https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-5-pristi-rok-vybuduje-park-na-malvazinkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 5 příští rok vybuduje park na Malvazinkách

26.12.2023 00:40 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Eric X / Unsplash
Radnice Prahy 5 plánuje příští rok vybudovat na Malvazinkách park v lokalitě zvané Na Pláni, kde byla v minulosti v plánu bytová výstavba. ČTK to řekl místostarosta městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě). K využití pozemků v minulosti vznikla studie, která zahrnovala i stavbu bytových domů, s tou však podle místostarosty nynější vedení radnice nepočítá.
 

Zatravněné prostranství o rozloze asi 6000 metrů čtverečních se nachází mezi ulicemi K Vodojemu a Na Pláni. "V letošním roce se podařilo vyřešit poslední garáž, která ještě chyběla k výkupu, protože garáže se budou demolovat," řekl místostarosta. Dodal, že radnice již má povolení k demolici garáží, zažádala o povolení parku a v plánu je ho dokončit do podzimu příštího roku.

Centrem parku bude podle Janouška plocha, která bude sloužit jako sportovní hřiště a pro setkávání obyvatel, u ní bude menší dětské hřiště. "Pak tam bude zázemí, kde kromě toalet bude i třeba kuchyňka či skladiště. Je tam ta ambice, že by ten prostor mohl komunitně fungovat a lidé se tam budou moci potkávat," vysvětlil. V místě vzniknou i nové cesty a propojení s okolím.

V minulosti Praha 5 uzavřela smlouvu s firmou Geosan Group, která na pozemcích plánovala stavět byty. Následně proti výstavbě začali protestovat místní obyvatelé. Radnice nakonec smlouvu s developerskou firmou vypověděla a následný soudní spor vyhrála. V předminulém volebním období nechala městská část zpracovat studii, do jejíž přípravy zapojila místní obyvatele. Jejich část nicméně s finální studií spokojena nebyla, protože zahrnovala i zástavbu části prostranství.

Stavba bytových domů nicméně podle Janouška nyní na stole není. "Pozemky, kde se dá stavět, jsou ve správě městské části a my tu ambici tam stavět nemáme," řekl místostarosta. Dodal, že role samosprávy je zajišťovat dostupné či sociální bydlení a zrovna vilová čtvrť Malvazinky podle něj není pro tyto účely vhodná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.12.2023 10:00
A bude takovej, jako je na rozhraní Malešic a Strašnic i za takové peníze, dotace ?
Odpovědět
Pe

Pepa

26.12.2023 23:48 Reaguje na smějící se bestie
Ne, takovej nebude, stačí si přečíst článek..
Odpovědět
Pe

Petr

27.12.2023 08:16
Četl jsem park a těšil se na posílení přírody, ale ono se bude stavět a jen se tomu říká park.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist