https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-1-letos-zacne-s-upravami-parku-cihelna-na-male-strane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 1 letos začne s úpravami parku Cihelná na Malé Straně

21.2.2021 00:16 | PRAHA (ČTK)
Projekt zahrnuje novou cyklostezku, úpravy zeleně a cest nebo lavičky s výhledem na Vltavu.
Projekt zahrnuje novou cyklostezku, úpravy zeleně a cest nebo lavičky s výhledem na Vltavu.
Foto | Eric X / Unsplash
Radnice Prahy 1 letos plánuje zahájit úpravy parku Cihelná, který se nachází na Malé Straně mezi Mánesovým mostem a Cihelnou ulicí. Hotovo by mělo být příští rok, řekl starosta městské části Petr Hejma (STAN). Projekt zahrnuje novou cyklostezku, úpravy zeleně a cest nebo lavičky s výhledem na Vltavu. Náklady na úpravy mají být asi 25 milionů korun. Připravují se i úpravy parku Na Františku.
 

Prostor vymezený Mánesovým mostem, ulicí Cihelná a vltavským nábřežím je nyní spíše než parkem neudržovaným prostranstvím. Starosta řekl, že v parku mají vzniknout dvě pobytové louky a dětské hřiště. Stávající stromy zůstanou zachovány a nejméně deset nových bude doplněno.

Plán zahrnuje také novou opěrnou zeď směrem k Vltavě, na jejíž koruně bude řada laviček s výhledem na řeku a Karlův most. Významným novým prvkem bude asfaltová cyklostezka, která povede pod mostem směrem od Strakovy akademie a bude pokračovat do ulice U Lužického semináře.

Radnice Prahy 1 plánuje i další úpravy zanedbaných veřejných prostranství. V přípravě je podle Hejmy projekt úprav parku Na Františku, který se nachází mezi Dvořákovým nábřežím a Anežským klášterem. V budoucnu by celé prostranství mělo být lépe zpřístupněno, vzniknout tam má nové prostranství s restaurací či kavárnou. Příprava projektu je nicméně nyní pozastavena, protože Technická správa komunikací (TSK) připravuje rekonstrukci povrchů na celém Dvořákově nábřeží.

S TSK chce radnice podle starosty práce koordinovat v souvislosti s podzemními garážemi, které tam chce vybudovat. Ty by podle Hejmy měly sloužit například pro blízkou Nemocnici Na Františku, ministerstvo průmyslu a obchodu, Anežský klášter provozovaný Národní galerií, místní obyvatele nebo plánovaný bytový projekt U Milosrdných, dříve přezdívaný maršmeloun. Investor projektu, kterým je firma V Invest, podle starosty přislíbil finanční příspěvek na revitalizaci parku. Stavbu podzemních garáží v minulosti kritizovala opozice jako nákladnou a zbytečnou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 10:15
BĚDA JESTLI POKÁCÍ JEDINOU VĚTEV, TO BY HŘIB NA NĚ CHRCHLAL OŠKLIVÁ SLŮVKA...
Odpovědět
SP

S. Pf.

1.12.2021 16:32
Tak je 1.12.2021 a stále nic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist