https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozaru-porostu-na-jihu-moravy-letos-ubylo-vice-ale-padaly-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požárů porostů na jihu Moravy letos ubylo, více ale padaly stromy

24.6.2020 13:40 | BRNO (ČTK)
Letos k požárům porostů vyjížděli nejčastěji v dubnu, kdy bylo sucho, a zasahovali především u požárů trávy na Blanensku. Ilustrační obrázek
Letos k požárům porostů vyjížděli nejčastěji v dubnu, kdy bylo sucho, a zasahovali především u požárů trávy na Blanensku. Ilustrační obrázek
Foto | Fir0002 / Wikimedia Commons
Hasiči v Jihomoravském kraji letos museli zasahovat oproti stejnému období loňského roku méně často u požárů porostů, vyjížděli k nim ve 145 případech oproti loňským 271 výjezdům. Přibyly ale výjezdy kvůli popadaným stromům, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
 

Na rozmanitosti výjezdů se letos podepsalo mimo jiné to, že loni na jaře bylo více sucho, hasiči proto museli častěji zasahovat u požárů porostů. Jen do poloviny dubna jich tehdy evidovali přes 200, do 23. června pak 271. Rozsáhlejší požáry lesa likvidovali například na Brněnsku u Hostěnic nebo u Bukovinky. Letos k požárům porostů vyjížděli nejčastěji v dubnu, kdy bylo sucho, a zasahovali především u požárů trávy na Blanensku. Květen a červen byly spíše deštivé, požárů porostů proto ubylo, celkem tak k požárům porostů letos hasiči na jihu Moravy vyjížděli ve 145 případech.

Výjezdy také ovlivnila protikoronavirová opatření, kdy se v březnu a následně i v dubnu snížila intenzita dopravy. S tím se snížil i počet nehod, u kterých hasiči zasahovali. Dosud vyjížděli k 947 nehodám, loni jich bylo za stejnou dobu 1113.

Přibylo ale výjezdů v kolonce technické pomoci, konkrétně k odstraňování popadaných stromů. Letos hasiči dosud evidují 1108 těchto výjezdů, loni jich bylo 758. Silný vítr letos foukal především v únoru, kdy v několika dnech hasiči evidovali stovky výjezdů kvůli počasí.

Hasiči na jihu Moravy letos dosud evidují celkem 5713 výjezdů, loni jich za tuto dobu bylo 5568.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

24.6.2020 16:53
To je oprvdu nuvěřitelné, že když prší, tak nehoří tak často v lese; to by jeden opravdu netušil, kdyby to na vlastní oči nečetl.
Odpovědět
va

vaber

24.6.2020 18:07
někteří tu hlásali ,že požáry jsou dobré a potřebné, těm bych jen doporučil aby stejnou dobrou metodu použili doma, mohou nechat shořet svůj dům s dětmi a ženou a pořídit si nové ,je to stejně dobré jako vypálení lesa, z hlediska přírody
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist