https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-vecere-pribuzneho-tyrannosaura-rexe-se-skladala-z-dinosaurich-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední večeře příbuzného Tyrannosaura rexe se skládala z dinosauřích mláďat

30.12.2023 01:25 | Calgary (Kanada) (ČTK)
Gorgosaurus, o něco menší než Tyrannosaurus rex, byl ve své době na vrcholu potravního řetězce. Chodil po dvou nohou, měl krátké horní končetiny zakončené dvěma prsty, mohutnou metrovou lebku, dosahoval délky devíti až deseti metrů a vážil dvě až tři tuny.
Gorgosaurus, o něco menší než Tyrannosaurus rex, byl ve své době na vrcholu potravního řetězce. Chodil po dvou nohou, měl krátké horní končetiny zakončené dvěma prsty, mohutnou metrovou lebku, dosahoval délky devíti až deseti metrů a vážil dvě až tři tuny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci objevili zkamenělé pozůstatky masožravého příbuzného obávaného Tyrannosaura rexe, včetně obsahu jeho žaludku. Mladý gorgosaurus, který žil zhruba před 75 miliony let, si pro svou poslední večeři vybral dvě dinosauří mláďata. To odborníkům pomohlo poodhalit stravovací návyky těchto obřích predátorů a formulovat hypotézu, že se jejich potravní strategie během života dramaticky měnila, informuje agentura Reuters.
 

Gorgosaurus a známější Tyrannosaurus rex, který žil o několik milionů let později, patří do skupiny dravých dinosaurů zvaných tyranosauridi. Na základě stop po zubech zanechaných na kostech velkých býložravců vědci vědí, že dospělí masožravci lovili právě tyto obry. Nalezený gigantosaurus, starý pět až sedm let a dlouhý asi 4,5 metru, je ale první fosilií ze skupiny tyranosauridů se zachovaným obsahem žaludku.

"Dospělí tyranosauři byli dobře vybaveni k polapení a zabití velké kořisti, jako byli hadrosauři nebo ceratopsidé. Jejich lebky a zuby zvládaly kroutivý tah a námahu spojovanou s kousáním a udržením velké kořisti," uvedl François Therrien, kurátor Královského Tyrrellova muzea paleontologie v kanadské provincii Alberta a jeden z vedoucích autorů studie publikované v časopise Science Advances. Skupina ceratopsidů zahrnuje býložravce ozdobené rohy včetně známého triceratopse; hadrosaurům se podle charakteristické lebky také přezdívá kachnozobí.

"Naopak slabší skus a zuby mladého tyranosaura byly ideální pro zakousnutí, nikoliv pro udržení kořisti. Byli tak dobře vybaveni pro lov menších druhů dinosaurů a mláďat," dodal Therrien. Mladí masožravci také měli dlouhé nohy a lehčí lebku, než robustně stavění dospělí jedinci, kteří jsou známí díky svým mohutným čelistem.

Nalezená zkamenělina ukázala, že gorgosaurus bezmocná mláďata rozpáral a spolykal pouze jejich masité nohy, zbytek mršiny ignoroval. V jeho žaludku se našly kosti nohou a chodidel dvou ročních mláďat z rodu citipes, opeřených dinosaurů o velikosti krocana a s kostěným hřebínkem na čele.

"Vzhledem k tomu, že dinosauři rodu citipes do hnízda kladli asi 30 vajec, tak se v ekosystému jejich mláďata vyskytovala v hojném počtu a byla pro mladé tyranosaury snadnou kořistí," uvedla druhá vedoucí autorka studie, paleontoložka z univerzity v Calgary Darla Zelenitská. Poznamenala, že celý citipes byl možná na gorgosaura příliš velký, proto sežral jen ty nejchutnější části. "Ten gorgosaurus měl rád stehýnka," uvedla.

Gorgosaurus, o něco menší než Tyrannosaurus rex, byl ve své době na vrcholu potravního řetězce. Chodil po dvou nohou, měl krátké horní končetiny zakončené dvěma prsty, mohutnou metrovou lebku, dosahoval délky devíti až deseti metrů a vážil dvě až tři tuny. Nalezený mladý gorgosaurus vážil zhruba 330 kilogramů a jeho lebka byla dlouhá asi 50 centimetrů.

Fosilie byla objevena v jižní Albertě. V období křídy to byla zalesněná pobřežní nížina poblíž západního pobřeží rozsáhlého vnitrozemského moře, které rozdělovalo Severní Ameriku na dvě poloviny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.12.2023 14:28
Žadní dinosauři a tyranosauři ani neandrtalci neexistovali.Život a děj na zemi začal Adamem a Evou a Noemovou archou s které vystoupila zvířata jaké znamé dnes.Taký je hloupost,že je zeměkoule kulatá,kdyby byla tak bychom s ní spadli.Pán s Vámi i se mnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2023 08:33 Reaguje na karel krasensky
Dinosauři byli stvořeni přece dávno před Adamem a v Bibli jsou označeni jako předpotopní stvůry. A sama potopa světa byla asi kataklyzma roje velkých meteoritů až planetek, které vytvořily na Zemi skutečné Boží dopuštění, zničily "starou civilizaci" a začaly globální ochlazení v geologii zvané mladší dryas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2023 08:40 Reaguje na karel krasensky
V Bibli sice není nijak blíže popsán Velký třesk, ale po asi 800 tisíci letech se ylem tak ochladil, že se oddělila hmota (protony, neutrony, elektrony) od záření (fotony) a ve vesmíru se rozjasnilo.
Tento okamžik popisuje Bible tak, že Bůh řekl:"budiž světlo".
Pak stvořil Zemi, která byla horká a když se ochladila pod bod varu, "vody se oddělily od vod a vznikla oblaka a oceány". Kniha Genesis, Starý zákon.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.12.2023 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
páne Hanzl,pletete se.Budiž světlo řekl Thomas Alva Edison po vynalezu žárovky kdy otočil vypínačem a místnost z ní zalilo světlo.Přejí vám do roku 2024 at se vám vede
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2024 14:43 Reaguje na karel krasensky
Bible byla napsána pát pátků před Edisonem, ani tohle nevíte?
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.1.2024 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Bibli jsem nečetl,ale jinák jsem velmi sečtělý.Mezi mé nejoblíbenější knihy,které mám v knihovně na čestném místě jsou dějiny VKSb-dějiny všeruské komunistické strany bolševiku a Marxuv kapital.Doporučují.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.1.2024 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl dejte si prosím novoroční předsevzetí,že budete letos jíst více ryb.Obsahují totiž fosfor,který má blahodarný učinek na mozek.Ve vašem případě by měly dostačovat dvě velryby střední velikosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist