https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-deste-zasahly-hlavne-moravu-sucho-se-rozmaha-na-severozapade-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední deště zasáhly hlavně Moravu, sucho se rozmáhá na severozápadě Čech

26.5.2023 00:49 (ČTK)
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Deště, které v posledních týdnech zasáhly především Moravu, zvýraznily rozdíly v zásobě vody v půdě mezi jednotlivými částmi země. Zatímco na jindy suché Moravě je vody více než obvykle a i v jiných částech Moravy je vody v půdě do jednoho metru dostatek, severozápad Čech znovu postupně vysychá. A jelikož se v dalších deseti dnech očekává převážně suché počasí, vláhový deficit se bude v této oblasti ještě prohlubovat, vyplývá z aktuální mapy uveřejněné na webu Intersucha. Letošní situace je však výrazně lepší než v řadě předchozích let, kdy sucho trápilo na jaře zemědělce prakticky v celé republice.
 

Vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe, jejichž projekt Intersucho pomáhá zemědělcům plánovat polní práce, porovnávají aktuální situaci s průměrem v letech 1961 až 2010. A ta je taková, že díky vysokým srážkovým úhrnům je relativně nejlepší situace na jižní Moravě, kde je výrazně více vody v půdě, než bývá pro tuto dobu obvyklé. Naopak nejhorší situace panuje v Ústeckém kraji a v severozápadní části Středočeského kraje, což jsou standardně poměrně suché oblasti, které jsou nyní ještě sušší než obvykle. Zatímco na Moravě se minulý týden srážkové úhrny pohybovaly okolo 50 až 70 milimetrů za týden, na západě republiky to bylo jen okolo pěti milimetrů. Duben byl například v Brně nejdeštivější v historii měření.

I proto zatím cítí největší problémy zemědělci ze tří okresů z nejsuššího regionu. Na Mostecku očekávají kvůli suchu snížení výnosů o 30 až 40 procent, na Lounsku a Kladensku o deset až 30 procent. V některých dalších okresech je to jen do deseti procent, ve většině okresů ale zatím pěstitelé neočekávají žádné snížení výnosů. To je proti předchozím letům výrazně příznivější situace.

Současná dobrá vláhová situace nahrává nejen zemědělcům, ale i lesníkům, kteří stále pracují na obnově lesů, které od roku 2015 postupně ničilo sucho a kůrovec. Díky dostatečnému množství vláhy usychají sazenice a mladé stromky v daleko menší míře, než tomu bylo v minulých letech.

I když by v dalších dnech mělo pršet minimálně nebo vůbec, meteorologové zatím nepředpovídají výrazné horko a teploty by se měly pohybovat okolo průměru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jakub Brenn

26.5.2023 10:35
Jj, tady u nás v KV kraji naposledy pršelo předminulou sobotu zhruba 1 minutu ojediněle nějaká kapka, v jiných částech západních Krušných hor už nepršelo přes tři týdny. Už i v dubnu jsme byli co se srážek týče na posledním místě,
a to mi připadalo, že prší oproti minulým letům ještě dost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist