o vymezení klidových území. Změny se budou týkat i návštěvních řádů, dodal Brabec.

Přečtěte si aprílový článek Prezident Zeman se omluvil za veto zákona o národních parcích

V dnešní debatě ale opět vystoupili zejména odpůrci novely, kteří podobně jako prezident upozorňovali na odlišnosti šumavského parku. "Na jeho území jsou obce, v nichž žijí lidé. Měl by se na ně brát zřetel," řekl Václav Votava (ČSSD). Stejně jako například Jan Klán (KSČM) soudí, že Šumava by měla mít vlastní normu. "Zákon je sporný z hlediska odborného, občanského i politického," podotkl Jan Zahradník z ODS. Jeho stranický kolega Vladislav Vilímec označil předlohu za zákon proti obyvatelům Šumavy a proti Šumavě jako takové.

Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že novela zachová určitou část divoké přírody budoucím generacím. TOP 09 jako konzervativní, byť opoziční strana proto podle něho nemá nejmenší důvod předlohu nepodpořit.

Sněmovna normu potvrdila hlasy 117 ze 149 přítomných poslanců, proti bylo 18 členů. Novelu nepodpořili zejména poslanci ODS a KSČM.

Sdružení Hnutí Duha označilo v tiskové zprávě nová pravidla pro národní parky za kompromis a krok vpřed. "Přinášejí v ochraně přírody podstatný posun k lepšímu. Většina rozlohy každého národního parku bude určena pro ochranu divoké přírody a zároveň z ní nebude automaticky vyloučen vstup ohleduplných návštěvníků," uvedl programový ředitel Jiří Koželouh. Předloha ale podle něho nestanoví, do kdy mají změny nastat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist