https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-upravi-tok-trkmanky-u-velkych-pavlovic-pribudou-tune
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí upraví tok Trkmanky u Velkých Pavlovic, přibudou tůně

18.1.2021 01:49 | VELKÉ PAVLOVICE (ČTK)
Povodí Moravy upraví tok Trkmanky u Velkých Pavlovic na Břeclavsku, koryto prodlouží asi o 400 metrů, přibudou tůně i biocentrum. Práce už začaly, vyjdou téměř na 14 milionů korun, uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Úpravy se týkají asi dvoukilometrového úseku toku mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi. Koryto bylo v minulosti narovnáno, povodí jej rozvolní a zhotoví nové oblouky, tok se tím prodlouží asi o 400 metrů. "Úpravy budou spočívat zejména ve vytvoření zvlněného koryta. Délka revitalizovaného úseku toku před samotnou revitalizací je 1891 metrů. Úpravami vodní tok prodloužíme na délku 2277 metrů. Počátek i konec revitalizace je plynule napojen na stávající vedení toku. Podél Trkmanky navíc vytvoříme protierozní opatření a pět tůní," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Úpravy podle povodí povedou například ke zpomalení povrchového odtoku vody či zlepšení splaveninového režimu. Připravované tůně v krajině vytvoří vodní plochu o celkové rozloze 3300 metrů čtverečních. Budou mít různou velikost, tvar a také hloubku. Díky tomu se zvýší různorodost živočichů a rostlin, kteří podobné biotopy osidlují. "Dno tůní bude v nižší úrovni, než je dno koryta. Tímto návrhem zajistíme stálou hladinu vody v tůních. Jedna tůň bude občasně průtočná a ostatní neprůtočné," uvedl Gargulák.

Po dokončení prací vysadí pracovníci povodí v blízkosti koryta 630 dřevin. Mezi stromy, kterých bude 180, budou zastoupeny lípy, duby, javory, habry a jeřáby. Mezi 450 keři bude druhově zastoupený především hloh, ptačí zob, klokoč, kalina a svída. Biotop doplní prvky z kamene a dřeva, které budou sloužit jako úkryty pro drobné živočichy. Mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi tak vznikne biocentrum o šířce 150 metrů.

Práce začaly předáním staveniště na konci loňského roku, vyžádají si investiční náklady v celkové výši téměř 14 milionů korun. Dokončení je naplánované na konec roku 2021. Akce je financována z Operačního programu životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

18.1.2021 07:37
Aktivita je to sice jistě chvályhodná, ale bohužel hluboce nedostatečná, protože tímto tempem by trvala náprava našich toků (aby to mělo opravdový přinos, a aby se to stalo jedním s velkých řešení problémů ČR) tak 1000 let a tolik času opravdu nemáme.

Je smutné, že více práce v nápravě krajiny v ČR udělají dobrovolné spolky atd. Stát dělá "něco", aby to vypadalo, že i on k nápravě krajiny přispívá, ale bohužel je to značně nedostatečné.... stát prostě není zvyklý dělat prospěšné věci a aktivity a tak si teprve zvyká...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist