https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potrebujeme-ambiciozni-dohodu-o-ochrane-klimatu-rika-sef-osn-silnou-smlouvu-podporuje-i-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potřebujeme ambiciózní dohodu o ochraně klimatu, říká šéf OSN. Silnou smlouvu podporuje i MŽP

5.4.2014 02:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Jsem rád, že se současná administrativa vedená premiérem a prezidentem plně angažuje s mezinárodní komunitou, aby se zabývala klimatickými změnami," říká Pan Ki-mun
"Jsem rád, že se současná administrativa vedená premiérem a prezidentem plně angažuje s mezinárodní komunitou, aby se zabývala klimatickými změnami," říká Pan Ki-mun
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.czEkolist.cz
Klimatické změny jsou jednou z mých priorit, prohlásil v pátek na návštěvě Prahy generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Klimatické změny jsou realitou a ovlivňují celý svět, včetně České republiky,“ řekl generální tajemník na půdě Univerzity Karlovy. Připomněl, že v září pořádá setkání vrcholných politiků, kde chce, aby byla dosažena shoda na budoucí smlouvě o ochraně klimatu. České ministerstvo životního prostředí prohlásilo, že podporuje přijetí nové mezinárodní smlouvy na úrovni OSN, která zaváže i ty největší světové emitenty skleníkových plynů k jejich dalšímu snižování.
 

Kvůli změnám klimatu, které označil jako jedu z priorit svého úřadu, navštívil šéf OSN celou řadu míst světa. „Byl jsem překvapen, jak rychle se mění Grónsko. Tyto oblasti mohou být do padesáti let zcela bez ledu,“ prohlásil Pan Ki-mun. Dodal, že změna klimatu je realita potvrzená vědou a také pochválil práci Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC).

Na 23. Záři svolává generální tajemník setkání do sídla OSN v New Yorku, o ketrém mluví jako o „summitu řešení“. V pátek na něj pozval i českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). O změnách klimatu se chystá hovořit i s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Podle informací ČTK Pan Ki-mun přivítal změnu dříve skeptického postoje České republiky vůči klimatickým změnám. "Jsem povzbuzen tím, že se změnila politická nálada v České republice," uvedl jihokorejský šéf světové organizace. "Jsem rád, že se současná administrativa vedená premiérem a prezidentem plně angažuje s mezinárodní komunitou, aby se zabývala klimatickými změnami," cituje ČTK šéfa OSN.

Cílem zářijového setkání by měl být vznik „ambiciózní dohody“ o ochraně klimatu, do které by se měly zapojit jak vyspělé, tak rozvíjející se státy. „Potřebujeme politickou vůli, abychom dosáhli změny. To nemohou dosáhnout rozvinuté státy samostatně,“ prohlásil Pan Ki-mun na dopolední přednášce na Univerzitě Karlově. Změny klimatu podle něj vyvolají další problémy, navázané například na to, že čím dál tím větší množství populace planety žije ve velkých městech.

Odpoledne generální tajemník ocenil mobilní protipovodňové zábrany v centru Prahy. Spolu s pražskými hasiči si vyzkoušel, jak se zábrany staví. „Každý rok vidíme, jak se počasí stává nevypočitatelným, stejně jako Praha, která se v posledních desetiletých potýká s velkými záplavami,“ dodal Pan Ki-mun, který ocenil systém jako jeden z nejefektivnějších v Evropě.

„Vypořádat se ze změnami klimatu je největší výzvou pro udržitelnou ekonomiku,“ prohlásil u Vltavy Pan Ki-mun. Podle něj musí svět přijít s receptem, jak snížit emise skleníkových plynů a také se systémem adaptací. „Rozvinuté země jako Česká republika a velká města jako je Praha nebudou možná tak dotčené změnou klimatu, ale změny klimatu nerespektují žádné hranice a proto musíme udělat vše, co je v našich silách,“ prohlásil Pan Ki-mun.

Generální tajemník OSN ocenil mobilní protipovodňové zábrany v centru Prahy. Spolu s pražskými hasiči si vyzkoušel, jak se zábrany staví
Generální tajemník OSN ocenil mobilní protipovodňové zábrany v centru Prahy. Spolu s pražskými hasiči si vyzkoušel, jak se zábrany staví
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.czEkolist.cz

Podle ministerstva životního prostředí Česká republika podporuje přijetí nové mezinárodní smlouvy na úrovni OSN, která zaváže i ty největší světové emitenty skleníkových plynů k jejich dalšímu snižování. Ministerstvo také slibuje, že v nejbližší době předloží vládě návrh Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR. Ta shrnuje stávající i odhadované dopady klimatických změn na krajinu, biodiverzitu, jednotlivé sektory ekonomiky i lidské zdraví a také možná adaptační opatření.

„Opakovaně v průběhu minulého desetiletí jsme čelili ničivým povodním. I to je, myslím, zřetelným důkazem skutečnosti, že se klimatická změna posunula z pozice vědeckofantastických filmových scénářů do holé reality,“ říká ministr Richard Brabec v tiskovém prohlášení. Podle něj se ale může stát, že kvůli suchu koryto Vltavy přejdeme suchou nohou. „Na pokračující změny klimatu je potřeba reagovat co nejdříve, globálně i lokálně,“ shrnuje Brabec .

Podle ministra Brabce může být přijetí preventivních opatření jednodušší i ekonomicky výhodnější než dodatečné odstraňování škod po povodních, či dlouhodobém suchu.

Ministr ustavil skupinu expertů zastřešenou Výzkumným ústavem vodohospodářským, která s využitím všech dostupných údajů připraví co nejrychleji Strategii udržení vody v krajině a snížení dopadů sucha.

„Toto téma považuji za mimořádně důležité, protože následky sucha i v podmínkách České republiky mohou být velmi vážné a je nutno se na ně připravit stejně dobře jako na druhý extrém, tedy povodně,“ říká Brabec.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist