https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-2-vysadi-v-ulicich-22-stromu-vysadba-prijde-na-1-3-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 2 vysadí v ulicích 22 stromů, výsadba přijde na 1,3 milionu Kč

21.4.2022 01:09 | PRAHA (ČTK)
Radnice Prahy 2 plánuje vysadit ve svých ulicích ve stromořadích nové stromy. Celkem bude vysazeno 22 stromů. Cílem je zlepšit životní prostředí a přispět k ochlazení města v letních měsících. Výsadba vyjde na 1,3 milionu korun, sdělila mluvčí radnice Andrea Zoulová. Ročně vydá radnice na zeleň zhruba 20 milionů Kč. V centru města jsou obnovována stromořadí, nové lesy vznikají na okraji města.
 

"Obnova zeleně je pro udržení zdravého životního prostředí naprosto klíčová, zvlášť ve městě. Vzrostlá zeleň v ulicích a parcích také pomáhá ochlazovat prostor v horkých letních dnech, kdy je nedostatek srážek. Pokud chceme, aby naši občané i jejich děti žili v lepším a zdravějším prostředí, musíme pro to také něco udělat," uvedla starostka Alexandra Udženija (ODS).

Nové stromy se objeví např. v Budečské ulici, Šumavské, Španělské, Lublaňské, U Vodárny nebo v Moravské, Římské, Třebízského a Vnislavově. Vysazovány budou dřezovce, jilmy, hlohy, akáty, javory a lípy.

Radnice letos nechala vysázet 65 stromů v parcích, kdy tam přibyly javory, lípy, višně, habry, jasany a jehličnaté modříny, borovice a jedle. Nové stromy jsou mj. v parcích na Karlovském předmostí, Folimance, Havlíčkových a Riegrových sadech.

Výsadbu v ulicích komplikuje velké množství inženýrských sítí v chodnících. Většina vysázených stromů se proto objevuje zejména na okraji metropole, kde vznikají nové lesy. Pražští lesníci si na letošní jaro naplánovali vysadit asi 150.000 sazenic stromů, mj. v novém lese Lítožnice, který vzniká mezi městskými částmi Běchovice, Dubeč a Koloděje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

21.4.2022 07:56
Šetřit se musí. Jako tady. Výsadba jednoho stromu cca 60 000,- Kč.
Odpovědět
DV

Daniela V.

21.4.2022 08:42
Cena je šokující, ale v dnešní době zřejmě reálná. Pokud bude výsadba ve zmiňovaných parcích, tam to nebude tak technicky náročné - příjezd vozidla, vyhloubení prostoru na umístění stromu, jeho zabezpečení proti povětrnostním podmínkám .....pokud půjde o výsadbu na místa po starých stromech, to bude horší. Ve zmiňovaných ulicích je vyčleněno pro strom místo tak max. 3 m2. Všude okolo asfaltový chodník. Z tohoto prostoru uvolnit starý pařez, opět místo připravit na výsadbu stromu nového, atd. A to za normálního provozu, v určitých místech i tramvajového ....to asi na dokreslení komplikovanosti prací.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.4.2022 09:05
Jakou si školka určuje cenu takovéhoto stromu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.4.2022 12:00
Čistě technická ... cena fakt není primárně za to bejlí, co tam nakonec (snad) poroste, ale za ten neskutečný oser, který s výsadbou v uličním prostoru souvisí. Obecně, v Praze kopnout do chodníku je skoro vždy velmi povedená taškařice.
Odpovědět
DV

Daniela V.

21.4.2022 12:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Ano, asi tak nějak .......skoro se divím, že stromy přežívají. Sucho, horko, vrstvy prachu. A jsou to ostrůvky, sloužící jako psí wc. Někdy strašný pohled ....
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 07:06
Nemusíte jezdit do Prahy pro absurditu. Tohle se děje v každém městě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist