https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-do-roku-2030-snizit-mnozstvi-emisi-co2-o-45-procent-pomoci-s-tim-ma-i-martin-bursik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce do roku 2030 snížit množství emisí CO2 o 45 procent, pomoci s tím má i Martin Bursík

6.6.2019 08:43 | PRAHA (ČTK)
Ve speciálně zřízené komisi zasedne například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (na snímku z roku 2000).
Ve speciálně zřízené komisi zasedne například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (na snímku z roku 2000).
Foto | Matouš Mihaliček / Ekolist.cz
Vedení Prahy chce do roku 2030 snížit množství emisí CO2 o 45 procent a do roku 2050 chce, aby bylo město bezuhlíkové. Zároveň na příštím zasedání zastupitelů vyhlásí stav tzv. klimatické nouze. Novinářům to včera řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Plán na snižování emisí uhlíku, se kterým má jako člen komise pomoci i bývalý ministr životního prostředí za zelené Martin Bursík, by měl být hotov zhruba za rok. Stav klimatické nouze již vyhlásila v druhé polovině května radnice Prahy 7.
 

"Praha hodlá být zodpovědná a chce snižovat množství vyprodukovaného CO2 na svém území," řekl Hlubuček. Ten zároveň kritizoval vládu, že příliš nedodržuje pařížskou dohodu o ochraně klimatu.

Město začne připravovat balíček návrhů opatření, která bude postupně zavádět. Dokument by mohl být vytvořen do roka a pracovat na něm bude speciálně zřízená komise. V ní zasedne například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Komise se bude zaobírat primárně čtyřmi oblastmi, a to udržitelnou energií, udržitelnou mobilitou, cirkulární ekonomikou a adaptační strategií na změnu klimatu.

Bursík včera řekl, že se město musí zaměřit například na změny ve způsobu dopravování nebo získávání energie. "Rádi bychom (v komisi) začali tím, že vytvoříme nákladovou křivku, na které se pražská reprezentace dozví, která opatření jsou ekonomicky nejvýhodnější," řekl Bursík.

Klimatické změny a situace ve městě má podle Hlubučka dvě roviny. Tou první je přizpůsobení se tomu, co se děje v rámci změn klimatu. Druhou je pak přijetí opatření, aby lidská činnost klima nezhoršovala.

Snížit se má v budoucnu rovněž spotřeba elektrické energie. Při jejím nákupu může město postupovat tak, že například řekne, že městské firmy jako je třeba dopravní podnik (DPP), každý rok nakoupí o pět procent více elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Podle Hlubučka by to pro trh s energiemi byl silný signál ten by postupně sám měnil.

Na jednání zastupitelů na konci června bude Hlubuček chtít, aby město vyhlásilo tzv. klimatickou nouzi. Tu chce ale nazývat nikoliv nouzí, ale klimatickou výzvou. Podle Hlubučka by výraz nouze mohl obyvatele zbytečně děsit a znejistit. "Je potřeba si říci, co to vlastně znamená, a získat pro to politickou reprezentaci i veřejnost," řekl.

brn mal


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.6.2019 13:06
Doufam, ze zacnou tim, ze budou v mestskych kancelarich topit na 18 stupnu.
Odpovědět
LL

Lemra Líná

7.6.2019 08:49
Tramvaje a metro budou jezdit tak rychle, jak bude svítit slunce nebo foukat vítr. Počkat! Co to zrušit úplně? Taková úspora elektřiny! Nejekologičtější je přece elektřina, která se nemusí vyrobit ;-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

7.6.2019 10:33
Kam vstoupí Bursíkova noha, tak tam 100 let tráva neroste. Pěkného parazita si Praha nasadila do kožichu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.6.2019 11:41 Reaguje na Vladimír Hošek
možná že tam sto let tráva neroste. ale Bursíkovi se povedlo něco, co se, myslím, nepovedlo v poválečné evropě nikomu jinému - udělal tenkrát slušný volební výsledek se zelenou politikou jinou než ultralevicovou. škoda, že zde není (volitelná) strana podobného druhu. ne snad že bych jej tenkrát volil, ale byl jedním z mých favoritů - na rozdíl od těch před ním a těch, co jej vyštípali.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

7.6.2019 12:56 Reaguje na Lukas B.
Neřeším jestli je něco ultra levicové nebo levicové, ale přítomnost Bursíka ve vládě byla a je pro ČR stále traumatem a jím nastavené parametry v oblasti životního prostředí pociťujeme dodnes. Tuto chybu učinil Topolánek a nelze mu to odpustit i ty Pandury jsou 100x menším zlem než přítomnost Bursíka v jeho vládě.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.6.2019 06:10 Reaguje na Lukas B.
Problém je, že ti současní zelení v Česku jednoznačně ultralevice jsou. Druhá věc je, že Bursík názorně předvedl, že škodí i zelení "pravicoví".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist