https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-v-cesku-odpousti-nektere-nadrze-aby-snizily-riziko-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí v Česku odpouští některé nádrže, aby snížily riziko povodní

31.5.2024 19:09 (ČTK)
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Povodí v Česku začaly preventivně odpouštět některé nádrže, aby snížily riziko povodní, informovalo ministerstvo zemědělství (MZe). Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Před vydatnými lijáky a povodněmi varovali například i meteorologové v Německu.
 
Nejmohutnější srážky očekává ministerstvo na Šumavě, v Českém lese a v Krušných horách. Vodohospodáři z Povodí Vltavy tak podle úřadu zvýšili odtoky z nádrží v povodí Berounky, aby vytvořili volný prostor pro zachycení nebo zmírnění očekávaných zvýšených průtoků. Klesá proto hladina na nádržích Lučina, Hracholusky, Žlutice, Klabava a Nýrsko.

Nádrže vypouští i Povodí Ohře, konkrétně se jedná o nádrže Skalka, Jesenice a Nechranice. Ostatní nádrže jsou z části vypuštěné a před nastupujícím deštěm je bude státní podnik otevírat postupně. Vodohospodáři mají k dispozici povodňové plány na různé situace a v ohrožených povodích dělají maximum, aby případné povodně způsobily co nejmenší škody, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Na území, které spravují další podniky Povodí, se zatím vydatnější srážky nepředpokládají, proto tam v současné době nádrže zatím preventivně neodpouštějí. Povodí Labe má většinu přehrad naplněných z 89 až 100 procent. Vzhledem k poměrně malým zásobním objemům by bylo možné je v případě potřeby významně vypustit v řádu hodin, napsalo MZe.

Povodí Moravy uvedlo, že na přítoku do Bystřičky byl dosažený první povodňový stupeň, srážky očekávají v oblasti Dyje v Rakousku a ve východní části povodí, ale bez dosažení povodňového nebezpečí. Odtok vodohospodáři mírně navýšili prostřednictvím elektrárny na Vranově.

Na Horní Odře eviduje Povodí Odry spíše nízké průtoky. Zvýšené průtoky zaznamenali na okrajových přítocích Odry-Bělá, Vidnávky s Černým potokem a Vojtovickém potoce, které včera odpoledne zvedla přívalová srážka. V celém povodí Odry jsou zásobní prostory vodních nádrží naplněny na 80 až 100 procent, uvedlo ministerstvo. K utlumení přívalových dešťů může povodí Odry využít suché nádrže.

Podniky Povodí situaci sledují a vyhodnocují, v případě jakékoliv změny v předpovědi jsou připraveny obratem reagovat, dodalo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

3.6.2024 09:57
Tak co odpůrci přehrad? Stále jsou k ničemu? Jakpak se zachovala vodou nasycená "zdravá" krajina nezasažená komunistickými melioracemi třeba v
Bavorsku, Rakousku a Itálii v minulých dnech? Vždyť tam nikdy nehospodařila
JZD a komunističtí lesníci a přesto krajina není schopna zasáknout deště
o kterých tvrdíte, že zdravá příroda si s nimi poradí? Kdyby tomu tak bylo,
tak by nikdy erozí nevznikly říční nivy a roviny, přírodní jezera po těch
sesuvech půdy do koryt řek a hluboké rokle vyhloubené řekami. Jste schopni
pochopit, že přehrada utlumí přívalové deště více, než už předtím nasycený
mokřad a jakákoliv půda, včetně té kterou člověk nijak nezničil? Pořád
vám to nedochází, že bojujete proti něčemu, co má skutečný efekt na
rozdíl od nasycených mokřadů bez zásobního prostoru pro případ dalších
srážek? Ne, pořád ne? Tak to už opravdu hraničí s fanatismem nedouků!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist