https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-bobri-rocne-zpusobi-skody-za-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bobři ročně způsobí škody za miliony, uvedli vodohospodáři Povodí Moravy

25.3.2022 01:01 | BRNO (ČTK)
Bobr evropský způsobí ročně vodohospodářům z Povodí Moravy škody za miliony korun. Narušuje hráze, zaplavuje pozemky a ohlodává stromy. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Břeclavsko a Znojemsko, uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Bobr je zvlášť chráněným živočichem, do jeho biotopu lze zasahovat jen za velmi přísných a jasně stanovených podmínek.
 

Výskyt bobra evropského správci potvrzují na území celého povodí Moravy, jeho počty se každoročně zvyšují. "Obecně v rámci námi spravovaného území se bobr vyskytuje prakticky ve všech částech povodí - nejvíce v celém povodí dolní Dyje, na Moravě od Lanžhota až po Šumpersko včetně přítoků, na Bečvě od soutoku s Moravou až po Valašské Meziříčí, ale také na Svitavě a Svratce. Jeho činnost pozorujeme dokonce i na odvodňovacích kanálech,"uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V současnosti vodohospodáři podle něj evidují více než 100 bobřích hrází na drobných vodních tocích a stovky okousaných stromů. V lokalitách, kde bobr svojí činností nezpůsobuje škody na majetku a jeho aktivita neohrožuje zdraví lidí, vodohospodáři sledují vývoj a do jeho biotopu nezasahují. "Jeho činnosti ale zaznamenáváme i v zastavěných oblastech, kde jeho činnost může ohrozit majetek nebo dokonce zdraví obyvatel. V těchto případech musíme postupovat dle možnosti dané platnou legislativou, kdy do teritoria bobra můžeme zasahovat například jen ve vymezeném období či na základě výjimek, které stanoví příslušný krajský úřad," uvedl Gargulák.

Nejpostiženější jsou Břeclavsko a Znojemsko. Zde bobr kromě poškozování břehových porostů a stavby hrází způsobuje podle vodohospodářů významné škody i na ochranných liniových hrázích. Právě poškozováním ochranných hrází může bobr způsobit škody s velkými následky. V důsledku vytváření bobřích nor může totiž v době povodní nastat až rozplavení protipovodňové hráze a zaplavení území obývaného lidmi. "Na Břeclavsku, které patří z hlediska činnost bobra k nejvíce postiženým oblastem, jsme museli některé hráze kvůli bobrovi zpevnit štětovými stěnami či kamennou rovnaninou. Proti okusu stromů se snažíme používat pletivo či speciální protiokusový sprej," popsal Gargulák.

Škody, které bobr způsobuje zemědělcům, rybníkářům nebo na městském či obecním majetku vedou na některých místech k jeho regulaci. Přivítali by ji vodohospodáři. "Co se týče regulace bobra evropského, pak jde o velmi citlivou otázku, neboť se jedná o zvláště chráněného živočicha. Na některých místech v republice již dochází na základě výjimek k jeho regulaci. S ohledem na to, že na některých místech jeho zvýšená aktivita vede k poškozování ochranných hrází a dalšího vodohospodářského majetku, jehož podstatou je ochrana zdraví a životů obyvatel v době povodní, tak vnímáme určitou formu jeho regulace v některých oblastech za účelný a racionální krok," uvedl Gargulák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.3.2022 09:30
Holt si společnost bude muset vybrat, kde bude mít co přednost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2022 09:36 Reaguje na smějící se bestie
Myslím, že si časem vybere stejně, jako kdysi naši předci, kterým
"nepadaly" z nebe dotace na škody a tak jim předcházeli.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.3.2022 10:32 Reaguje na Břetislav Machaček
To se mi líbí. Možná by nebylo od věci zavést dotaci na krysy, které v 14. století způsobily epidemii moru (čherná smrt). Ta silně zredukovala populaci jednoho expanzivního druhu. A tak jako bobří jsou ("opěvovaní") vodní inženýři, krysy a blechy jsou populační inženýři. Zn. Lidé, bděte!
Odpovědět
Ze

Zellosh

25.3.2022 12:44
Zabij bobra,zachráníš strom.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.3.2022 00:44 Reaguje na Zellosh
jsi pomatený ?
Odpovědět
Pe

Pepa

25.3.2022 13:47
ČR s EU musí ročně vynakládat miliony za nápravu ekologických škod, které způsobili vodohospodáři Povodí Moravy.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.3.2022 16:45 Reaguje na Pepa
A stamiliony za škody bobrů a ekotlup
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

26.3.2022 16:48
1. vyjmout bobra se seznamu zvláště chráněných živočichů
2. zařadit do seznamu zvěře
3. vydat bobří kuchařku

Proti nutrii (sice nepůvodní druh a jen slabý čajíček) je bobr o třídu výš. A těch nemocí co může přenášet :-))
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist