https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinarske-firmy-v-britanii-volaji-po-vetsi-ochrane-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravinářské firmy v Británii volají po větší ochraně pralesů

5.10.2020 11:43 | LONDÝN (ČTK)
Společnosti argumentují, že dopad na životní prostředí a na přírodu je stejný, ať už byly stromy poražené legálně, nebo nelegálně.
Společnosti argumentují, že dopad na životní prostředí a na přírodu je stejný, ať už byly stromy poražené legálně, nebo nelegálně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Potravinářské firmy v Británii, včetně amerického řetězce restaurací rychlého občerstvení McDonald's, vyzývají vládu, aby zpřísnila pravidla na ochranu deštných pralesů. Chystaný nový zákon se jim totiž jeví jako nedostatečný. Velkým firmám zakazuje využívat výrobky vzniklé s pomocí nelegálně odlesněných ploch, ony ale žádají, aby se zákaz vztahoval na veškeré odlesňování. Informuje o tom zpravodajský server BBC.
 

Společnosti argumentují, že dopad na životní prostředí a na přírodu je stejný, ať už byly stromy poražené legálně, nebo nelegálně.

"Když se omezí opatření na nezákonné odlesňování, nedosáhne se zastavení ztráty přírodních ekosystémů, zvláště když vlády mohou samy rozhodnout, co je legální," stojí v dopise britské vládě. Firmy ho odeslaly v den, kdy končí lhůta pro konzultace ohledně ochrany lesů.

Výzvu podepsalo 21 velkých potravinářských firem. Vedle McDonald's je mezi nimi i společnost Unilever, Tesco, německý Lidl či americký producent kuřat Pilgrim's Pride. Vláda plánuje, že nový zákon se bude vztahovat pouze na velké firmy, ty ale argumentují, že suroviny takto vzniklé by dál ve velkém dovážely středně velké podniky.

McDonald's se zavázal, že přestane ve svém řetězci používat produkty z deštných pralesů do roku 2030. Podle kritiků je to ale příliš pozdě.

Vinu na odlesňování má podle expertů především zemědělství. Odhaduje se, že podíl kácení stromů a příprava půdy pro chov nebo pěstitelství na celosvětových emisích skleníkových plynů činí 11 procent, píše BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist