https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-odry-vybavilo-dalsich-11-jezu-bezpecnostnimi-prvky-celkem-jich-je-26
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Odry vybavilo dalších 11 jezů bezpečnostními prvky, celkem jich je 26

8.5.2023 00:47 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Státní podnik Povodí Odry vybavil dalších 11 jezů bezpečnostními prvky jako jsou lana se záchrannou podkovou či informační tabule. V regionu už jich tak je 26. Podnik nebezpečné jezy takto zabezpečuje od roku 2015 ve spolupráci s hasiči. Každoročně se ale potýká s krádežemi a poškozováním záchranných prvků. Zloději či vandalové tak působí nejen velké škody, hlavně ale riskují životy tonoucích. ČTK to potvrdila mluvčí povodí Šárka Vlčková.
 

Lano se záchrannou podkovou chybělo například předloni v dubnu i u splavu ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se utopili tři mladíci. Pokud by tam prvek byl, šance na záchranu tonoucích by byla vyšší. "Apelujeme na všechny, kteří se kolem vodních toků pohybují, aby si všímali, zda někdo nepoškozuje záchranné prvky, případně nám nahlásili jejich odcizení," řekla Vlčková s tím, že každý rok firma do obnovy tohoto vybavení investuje statisíce korun.

Bezpečnostní prvky na jezech se skládají z kovového záchranného boxu, který obsahuje záchranný kruh ve tvaru podkovy s 30 metrů dlouhým lanem. Všechny záchranné boxy jsou doplněny žlutou samolepkou s číslem bodu záchrany. "Jedná se o specifický kód, přidělený hasiči pro každé místo, který známe například z turistických rozcestníků na horách, po jehož nahlášení na krizovou linku 112 jsou záchranné složky schopny jednoznačně a rychle přesně identifikovat místo záchranné operace," řekl vedoucí provozního odboru Povodí Odry Tomáš Skokan.

Povodí vybavení pravidelně kontroluje, naposledy to bylo nyní na jaře. Části vybavení chybějící kvůli vandalismu podnik doplnil. "Každoročně na nové vybavení a doplnění chybějícího vynakládáme nemalé finanční prostředky v řádu statisíců korun," doplnila Vlčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.5.2023 16:18
Týden, nebo 14 dní? Pokud ničení nebude stíháno jako trestný čin tak co.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.5.2023 16:21
§ 276

Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení
(1) Kdo úmyslně poškodí obecně prospěšné zařízení nebo ohrozí jeho provoz nebo využívání, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

a) zničí-li, odstraní-li nebo učiní-li neupotřebitelným obecně prospěšné zařízení,
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

9.5.2023 23:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud někdo stipne něco ze zabezpečení železnice, a něco se kvůli tomu stane, pak to nemusí být jen obecně ohrožení, ale klidně i teroristický čin, s úplně jinými sazbami.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist