https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozaru-od-vypalovani-jarni-travy-pribyva-hasici-pred-nimi-varuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požárů od vypalování jarní trávy přibývá, hasiči před nimi varují

25.3.2021 12:05 | PRAHA (ČTK)
Plošné vypalování trávy zakazují zákony o požární ochraně, o ochraně přírody a krajiny a o myslivosti. Nicméně po úklidu zahrady je spalovaní trávy či klestí za dodržení stanovených podmínek a pravidel možné.
Plošné vypalování trávy zakazují zákony o požární ochraně, o ochraně přírody a krajiny a o myslivosti. Nicméně po úklidu zahrady je spalovaní trávy či klestí za dodržení stanovených podmínek a pravidel možné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Beleco
Hasiči varují před vypalováním trávy a pálením přírodního odpadu při jarním úklidu zahrad. Plošné vypalování trávy a porostů sice zakazují tři zákony, přesto požárů, které způsobí, na jaře přibývá. Loni od 1. dubna do 31. května hasiči likvidovali 812 požárů, které se rozšířily od zakládání ohně v přírodě a vypalování trávy. Meziročně jich bylo o zhruba 130 více a proti roku 2018 o téměř 330 více, informovala mluvčí hasičů Nicole Studená.
 

"Pro hasiče je jaro obdobím, kdy vyjíždějí k většímu množství požárů v přírodním prostředí. Někdy je to ještě častěji než v létě," uvedla mluvčí a zdůraznila, že přírodní materiál po úklidu zahrad lze pálit, ale za dodržení vícero podmínek.

Za celý loňský rok hasiči evidují 1934 požárů přírodních porostů, které způsobilo mimo jiné vypalování trávy. Dva lidé při nich zemřeli. Dvě oběti si vyžádaly obdobné požáry i v roce 2019, kdy hasiči vyjeli k 1968 požárům v přírodě.

Plošné vypalování trávy zakazuje zákon o požární ochraně. Nicméně po úklidu zahrady je spalovaní trávy či klestí za dodržení stanovených podmínek a pravidel možné. Podle hasičů je mimo jiné nutné, aby hromada klestí byla tak velká, aby shořela v době, kdy je na místě dozor. Místo pro pálení musí být izolováno od hořlavých materiálů a musí být dostatečně daleko od obytných nebo hospodářských objektů. Při náhlém zhoršení počasí nebo silném větru je nutné oheň ihned uhasit a dohlížet na něj musí lidé starší 18 let, připomněli hasiči.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.3.2021 14:41
Dřív, když i nejen každou mez někdo sekal, aby měl trávu králíkům, Tak běžně vypaloval stařinu, aby to bylo bez plevele a klíšťat.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

25.3.2021 22:16 Reaguje na smějící se bestie
Pokud se seče alespoň 2x ročně, není stařiny tolik, aby na jaře dusila mladou trávu a bylo nutné vypalování. Vypalovaly se hlavně plochy, které se nedaly dost dobře posekat, aby nezarůstaly plevelem a křovinami.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist