https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-poridit-linku-na-zpracovani-skvary-ze-spalovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce pořídit linku na zpracování škváry ze spalování odpadu

12.8.2021 00:43 | PRAHA (ČTK)
Škváru očištěnou o kovové a nekovové materiály bude možné použít při stavbě silnic, což od začátku roku umožňuje zákon.
Škváru očištěnou o kovové a nekovové materiály bude možné použít při stavbě silnic, což od začátku roku umožňuje zákon.
Hlavní město plánuje pořídit linku umožňující očištění a následné využití škváry, která vzniká spalováním odpadu v malešické spalovně. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) škváru očištěnou o kovové a nekovové materiály bude možné použít při stavbě silnic, což od začátku roku umožňuje zákon. Linka za 250 milionů korun by podle náměstka mohla být ve spalovně nainstalována do dvou let.
 

Po odpadu, který spalovna spálí, podle Hlubučka zůstane škvára v hmotnosti zhruba čtvrtiny původního materiálu. Ročně tak v Malešicích vznikne 65 000 až 70 000 tun škváry, kterou nyní město skládkuje. Náměstek dodal, že magistrát se chce inspirovat například Kodaní, kde linka na zpracování škváry funguje.

"V současném okamžiku dokončujeme studii proveditelnosti, investici na celou linku pro zpracování škváry odhadujeme na zhruba 250 milionů korun," řekl náměstek. Dodal, že zákon od začátku roku sice zpracování škváry umožňuje, stále se však čeká na vydání prováděcí vyhlášky ministerstvem životního prostředí.

Investice do linky by se podle Hlubučka měla rychle vrátit, protože město by ročně ušetřilo až 45 milionů korun na skládkování a zároveň by mělo každý rok utržit 40 až 80 milionů korun za kovy a další suroviny, které linka ze škváry separuje. "V Kodani se podobná linka zaplatila za čtyři roky," řekl Hlubuček. Ze škváry by se podle něj dalo získat až 1500 tun neželezných kovů ročně.

Nejde o jedinou investici, kterou město v areálu kolem malešické spalovny připravuje. V plánu je stavba bioplynové stanice, která by zpracovávala organický odpad na stlačený plyn pro pohon vozidel a také elektrickou energii. Kromě toho podle Hlubučka magistrát uvažuje i o stavbě nebo koupi další obdobné stanice za Prahou, která by byla zaměřená čistě na gastroodpad z restaurací a jídelen.

Pražské služby, které spalovnu provozují, se chystají také nainstalovat třídičku plastového odpadu, která usnadní prodej plastu specializovaným firmám. Město podle náměstka naopak ustoupilo od plánu zřídit v areálu kompostárnu, protože měly z důvodu možného zápachu výhrady městské části a je vhodnější podobná zařízení umisťovat za město.

Pražské služby podle náměstka nyní dokončují instalaci posledního ze čtyř nových kotlů v rámci celkové modernizace spalovny za 2,7 miliardy korun. Provoz je nyní schopen zpracovat až 400.000 tun odpadu ročně, zvýšila se efektivita spalování a spalovna již do vzduchu nevypouští prakticky žádné emise, zakončil náměstek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

12.8.2021 08:09
Spalovny jsou zlo neřešící příčiny problémů s odpady a škvára z nich je toxická, a tak jí téměř nejde jakkoliv neškodně využít (ani skládkovat).

Jak to dopadlo například v Holandsku je vidět zde:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/221562248410016-silnice-jako-linearni-skladky/

A to jsou ještě rozumní Holanďani... v co by se to rozjelo u nás je celkem jasné...
Odpovědět
bb

13.8.2021 13:30
nemusíte se ani inspirovat v zahraničí. Stačí se seznámit s historií provozu (bývalé) spalovny v Praze - Vysočanech. Byla provozována jako "spalovna a výrobna stavebních dílů".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist