https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-ohre-opravuje-pamatkove-chranenou-vodni-nadrz-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Ohře opravuje památkově chráněnou vodní nádrž Jezeří v Krušných horách

18.5.2024 01:06 (ČTK)
Povodí Ohře opravuje vodní nádrž nedaleko zámku Jezeří v Krušných horách. Stavba, která dnes slouží jako záložní zásobník pitné vody, byla zprovozněna v roce 1904. Odborníci staví některé konstrukce nově, historickou kamennou věžičku vrátí zpátky. Práce budou stát 82,5 milionu korun, řekla mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.
 
Vodní dílo je nyní vypuštěné. Mimořádně kvůli opravě k němu může technika a více lidí. Nádrž leží uprostřed národní přírodní rezervace Jezerka a její hráz a blízké okolí jsou trvale uzavřeny i pro pěší. Nádrž slouží také pro zmírnění případné povodňové vlny.

Postavit vodní dílo nechal Moritz Lobkowitz. Vodu využívali místní obyvatelé či pivovar. V současnosti jako zdroj pitné vody slouží obyvatelům kraje nádrže Fláje a Přísečnice v Krušných horách. Povodí Ohře připravuje stavbu nádrže Kryry na Lounsku, jejímž cílem je poskytnout vodu pro závlahu chmelnic v nejsušší oblasti republiky. "To je tak na 25 let. Pokud budeme potřebovat nějaký zdroj vody o něco dříve, je lepší být připraven. Právě proto opravujeme nádrž Jezeří. Je výhodnější takové dílo udržovat tak, aby bylo možné ho v případě nutnosti znovu využít pro vodárenské účely, než ho zbourat a čekat léta na finančně nákladnou stavbu nového," řekl ČTK ředitel Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Stavební práce skončí v polovině letošního roku. S ohledem na stáří stavby a technický stav se opravují všechny dílčí konstrukce. Aktuálně se například dokončuje spárování na vzdušném líci hráze, kde byl také restaurován erb Lobkowiczů. "Na návodním líci (strana hráze, kde bude voda) jsme vybourali původní konstrukci a nyní zde provádíme hydroizolaci a vyzdívku betonovými tvarovkami, které proléváme betonem. Chystáme rekonstrukci části bezpečnostního přelivu, kde připravujeme bednění," uvedla Zikešová. Na koruně hráze jsou hotové izolační vrstvy a nyní se buduje železobetonová římsa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.5.2024 06:48
Na 25 let ?
Když včera bylo pozdě, že !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist