https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-dokoncilo-prvni-etapu-cisteni-historickeho-vodniho-kanalu-alba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe dokončilo první etapu čištění historického vodního kanálu Alba

3.7.2022 00:26 | ČESTICE (ČTK)
Vodní kanál Alba v PP Týnišťské Poorličí.
Vodní kanál Alba v PP Týnišťské Poorličí.
Foto | Petr1888 / Wikimeda Commons
Státní podnik Povodí Labe dokončil první etapu odstraňování nánosů z památkově chráněného umělého vodního kanálu Alba na Rychnovsku. K čištění kanálu, jehož vznik sahá do 15. století, se stavbaři vrátí letos na podzim, závěrečnou třetí etapu čištění začnou na podzim 2023. Vše by mělo být hotové v roce 2024, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
 

Téměř 18 kilometrů dlouhý kanál vedoucí z Častolovic na Rychnovsku do Třebechovic pod Orebem na Hradecku má kvůli nánosům bahna snížený průtok asi na čtvrtinu. Krajině v okolí kanálu by bez vyčištění kanálu hrozilo postupné vysychání. Naposledy vodohospodáři kanál, který patří k nejstarším vodním dílům v Česku, čistili téměř před 40 lety.

Zatím stavbaři z chomutovské firmy RRR kanál vyčistili od jeho začátku v Častolovicích, kde kanál napájí voda z řeky Bělá, po jeho křížení s Olešnickým potokem v Česticích. Pracovali v době vegetačního klidu od poloviny ledna do dubna. Vytěžené bahno uložili na pole.

"Druhá etapa těžení sedimentů začne po 1. listopadu v úseku mezi Olešnickým potokem a Hromkovými mokřady a dále bude pokračovat přes Týniště nad Orlicí," uvedla Bendová. Poslední třetí etapa začne na podzim 2023 a zahrne zbývajících sedm kilometrů toku do Třebechovic pod Orebem.

Při čištění kanálu dělníci také kácí stromy v profilu koryta, kterým hrozí vyvrácení nebo by bránily pracím v korytě. Stavbaři také upraví břehy a vyčistí mostky a propustky pod komunikacemi a zemědělskými nebo lesními přejezdy. Celé dílo přijde na 9,8 milionu korun.

Kanálem, kterému místní lidé také říkají Vantroka, ročně v průměru proteče asi 11 milionů metrů krychlových vody. V minulosti kanál napájel rozsáhlou síť rybníků a zásoboval vodou panské mlýny a pily, ve své době byl i hybnou silou průmyslové revoluce v Podorlicku. Dnes kanál slouží k napájení rybníků či pro závlahy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.7.2022 06:15
No, v Rakousku to mají tak, že jeden břeh vodního toku zůstává natrvalo prázdný/bez vegetace, aby mohla technika v případě potřeby tok čistit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist