https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-labe-vycistilo-rameno-orlice-pro-kriticky-ohrozeny-rdest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe vyčistilo rameno Orlice pro kriticky ohrožený rdest

27.7.2020 11:10 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Rdest dlouholistý
Rdest dlouholistý
Foto | Kristian Peters - Fabelfroh / Wikimedia Commons
Státní podnik Povodí Labe vyčistil za 6,5 milionů korun slepé rameno Orlice v Hradci Králové, aby podpořil růst kriticky ohroženého rdestu dlouholistého a vzácného rdestu alpského. Projekt přispěje i k zadržování vody v krajině, řekli zástupci vlády a Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). Ve slepém rameni řeky v hradecké čtvrti Malšova Lhota je poslední původní lokalita výskytu vodní rostliny rdestu dlouholistého v ČR.
 

"Po odtěžení bahna se z tohoto místa, které bylo v zásadě téměř celé zabahněné, stalo opět slepé rameno. Má to několik efektů, přírodní, z hlediska záchrany některých druhů, a efekt vodohospodářský z hlediska zadržení vody," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle něj jde o příklad, jak lze zkombinovat ochranu přírody se zadržením vody v krajině přírodním způsobem. "Chtěli bychom Českou republiku doslova pokrýt nějakými takovými menšími projekty z hlediska zadržení vody v krajině," řekl Brabec s odkazem na vysychání krajiny v posledních letech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě lokality podobné projekty podpořil. "Programy, které realizuje ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství, jsou velice důležité, je to dobrá zkušenost, že to vidím v praxi," řekl Babiš.

Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru. Na dolním konci je napojeno na Orlici otevřeným korytem, jeho horní napojení v minulosti zaniklo. Lokalita je součástí Evropsky významné lokality Orlice a Labe.

Práce na revitalizaci ramene Orlice začaly v roce 2018, přípravné práce o rok dříve. Kompletní obnova slepého ramene skončila loni, řekli dnes ČTK zástupci AOPK. Náklady na revitalizaci ramene šly z dotace z evropského operačního programu životní prostředí.

Z břehů ramene Orlice kromě tisíců metrů krychlových sedimentů zmizelo několik desítek stromů a keřů, které bránily oslunění hladiny, důležitému pro vývoj rdestu. Vykácením dřevin se podle vodohospodářů snížil opad listí do ramene řeky. Listí a další organický materiál ze stromů totiž zvyšoval takzvanou úživnost prostředí řeky, která není pro rozvoj rdestu žádoucí.

V přípravné fázi před začátkem prací byly populace rdestů z míst čerpání bahna přeneseny do náhradní lokality, po dokončení revitalizace se rostliny vrátily do původní lokality.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

2.8.2020 21:08
Tak ať se rostlince daří. Snad nepřijde nikdo ji prohlásí za invazivní druh.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist