https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posumavske-vesnice-dnes-vratily-penize-za-pruzkum-uloziste-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pošumavské vesnice vrátily peníze za průzkum úložiště odpadu

19.1.2016 11:02 | CHANOVICE (ČTK)
"Naše obec nepožaduje poskytnutí vámi nabízeného příspěvku z jaderného účtu za průzkumné území pro vyhledávání hlubinného úložiště za rok 2015 ve výši 2,574 milionu korun. Zřejmě jde z vaší strany o omyl, protože naše obec s prováděním průzkumů nesouhlasí a ani nesouhlasí s umístěním navrhovaného úložiště na území obce," napsaly Chanovice v dopisu adresovaném správě úložišť SÚRAO
"Naše obec nepožaduje poskytnutí vámi nabízeného příspěvku z jaderného účtu za průzkumné území pro vyhledávání hlubinného úložiště za rok 2015 ve výši 2,574 milionu korun. Zřejmě jde z vaší strany o omyl, protože naše obec s prováděním průzkumů nesouhlasí a ani nesouhlasí s umístěním navrhovaného úložiště na území obce," napsaly Chanovice v dopisu adresovaném správě úložišť SÚRAO
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zastupitelstva šesti pošumavských vesnic rozhodla o vrácení peněz, které jim stát zaslal v prosinci jako kompenzaci za průzkum území zvažovaného ke stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Peníze v pondělí odešly zpět na účet, z něhož byly obcím zaslány, řekl ČTK starosta Chanovic Petr Klásek, jeden z hlavních organizátorů odporu proti plánované stavbě. Stát uvažuje o sedmi lokalitách v ČR, kde by mohlo úložiště vzniknout.
 

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) převedla koncem loňského roku šesti obcím na Horažďovicku přes 10,5 milionu korun jako roční kompenzaci za průzkumy. Všechna mimořádná zastupitelstva v minulém týdnu jednohlasně rozhodla, že ji obce nepřijmou. Peníze, které jsou pro malé vesnice obrovské, považují za úplatek.

"Naše obec nepožaduje poskytnutí vámi nabízeného příspěvku z jaderného účtu za průzkumné území pro vyhledávání hlubinného úložiště za rok 2015 ve výši 2,574 milionu korun. Zřejmě jde z vaší strany o omyl, protože naše obec s prováděním průzkumů nesouhlasí a ani nesouhlasí s umístěním navrhovaného úložiště na území obce," napsaly Chanovice v dopisu adresovaném správě úložišť SÚRAO. Ta podle starostů v minulosti opakovaně slibovala, že průzkumy bude provádět jen se souhlasem dotčených obcí.

Geologický průzkum území má začít v lokalitě Březový potok na Horažďovicku v letošním roce. Jeho start neposune žaloba na ministerstvo životního prostředí, kterou koncem října podali starostové šesti obcí a města Horažďovice kvůli tomu, že stát průzkum povolil. Jednání soudu zatím nebylo nařízeno, uvedl Klásek.

Vláda schválila odškodnění za geologický průzkum už v roce 2012. Konečné umístění úložiště, kde má být odpad uložen desetitisíce let, má být stanoveno do roku 2025 a jeho zprovoznění předpokládá SÚRAO v roce 2065. Podle ředitele SÚRAO Jiřího Slováka není zahájení průzkumu bráno jako souhlas obce s umístěním úložiště.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist